Lirayaolan talebin de etkisiyle doların fiyatı bankalararası piyasada 1.28 YTL'ye geriledi. En son Temmuz 2001'de görülen bu fiyat inişini, Merkez Bankası'nın alım ihalesi de durduramadı.
Dolar 4 yıl geriye gitti
Dün liraya olan taleple dolar 1.28 YTL'ye geriledi. Dolar kuru en son bankalararası piyasada bu rakamı Temmuz 2001'de görmüştü.
İhracatçıyıağlatan dolar ay sonunda Lira'ya olan talebin artmasının da etkisi ile yaklaşık 4 yıl önceki seviyelerine geriledi. Bankalararası piyada dün dolar 1.28 YTL seviyesine kadar indi. Piyasa bu rakamları en son Temmuz 2001'de görmüştü. O tarihlerde sert bir devalüasyon yaşanmış, döviz ve faizdeki tırmanmanın önüne geçemeyen Ecevit Hükümeti çareyi Kemal Derviş'i Dünya Bankası'ndan transfer etmekte bulmuştu.
YÜZDE 4.5 DEĞERLENDİ Doların dünkü düşüşünde ay sonu olması nedeniyle Türk Lirası'na olan talebin artmasının yanı sıra paritedeki hareket ile yabancıların bir miktar satışı da etkili oldu. Lira günlük bazda dolar karşısında yüzde 0.78, euro karşısında da yüzde 0.21 değerlenince, 2004 yılı sonundan beri değer artışı dolar karşısında yüzde 4.5'a, euro karşısında yüzde 7.5'a yükseldi. Kapanışta Merkez Bankası gösterge dolar satış kurunu 1.28 olarak belirledi. Cuma günü ise bankalarası en düşük dolar kuru 1.29 ile Nisan 2002 seviyelerini görmüştü. Mart 2003'te 1 milyon 700 bin lira (1.70 YTL) ile zirve yaptığı dönemle kıyaslandığında ise dolardaki düşüş yüzde 24'leri bulmuş oldu. Güne düşüşe başlayan doları Merkez Bankası'nın alım ihalesi de kesmedi. Merkez Bankası önce ihale ile 29.8 milyon dolarlık alım yaptı, ardından da opsiyon alımı ile bu rakamı 44.8 milyon dolara çıkardı. Böylece Merkez Bankası'nın 22 Aralık 2004 tarihinde yeniden başlattığı döviz alım ihaleleriyle piyasadan yapılan alım miktarı 1 milyar 336 milyon doları buldu. Bankacılara göre
dışarıda yabancıların YTL cinsinden tahvil ihraçlarının devam ediyor olması da yabancı girişinin göstergesi. Ayrıca mart ayında iç borç geri ödeme oranın nispetten düşük olması ve enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte yeni bir faiz indirimi beklentisi de pozisyonların korunmasında etkili oluyor.
PETROL KAYGILANDIRDI Öte yandan petrol ise 50 doların yeniden üzerine çıktı. Enerji politikası konusunda 26 ülkeye danışmanlık yapan luslararası Enerji Ajansı (IEA), varil başına 50 doların üzerinde seyreden petrol fiyatlarının dünya ekonomisini olumsuz etkilediğini ve kesinlikle çok yüksek olduğunu söyledi. ABD hafif ham petrolünün varil fiyatı, ABD'de ve Avrupa'nın bir bölümünde soğuk hava dalgasının etkili olması üzerine geçen haftadan bu yana yükselerek 52 doların üzerine çıktı. Havaların soğuk seyretmesi ısınma yakıtı talebini artırdığı gibi, yüksek enerji maliyetlerinin ekonomik büyümelere zarar verebileceği kaygılarını da canlı tutuyor. Doha'da katıldığı bir konferans sırasında Reuters'a bir demeç veren IEA Başkanı Claude Mandil, "Herhangi bir hedef fiyatımız yok ancak kesinlikle 50 doların üzerinin çok yüksek olduğunu düşünüyorum" dedi. Fiyatların varil başına 50 doların üzerinde kalması halinde OPEC'in 16 Mart'ta yapacağı toplantıda üretimi artırmasının gerekip gerekmediğinin sorulması üzerine ise Mandil, "Artmak mı? Bilemiyorum. Şu anda piyasaya arz kötü değil, yalnızca stokların biraz artmasına izin verilmesi gerekiyor" yanıtını verdi. Mandil ayrıca, "(OPEC'in) piyasayı soğutması gerekiyor" değerlendirmesinde de bulundu. OPEC petrol bakanları, 16 Mart'ta İran'ın İsfahan kentinde bir araya gelecekler.