İto Kilitleri'ni satın alan ABD'li güvenlik şirketi Ingersoll-Rand'ın Türkiye Genel Müdürü Bülent Şamlı güvenli kilitlere talebin arttığını belirtti ve ekledi: Bunun nedeni Türkiye'deki iç göç artışı.
İstanbul'da son günlerin en çok konuşulan konularından biri artan kapkaç ve hırsızlık olayları. İstanbul Valisi Muammer Güler'e göre artış hırsızlık olaylarında değil, hırsızların sayısında. Niçin artıyor hırsız sayısı? Çünkü büyük şehirler çok göç alıyor. Göç şehirlerde güvenlik sorununu artırınca insanlar kapılarıyla ya da kilitleriyle daha çok ilgilenmeye başlıyor. Yaşanan her felaket, yapılardaki panik çıkış kapılarının sorgulanmasına neden oluyor. İşte bütün bunlar güvenlik pazarının büyümesine ortam hazırlıyor. Geçtiğimiz günlerde emniyet ve güvenlik, klima kontrol, endüstriyel çözümler konularında 9.4 milyar dolarlık ciroya sahip Amerikalı şirket Ingersoll-Rand'ın (IR), 50 yıllık kilit üreticisi İto'yu satın aldığı açıklandı. Ingersoll-Rand Türkiye Genel Müdürü Bülent Şamlı pazarın büyüme potansiyelinin kendilerini cezbettiğini belirtti. Güvenli kilitlere talep artışının nedeninin iç göçler olduğunu belirten Şamlı, şirketin ABD merkezinin Türkiye'yi 'Mükemmel Üretim Merkezi' olarak belirlediği kaydetti.
25 MİLYON $ EK YATIRIM Bu pazardaki payını artırmayı hedefleyen IR İto'nun üretim tesislerini 2001'de satın almıştı. IR o tarihten bu yana Düzce'deki fabrikaya 25 milyon dolar tutarında ek yatırım yaptı. İto için fason üretim yapan şirket şimdi pazarlama şirketini de alarak bu markanın tamamına sahip oldu. Ingersoll-Rand'ın yaptığı ek yatırımlar sonucu Düzce'deki fabrikadan yapılan güvenlik sistemleri ihracatı 20 milyon dolar, yan sanayi ihracatı da 10 milyon doları aşmış. Şimdi Avrupa'daki yüksek maliyetler nedeniyle yatırımlarını doğuya kaydırma kararı alan IR, İngiltere'deki fabrikayı kapatıp orada ürettiği ürünleri Türkiye'ye kaydırıyor. Yani İto'nun açtığı kapıdan, önümüzdeki yıllarda 15 yeni marka daha girecek. Ingersoll-Rand'ın Türkiye Genel Müdürü Bülent Şamlı'ya göre Türkiye'de yatırımın pek çok avantajı var. İşte bu yüzden merkezi ABD'de olan şirket, Türkiye'yi "Mükemmel üretim merkezi" olarak konumlandırdı. Bu, "En verimli, en ucuz ve en yüksek standartta üretimin yapıldığı yer" anlamına geliyor. Bütün bunların altyapısının sağlanabilmesi için ABD'den 1 yıl boyunca danışmanlar gelip üretim teknikleri geliştirdi. Şimdi kapı kilitleriyle birlikte özellikle panik çıkış kapıları Düzce'deki fabrikada üretilecek. IR'nin uzman olduğu bir diğer konu da ABD ve Avrupa'ya yaygınlaşmaya başlayan ve retinadan kimlik tesbiti yapıp kapıyı açan sistemler. Gelecekte bunların da Türkiye'de üretilmesi planlanıyor. Türkiye hem yatırım hem de talep açısından IR için iyi pazar. Bülent Şamlı bu cazibenin gerekçelerini şöyle anlatıyor: "Çünkü iç göçler bizim ürünlerimize olan talebi tetikliyor. Ayrıca Türkiye'de 8 milyon bina var, bunun 7 milyonu konut. Yılda 500 bin evlilik yapılıyor. Bu, yeni ve güvenli kilit talebi demektir. Öte yandan AB süreci var. 2002 yılında yayımlanan Yangın Yönetmeliği'nde çıkış kapılarının tanımı var. Ama uygulamada sorunlar var."
80 FABRİKASI VAR Dünya emniyet ve güvenlik ürünleri pazarının 60 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Bunun yüzde 40'ı mekanik ürünler, yüzde 35'i elektronik ve biyometrik ürünler, kalan yüzde 25'i de servis ve hizmetlerden oluşuyor. Elektronik bölümün büyümesi, kartlı sistemler, şifreli girişler ve kayan kapılara talebin artması bekleniyor. Ingersoll- Rand'ın dünya genelinde 80 fabrikası, 9.4 milyar dolar cirosu var.