İmar Bankası'nın gözetim ve denetiminde yaşanan sorunlar, son şeklini alan Finansal Hizmetler Kanun Tasarısı için de esin kaynağı oldu. Tasarı, bankaların denetimini yeni kurallara bağladı. Denetimlerde; banka uzmanları ve murakıpların yanısıra bağımsız dış denetçi bulunması yönünde IMF'den gelen öneri, BDDK'da veto edildi. Ancak BDDK'ya, belirlenen bir konu için bağımsız dış denetçi görevlendirme yetkisi verildi. Buna karşın BDDK hesapları bağımsız denetim kapsamına alındı. Kurul üyelerinin yargı zırhı ise inceltildi. Önümüzdeki günlerde TBMM'de ele alınması beklenen Finansal Hizmetler Kanun Tasarısı, BDDK'da, "Bu Kurum, Türkiye için lüks mü?" tartışması başlattı. Tasarının, kritik bölümleri şöyle:
* Bankalar Nasıl Denetlenecek: Daha önce bankalar yeminli murakıpları eliyle yapılan banka denetimleri, bu kez banka uzmanları, bilişim uzmanları ve hukukçuların da içinde bulunduğu karma bir ekiple yapılacak. Murakıplar, kanunda özel bir madde ile düzenlenmeyecek. BDDK yetkilileri, "Getirilmek istenen yapı murakıp kültürünü yokediyor" diyor.
* BDDK Dış Denetim İsteyebilecek: BDDK Başkanı önemli konularda bağımsız denetim kuruluşlarını inceleme yapmakla görevlendirebilecek. Bağımsız denetim kuruluşu, edindiği bilgileri sır olarak saklayacak.
* BDDK'ya Çok Yönlü Denetim: Kurum'da hukuka uygunluk ve mali denetim yapılacak. Dış denetimi Sayıştay gerçekleştirecek. BDDK'nın yıllık hesapları bağımsız denetim firmasınca denetlenecek. Kurum'da ayrıca yabancı uzman personel de çalışabilecek.
* Mali sektördeki sorunlar, arabulucu olarak görevlendirilecek BDDK üyesi tarafından çözülebilecek. Kurul üyesi "finansal ombudsman" rolü oynayacak.