|
|
|
|
AB'den bir uyarı iki sıkıntılı istek
Lüksemburg Dışişleri Bakanı Schmit 'Uyum protokolünü bir an önce imzalayın,' AB Limanları Rumlar'a açın' dedi.
Dışişleri Bakanı Gül'le görüşen AB Dönem Başkanı Lüksemburg'un Dışişleri Bakanı Schmit "Uyum protokolunu bir an önce imzalayın ki KKTC'ye izolasyonların kalkması için adım atılabilsin" dedi. AB yönetimi ise Ankara'ya "Liman ve havaalanlarınızı Rumlar'a açmalısınız" mesajı gönderdi.
AB'nin Kıbrıs talebi
Ankara Anlaşması Uyum Protokolü'nün imzalanması için bastıran AB, Ankara'da şok etkisi yaratan yeni talebini iletti: Hava alanlarınızı ve limanlarınızı Rumlar'a açın.
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki Kıbrıs problemi büyüyor. Hükümet, Rum kesiminin dolaylı tanınmasına yol açacak Ankara Anlaşması Uyum Protokolü'nü "şerh" koyarak imzalamaya hazırlanırken AB'den gelen yeni bir talep şok etkisi yarattı. AB, Rum yönetiminin baskıları sonucu Türkiye'ye "Uyum protokolüne imza yetmez. Hava alanlarınızı ve limanlarınızı Rumlara açmalısınız" mesajı gönderdi. AB'nin bu talebi hukukçular tarafından değerlendirilirken, ağırlıklı görüş, bu adımın Rum kesimini "tanıma" anlamına geleceği yönünde. Dışişleri Bakanlığı diplomatları Ertuğrul Apakan ve Deniz Bölükbaşı çetin pazarlıklar için yarın Brüksel'e gidiyor.
LÜKSEMBURG UYARDI AB Dönem Başkanı Lüksemburg'un Dışişleri Bakanı Nicolas Schmit'in dün Ankara'ya yaptığı ziyaretin ana gündeminde de Kıbrıs vardı. Türkiye'nin Uyum Protokolü'nü bir an önce imzalaması gerektiğini belirten Schmit bu sayede AB'nin KKTC üzerindeki izolasyonun kaldırılması için atacağı adımların hızlanacağını söyledi. Schmit, "Protokol imzalanırsa Rumların vetosu nedeniyle hayata geçirilemeyen KKTC için mali yardım ve doğrudan ticaret tüzükleri onaylanır" dedi. Lüksemburglu Bakan, ayrıca reformların uygulanmasındaki eksikliklerin giderilmesini de istedi. Dışişleri Bakanı Gül ise tarama sürecinin bir an önce başlaması yönündeki beklentilerini dile getirirken Schmit bu konuda topu Avrupa Komisyonu'na attı. Gül'ün Schmit'e ilettiği beklentiler ise şöyle: * AB, KKTC için verdiği sözleri yerine getirmeli. * Uyum Protokolü'ne ilişkin itirazlarımız dikkate alınmalı. * Müzakerelerin şekli konusunda ayrımcılık yapılmamalı. * Yeni kriterler getirilmemeli.
BRÜKSEL: YORGUNLUK YOK AB Komisyonu Temsilcisi Hans Jörg Kretschmer'in, "17Aralık'tan sonra Türkiye'deki AB gündeminde dağılma var" şeklindeki eleştirisinin ardından Lüksemburglu Bakan'ın da benzer bir eleştiride bulunması üzerine Gül şöyle konuştu: "Demokratikleşme süreci kararlılıkla sürecek. Türkiye'nin de AB Komisyonu'ndan beklentileri var. O tarafta da işlerin nasıl süreceğiyle ilgili tam karar verilemeyen hususlar var." Öte yandan AB Komisyonu Sözcüsü Françoise Le Bail, Brüksel'de Schmit'in açıklamalarını soran gazetecilere, "Türkiye-AB ilişkilerinde yorgunluk belirtisi yok.Aralık'ta bu yana atmosfer değişmedi, olumsuzluk söz konusu değil" dedi.
'KIBRIS'A GİDEBİLİRİM' Bu arada Başbakan Erdoğan bir KKTC gazetesine verdiği söyleşide 17 Nisan'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde "duygusallıktan öte değerlerin öne çıkması gerektiğini" söyledi. Seçim çalışmaları başlamadan KKTC'ye gidebileceğini ifade eden Erdoğan, "Ortak değerlerini temsil edecek bir anlayış iktidara taşınmalı" diye konuştu.
Evren MESCİ / ANKARA
|
|
|
|
|
|
|
|
|