|
|
|
|
Kızıltepe davasının ilk duruşması
Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde baba-oğlun öldürülmesiyle ilgili duruşma başladı..
Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 12 yaşındaki Uğur Kaymaz ile babası Ahmet Kaymaz'ın öldürülmesi olayına karıştıkları gerekçesiyle Mardin 2. Ağır ceza mahkemesinde açılan davanın sanıkları dört özel harekat polisi ilk duruşmaya katılmadı.
Müdahil avukatlar, sanıkların hazır olmadan gerçeklerin ortaya çıkmayacağını belirtirken, sanık avukatları ise Güvenlik nedeniyle davanın başka bir ile naklini istedi. Duruşmaya, 50`nin üzerinde avukat müdahil olarak katılırken, 100`den çok kişi de izleyici sıralarında yer aldı.
Kızıltepe duruşması için Mardin'in giriş ve çıkışlarında polisler mahkeme kararıyla bütün araçları durdurarak kimlik ve araç kontrolü yaptılar. Mardin Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 800 polis Kızıltepe duruşması için bugün görev yaparken, Kızıltepe adliyesinin çevresi polisler tarafından güvenlik çemberine alındı.
Adliyenin önünde toplanan yaklaşık 300 kişi sloganlar atarken, polis yetkilileri de kendilerini megafonla, "Duruşma başladı, duruşmanın selameti açısından slogan atmayın" diye uyardı.
Mardin`in Kızıltepe ilçesinde 21 Kasım 2004 günü terörist oldukları iddiasıyla 12 yaşındaki Uğur Kaymaz ile babası Ahmet Kaymaz'ın öldürüldüğü operasyonda görev alan dört özel harekat polisinin haklarında altışar yıl hapis isteniyor; tutuksuz sanıklar Seydi Ahmet Töngel, Yaşafettin Açıksöz, Mehmet Karaca ve Salih Ayaz başka ile tayin edildikleri için duruşmaya katılmadılar.
Ahmet Kaymaz'ın eşi Makbule Kaymaz Türkçe bilmediği için kimlik tespiti tercüman aracılığıyla Kürtçe yapıldı. Bu arada mahkeme heyeti Ahmet Kaymaz'ın kardeşleri Reşat ve Murat Kaymaz`ın suçta doğrudan zarar görmedikleri gerekçesiyle davada müdahil olma taleplerinin reddine karar verdi.
Kimlik tespitinden sonra söz alan müdahil avukat Tahir Elçi, sanıkların duruşma öncesi ifadelerinin talimat ile alınması konusunda mahkemeye dilekçe gönderdiklerini belirterek, "Sanıklar gelmeden mahkemede hazır olmadan, gerçek ortaya çıkmaz. Talimat ile ifadelerinin alınma istediğinin reddine karar verilmesini istiyoruz. Sanıklar ancak savunmaları alındıktan sonra duruşmada vareste tutulabilirler. Biz neyi tartışacağız. Sanıklar ortada yok" dedi. Daha sonra söz alan müdahil avukat Sezgin Tanrıkulu, idarenin duruşma öncesi sanık polisleri tayin ederek yargıya müdahale ettiğini ve duruşmaya gelmelerinin hukuken idare kararıyla engellendiğini belirterek, "Bunun için yargılanmaya ara verip sanıkların hazır bulunmasını istiyoruz. Aksi taktirde yargıya müdahale edildi kuşkusu doğar. Bu şekilde deliller karartılabilir. Yargılamanın bir anlamı kalmaz" dedi.
Sanık polislerin avukatı ise, delillerin karartılacağı yönündeki taleplerin gerçekçi olmadığını, delillerin sanıkların ifadeleriyle birlikte dosyada bulunduğunu kaydederek, "Bu olayın duruşmanın daha ilk safhasında yargısız infaz olarak değerlendirilmesini yerinde görmüyoruz. Biz ayrıca takdiri Adalet Bakanlığına bırakmak üzere güvenlik nedeniyle davanın başka bir ile nakline karar verilmesini talep ediyoruz" dedi.
Öte yandan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları Komisyonu üyelerinden AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cavit Torun, konunun mahkemelik olması nedeniyle kendilerinin yargılamanın gelişimi hakkında açıklamada bulunmalarının, Anayasal olarak doğru olmadığını söyledi.
Torun, Adliye çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Kızıltepe İlçesi'nde Ahmet Kaymaz ve oğlu Uğur Kaymaz'ın öldürülmesi ile ilgili Mardin 2. Nolu Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmayı izlemek için geldiklerini belirtti.
Olayı, başından beri yakından izlediklerini ifade eden Torun, şöyle konuştu: ''Konu mahkemelik olduğu için bizim yargılamanın gelişimi hakkında herhangi beyanda bulunmamız Anayasal olarak doğru olmaz. Ancak, burada usullere uygun olarak tartışmalar yapılıyor. Her iki tarafın da avukatları var. Mağdur yakınları da duruşmayı takip ediyor. Sanıkların tayini çıktığı için gelmediklerini gördük; Mahkeme daha sonra bununla ilgili karar verecektir.''
|
|
|
|
|
|
|
|
|