Sağlık harcamaları ile sigaranın Türkiye ekonomisine verdiği zarar 20 milyar doları buluyor.
Sigarayla Savaşanlar Vakfı Başkanı Ubeyd Korbey, Türkiye'de geçen yıl sigaraya harcanan paranın 8 milyar doları bulduğunu, sağlık harcamalarıyla birlikte sigaranın ülke ekonomisine verdiği zararın ise 20 milyar dolara ulaştığını söyledi.
Korbey, tüm uyarılara karşın Türkiye'de sigara kullanımının önüne geçilemediğini söyledi. Sigaranın geçen yıl ''110 bin kişinin ölümüne yol açtığını, binlerce kişinin de sağlığını bozduğunu'' ifade eden Korbey, tiryakilerin, krizlerde gıda ve giyeceklerinden tasarruf ettiğini, ancak ölümlere ve hastalıklara yol açan sigarayı asla bırakmadığını ifade etti.
Geçen yıl Türkiye'de 5 milyar 850 milyon paket sigara tüketildiğini belirten Korbey, şöyle devam etti: ''Bu rakama kaçak sigaralar ile seyyarda satılan tütünler dahil değil. Türkiye'de geçen sene sigaraya harcanan para 10.5 milyar YTL'ye (8 milyar dolar) ulaştı. Sigara kullanımı nedeniyle yapılan sağlık harcamaları ile sigaranın ülke ekonomisine verdiği zarar ise 20 milyar doları (26 milyar YTL) buluyor. Bu kadar büyük parayla Türkiye'de yüzlerce hastane ve okulun yanı sıra hayal bile edilemeyecek birçok faydalı yatırım yapılabilir. 20 milyar dolar, iç ve dış borç ödemelerinde ülke bütçesine önemli oranda katkı sağlar.'' GÜNLÜK TÜKETİM HARCAMASININ YÜZDE 35'İ SİGARAYA
Korbey, sigaradan vergi alan devletin, topladığı vergilerden daha fazlasını tiryakilerin bozulan sağlığının tedavisi için harcadığını söyledi.
Ülkede piyasada dönen nakit paranın, yani günlük yapılan tüketim harcamalarının ''yüzde 35'inin'' sigaraya gittiğini ifade eden Korbey, ''Kriz döneminde bu oran yüzde 40'lara kadar çıktı. Tiryakinin yemeğinden kesip, sigaradan vazgeçmediği ortaya çıkıyor. Kırsal kesimde ise harcamaların yüzde 42'sini sigara oluşturuyor'' dedi.
Korbey, sigarayı bırakanların sağlık harcamasının bir yıl sonra yüzde 50 azalacağını, 2 yıl sonra ise tiryakiliğin etkisinin tamamen ortadan kalkacağını anlatırken, ''ülkedeki tiryakilerin yüzde 10'una sigarayı bıraktırmak, ülke ekonomisine yılda karşılıksız 2 milyar dolarlık hibe demektir. Bu yüzden sigaraya karşı savaş sadece sağlık açısından değil, ekonomi açısından da büyük önem taşıyor'' diye konuştu.