Yasa taslağına göre enerji tüketiminde belirli sınırı aşan sanayi firması, cirosunun binde 2'sini Maliye'ye aktaracak.
Elektrikİşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü'nün taslağında belirlenen binde 2'lik katkı payı, Türkiye'nin 400 büyük sanayi kuruluşunu etkileyecek. Taslağailk itiraz otomotiv sektöründen geldi. Otomotiv Sanayi Derneği, yeni düzenlemenin enerji giderini yüzde 35- 60 oranında artıracağına dikkat çekti.
Dev sanayi şirketlerine enerji darbesi
Enerji Verimliliği Kanun Tasarısı Taslağı ile belirli limitlerin üzerinde enerji harcayan şirketlerin cirosunun binde 2'si Maliye'ye aktarılacak
En büyük sanayi kuruluşları sıralamasında yer alan 400 şirketi etkilemesi beklenen taslak, enerji maliyetlerini yüzde 60 artıracak.
Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan İSO 500 şirketlerine enerji sürprizi geliyor. Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı Enerji Verimliliği Kanun Tasarısı Taslağı'na göre, belirli limitlerin üzerinde enerji harcayan sanayi kuruluşları cirolarının binde ikisini Maliye Bakanlığı'na aktaracak. Yeni taslakla dev şirketlerin enerji maliyetleri yüzde 35- 60 oranında artacak. Elektrikte kayıp kaçağın yüzde 22'leri bulduğu Türkiye'de, sanayiciler şu günlerde oldukça sıkıntılı. Nedeni de üzerinde çalışılan Enerji Verimliliği KanunTasarısı Taslağı. Peki taslakta neler yer alıyor?
MALİYET SIKINTISI Hazırlanan taslak, endüstriyel işletmelerde, binalarda ve ulaşımda enerji kullanımı verimliliğinin artırılması amacıyla, uygulanacak usul ve esasları açıklıyor. Kıyamet ise 10'uncu madde nedeniyle kopuyor. Çünkü bu maddede, "Fosil enerji kaynağı kullanan elektrik enerjisi üretim şirketleri, yılda en az yüz bin gigajoule (mekanik enerji birimi) eşdeğeri kömür, akaryakıt veya doğalgaz tüketen şirketler ve yılda en az bir milyon gigajoule enerji tüketen şirketler, bir önceki yıl satış hasılatının binde 2'si oranında Maliye'ye katkı payı yatırırlar" hükmü yer alıyor. İşin özü şu: Türkiye'nin 400 büyük şirketi, fazla enerji tükettikleri için cirolarının binde 2'sini Maliye'ye bir tür vergi olarak verecek.
REKABETİ ETKİLEYECEK Bu taslak üzerine harekete geçen Otomotiv Sanayi Derneği (OSD), Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü'ne bir yazı göndererek sıkıntılarını dile getirdi. OSD bu hüküm çerçevesinde üyelerinin büyük çoğunluğunun yılda en az 100 bin gigajoule eşdeğeri kömür, akaryakıt ve ya doğalgaz tüketen şirketler grubuna girdiğini bildirdi. 10. madde ile getirilen katkı payı, Türkiye genelindeki 500 büyük sanayi şirketinin yaklaşık 400'ünü etkileyecek. İstanbul Sanayi Odası'nın her yıl geleneksel olarak yaptığı İSO 500 araştırmasında yer alan şirketlerin beşte dördünün enerji maliyetleri yüzde 35-60 oranında artacak. Arçelik, Vestel, Ford Otosan, Oyak Renault, Beko, Tofaş gibi şirketler bu taslaktan etkileneceklerden sadece birkaçı. İhracatta önde gelen otomotiv, beyaz eşya, elektronik ve demir-çelik üreticilerinin maliyetleri artacağından, uluslararası rekabette de sıkıntı yaşanması bekleniyor. Şirketleri düşündüren bir diğer konu Maliye'ye aktarılacak cironun içinde ithalatın da yer alması. Yani ithal edip satılan mal da cironun içinde göründüğü için, şirket Türkiye'de üretilmeyen, dolayısıyla enerji harcanmayan malın da katkı payını Maliye'ye ödemek durumunda kalacak.