Kedi kötü gün dostudur
Kediseverlerin sanal ortamdaki buluşma adresi kedigen. com, sokak hayvanları sorununa da çözümler üreten aktif bir platforma dönüştü.
Sokak kedilerinin 16 bin bakıcısı var
Kediseverlerin sanal ortamdaki buluşma adresi kedigen.com aynı zamanda sokak hayvanları sorununa da çözümler üreten aktif bir platforma dönüştü.
Kedigen.com, 2000 yılında Elif Soyer tarafından kendi kedilerinin hikayelerini anlattığı bir site olarak kuruldu. Kısa süre içinde ilgi görmeye başlayan site, başka kediseverlerin de resim ve hikayelerini göndermeye başlamalarıyla büyüdü. Kısırlaştırma, barınaklar, dernekler, sokak hayvanlarının sorunları derken kedigen. com'un amacının da şekillendiğini söyleyen "Keditör" Elif Soyer, artık hayvanseverler için referans bir site, aktif bir platform olduklarını belirtiyor: "İlk başta kedi sahiplerini bir platformda buluşturmak, kedi sahibi olmayanları da kedilerle tanıştırmak amacındaydık. Zaten site sayesinde birçok kişi kedi sahibi, birçok kedi de ev sahibi oldu." İnternet ortamında hayvanseverlerin açtığı bir çok sitenin pek uzun ömürlü olmadığı bir gerçek. Kedigen'in 5 yıldır faal olmasını, "içten ve samimiyiz" diyerek açıklıyor Soyer: "Kedigen. com sadece kedilerimizin maceralarını anlattığımız bir site değil. Üyelerin birbirlerine maddi manevi destek oldukları, sorunlarını tartıştıkları, seslerini duyurabildikleri bir hayvan platformu. Kedilerle ilgili ulaşabileceğiniz ne varsa bu sitede var. Sağlık, bakım konuları, hastalıklar, tarihte kedi, ünlü kedicilerle yapılan röportajlar, kedili kitaplar, kedili sergiler... Üyelerimizin gönderdiği kedi fotoğraflarından düzenlediğimiz Masaüstü Kedileri ve E-kartları internette başka hiçbir yerde bulamazsınız. En önemlisi kedigen.com, işi ciddiye alan bir ekipçe hazırlanıyor." Şu andaki aktif üye sayısı 16 bine yaklaşan kedigen.com'da 4 yıldır "Ücretsiz Sokak Kedileri Kısırlaştırma Kampanyası" düzenleniyor. Başlangıçta birkaç klinikle yürütülen bu kampanyaya bugün 30'dan fazla klinik dahil olmuş. Ruhsatlı tüm kliniklerin siteye başvuru yaparak katılabileceği kampanyada kedigen.com üyeleri mahallelerindeki sahipsiz kedileri ücretsiz olarak kısırlaştırabiliyorlar. Üyeler ayrıca foruma katılıp veteriner hekim İlknur Bilgiç'e de kedileriyle ilgili soru sorabiliyorlar. Kedigen.com üyeleri, sanal ortam dışında, tanışma toplantıları, barınak ve adalarda yaşayan kedi ve köpekler için yapılan ziyaretlerde de bir araya geliyor. Elif Soyer 2 yıldır özellikle kış aylarında düzenli olarak her 2 haftada bir adalardaki sahipsiz hayvanları beslemeye gittiklerini söylüyor: "Herkes elinden geldiği kadar mama alıyor ve 4 adaya dağılarak kedi ve köpekleri doyuruyoruz. Çok hasta olanları alıp tedavi ettirip sahiplendirmeye çalışıyoruz. Barınaklarda da aynı şekilde; yavaş yavaş barınak gönüllüleri oluşuyor, onlar düzenli olarak barınaklar için çalışıyorlar. Bu aktivitelere katılmak için ille de üye olmak gerekmiyor. İçinde hayvan sevgisi barındıran herkes bize katılabilir."
BARINAKLARA KÖPRÜ Hayvanlara yardım etmek isteyen ama nereye başvuracaklarını, ne yapacaklarını bilemeyenlere de rehberlik yapılan kedigen.com'daki kampanyalardan biri de 3 yıldır yürütülen "Barınaklara Köprü" projesi. Dernek ve barınakların ihtiyaçlarını, çalışmalarını buradan öğrenmek mümkün. Elif Soyer, 8 yaşında Kekik ve 4 yaşında Minnoş adlı iki kedisiyle birlikte yaşadığını söylerken kedilere olan sevgisini, "Ben iki ayaklı bir kedi olduğumu düşünüyorum. Kedilerle yaşaya yaşaya siz onlara benzemeye başlıyorsunuz, onlar da size..." diyerek dile getiriyor: "Kedinin bağımsız duruşundan etkilenmeyen yoktur sanırım. Kedi, kötü gün dostudur. Kimseye bağlı olmadan, başına buyruk, kendine göre hareket eder ama öte yandan en ufak bir keyifsizliğinizde hemen yanınıza sokulur, ilgi gösterir. Nankörlüğü konusunda ısrar edenlere ise çevrelerine daha dikkatli bakmalarını önereceğim. Nankörlük, insana ait bir sıfattır. Kediyle birlikte yaşamamış insanların kullandığı, kedilere ait olmayan bir sıfat..."
Neslihan Tunç
|