Fransız Groupe Marie Claire, Uluslararası Moda Yayıncılık tarafından piyasaya sürülen Marie Claire dergisinin toplatılması için mahkemeye başvurdu.
Dünyanın en büyük moda dergilerinden Marie Claire ve Marie Claire Maison'un yayımcısı Fransız Marie Clare Grubu, İstanbul Fikri ve Sınai Haklar 2. Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak Uluslararası Moda Yayıncılık tarafından yayımlanan sahte Marie Claire dergisinin yayımının durdurulmasını istedi. Yıllık cirosu 192 milyon Euro'yu bulan Fransız Marie Claire Grubu, Uluslararası Moda Yayıncılık'ı kendisine ait olmayan bir marka hakkını izinsiz olarak kullanmakla suçladı.
'HAKKIMIZI KULLANDIK' Fransız Groupe Marie Claire SA, Marie Claire için 1993 ve Marie Claire Maison için de 1997'de İnci Aksoy'a ait Uluslararası Moda Yayıncılık ile lisan sözleşmesi imzalandı. İki taraf arasında imzalanan sözleşme 5 yıl süre ile yapıldı. 2000 yılından itibaren 6 ay önceden herhangi bir aksi durum belirtilmedikçe 1 yıl süre ile sözleşmenin yenilenmesi kararlaştırıldı. 2000 yılından sonra her iki tarafın 6 ay önceden bildirmek kaydıyla, hiçbir neden göstermeksizin sözleşmeyi tek taraflı feshedebileceği de hüküm altına alındı. Fransız grup, 2004 yılı Haziran ayında Uluslararası Moda Yayıncılık'a gönderilen bir ihtarname ile 31 Aralık 2004 itibariyle sona ereceğini bildirerek normal sözleşme yenilememe hakkını kullandı. Şirketin mahkemeye Uluslararası Moda Yayıncılık tarafındanyayımlanan Marie Claire ve Marie Claire Maison dergileri için ihtiyati tedbir istemiyle verdiği dilekçede, ayrıca lisans sözleşmesinde olağanüstü durumlarda tek taraflı fesih yetkisinin kendilerinde olduğu hatırlatıldı. İnci Aksoy'a ait Uluslararası Moda Yayıncılık şirketi ile yapılan sözleşmede, olağanüstü durum tek taraflı fesih yetkisinin hangi durumlarda kullanılabileceği açıklandı. Sözleşmeye göre, "Şirketin ana yönetiminde önemli bir değişiklik olması, Erol Aksoy'un yönetim kurulu başkanlığından ayrılması, mülkiyetin bütünü veya bir kısmı için yeddiemin, tahsildar tayin edilmesi" durumunda Fransız Marie Claire Grubu'nun Uluslararası Moda Yayıncılık şirketine verilen lisans sözleşmesinin tek taraflı derhal fesih yetkisi olduğu vurgulandı. Ayrıca Marie Claire dergisinin sözleşmesinin feshedilmesi, Marie Claire Maison dergisinin de sözleşmesinin sona ermesine neden olacağının ikili anlaşma ile hükme bağlandığı hatırlatıldı. Fransız firması ise olağanüstü fesih hakkını kullanmadan, Haziran 2004'te Uluslararası Moda Yayıncılık şirketine bir ihtarname yollayarak, derginin yayın hakkını yenilemedi ve anlaşmanın 31 Aralık 2004 tarihinde sona ereceğini duyurdu. Fransız Marie Claire şirketinin avukatları mahkemeye gönderdiği dilekçede, Uluslararası Moda Yayıncılık şirketini kendisine ait olmayan bir marka hakkını izinsiz olarak kullanmaya çalışmakla da suçladı.