|
|
|
|
|
|
Yönetim de Baykal'ın
Kurultayda dün 'blok liste' yöntemiyle yapılan seçimde yine Baykal'ın belirlediği isimler yönetime girdi. Baykal, Parti Meclisi ve YDK'ya muhaliflerden kimseyi almadı.
CHP'nin dün seçilen 80 kişilik parti meclisine Genel Başkan Deniz Baykal tümüyle hakim oldu. YTP Genel Başkanı İsmail Cem rahatsızlığını bahane göstererek hiçbir yere aday olmazken, yine YTP'den gelen Metin Şahin ve Adil Özkol PM'ye girdi. Parti Meclisi'nden Kemal Derviş, Zülfü Livaneli ve Mustafa Sarıgül'e yakın isimlerin hepsi tasfiye edilirken yerlerine 17 yeni isim girdi. CHP'nin 13. Olağanüstü Kurultayının ikinci gününde yapılan seçimlerde 1253 delegeden 714 delege katıldı. 656 geçerli oydan Sinop Milletvekili Engin Altay 656'sını alarak liste birincisi oldu. PM seçimlerinde Genel Sekreter Önder Sav'ın 541 oyla gerilerde kalması dikkat çekerken, yine Baykal'ın kurmaylarından İstanbul Milletvekili ve Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen 459 oyla en düşük oya sahip oldu. Baykal'ın en güvendiği isimlerden olan Eşref Erdem 519, MYK üyesi Fuat Çay 560 oyla gerilerde kaldı. Parti Meclisi üyelerinden Banu Sancak da 654 oy aldı.
CEM ADAY OLMADI Baykal'ın yakın çalışma arkadaşlarının tümüyle yer aldığı ve kendisine yakın isimler dışında hiç kimseye yer verilmeyen 80 kişilik PM listesine Bilim Yönetim ve Kültür Platformu'ndan 12 üye katıldı. Cem, CHP'ye hizmetlerini genel başkana fahri danışman olarak sürdürme gerekçesiyle sağlık durumun bahane göstererek listelere girmedi. Baykal, Sarıgül'ün ihracında kendi istediği yönde oy kullanan İsmet Çanakçı, Bedia Söylemez ve Neriman Genç'i de PM listesine alarak ödüllendirdi.
BERHAN GİTTİ ŞAHNAZ GELDİ YTP'den CHP'ye gelen Rıfat Nalbantoğlu ise seçilemedi. Yine PM'de Zülfü Livaneli'ye destek veren sanatçı İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek liste dışında kalırken yerine yine tiyatro sanatçısı Şahnaz Çakıralp geldi. Sarıgül ile yarıştığı seçimde Genel Başkanlık koltuğunu koruyan Baykal, daha önce il başkanlarına söz vermesine karşın parti yönetim organlarının belirlenmesinde "çarşaf liste" yönteminden vazgeçti. Kurultayın ilk günü, seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra delegelerin büyük bölümü ayrılmasına karşın konuyla ilgiliönerge görüşüldü. Divan Başkanı Şinasi Öktem konuşmaların ardından önergeyi oylattı. Oylamada önerge yeterli oyu alamadığı için tüzük değişikliği gerçekleşmedi.
SARIGÜL KATILMADI Kurultayın ikinci gününe bu tartışmalar damgasını vurdu. Sarıgül, antidemokratik olduğu gerekçesiyle Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu seçimlerine katılmayacaklarını açıkladı. Genel Başkan Deniz Baykal da il başkanları ile genel merkezde listesini oluşturmak için toplandı. İl başkanları Baykal'a bu konuda yetki verdi. Baykal toplantıda, Sarıgül'ü suçlamaya devam ederek "Yozlaşmış Türkiye'nin yozlaşmış değerleriyle bu partiye sahip olmaya çalıştılar" dedi. Partide uyumun önemine işaret eden Baykal, il başkanlarına asıl değişimin sonbahardaki Kurultay olacağının işaretini verdi. Muhalefet adı altında partiye zarar verildiğini söyleyen Baykal, "bunların tekrar yaşanmaması için, parti içi disipline ihtiyaç var" sözleriyle tasfiye sinyali verdi.
OYLAMA GECEYE KALDI Divan Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'ın dün saat 14.15'te kurultayı açmasına karşın Baykal'ın liste hazırlığı geciktiği için seçime gece saat 21.00 sıralarında geçilebildi. Kurultayda gün boyu "çarşaf liste-blok liste" tartışmaları yaşandı. Muhalif isimlerden İstanbul Milletvekili Hasan Fehmi Güneş ile Gaziantep Milletvekili Abdülkadir Ateş ve Bedri Baykam'ın çarşaf liste için yaptıkları girişim reddedilince kurultay salonunda gerginlik çıktı. Tezcan, adaylık için başvuruların yapılmasını isterken bazı delege ve milletvekilleri itiraz etti. Hasan Fehmi Güneş, Abdulkader Ateş ve Bedri Baykam kürsüye yürüdü.
KAVGA ÖNLENDİ Abdülkadir Ateş "Eşkıya gece yapacağını yaptı" diyerek tepki gösterirken, Kırşehir Milletvekili Coşkun Gökalp ile tartıştı. Gökalp'in "şov yapma" demesi üzerine, Hasan Fehmi Güneş de "Uşaksın sen" diye bağırdı. Gökalp de "Senin baban uşaktır" karşılığını verdi. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi araya girenler tarafından önlendi. Daha sonra Ertuğrul Günay, Ateş ve Güneş yaklaşık iki buçuk saat bekledikten sonra kurultay salonunu terkettiler. Kurultayda daha sonra PM ve YDK üyelerinin seçimi yapıldı.
FATİH ERTÜRK - ŞENOL ATEŞ-OSMAN AYDOĞAN
|
|
|
|
|
|
|
|
|