Babacan: 15 milyar dolar sermaye girişi bekliyoruz
Devlet Bakanı Ali Babacan, önümüzdeki üç yıl içinde, 15 milyar dolarlık brüt doğrudan yabancı sermaye girişi beklediklerini söyledi.
Bakan Babacan, Davos'taki temaslarıyla ilgili, Türk basın mensupları için Victoria Oteli'nde sohbet toplantısı düzenledi. Avrupa konusundaki oturumlara katıldığını ve burada Avrupa'nın gelecekteki vizyonun tartışıldığını belirten Babacan, bu toplantılarda, Ekim 2006'ya kadar tüm üyelerce onaylanması gereken Avrupa Anayasası'nın, para birliğine üye olan ülkelerin uyması gereken para ve bütçe konularının ele alındığını kaydetti.
Bazı Avrupa ülkelerinin, bütçe ile ilgili kurallara uyamadığı için esneklik istediğini hatırlatan Babacan, Türkiye'nin bu kuralları yerine getireceğini, 2006'da bütçe açığı oranını GSMH'nin yüzde 3'ünün altına indireceklerini, borç stoğunun da, 2007'de yüzde 60'ın altına ineceğini kaydetti.
Oturumlarda, Avrupa'nın ekonomik büyümesi konusunun da görüşüldüğünü belirten Babacan, Avrupa'nın, gelecek birkaç yıl içinde ortalama yüzde 2 oranında büyüyebileceğini, halbuki bu rakamın işsizlik sorununun çözümü için yetersiz olduğunu kaydetti.
Babacan bir soru üzerine, enflasyonda yüzde 8 hedefini koyduklarını, piyasaların da bu beklentiye paralel, hatta daha iyimser tahmin içinde olduklarını anlattı. Babacan, daha önceki yıllarda, ekonomik hedefler ile piyasa beklentilerinin farklı olduğunu, şimdi ise piyasa beklentilerinin, kendi hedefleriden daha iyimser tahminler içerdiğini belirterek, ''biz, hedefler aşılırsa bunun iyi sürpriz olmasını istiyoruz. Türkiye kötü sürprizlerden çok çekti'' şeklinde konuştu. Devlet Bakanı Babacan, enflasyon hedeflerinin de bir çapa olarak görülmeye başlandığını vurguladı.
DOĞRUDAN YABANCI SERMAYE
Doğrudan yabancı sermaye girişi konusundaki soruya karşılık Babacan, önümüzdeki üç yıl içinde, 15 milyar dolarlık brüt doğrudan yabancı sermaye girişi beklediklerini kaydetti.
Babacan, bir soru üzerine, Başbakan Erdoğan'ın, IMF Birinci Başkan yardımcısı Anne Krueger ile Cuma günü kısa bir görüşme yapmasının planlandığını bildirdi.
Stand By çerçevesindeki niyet mektubu konusunda ise Babacan, bazı yasal düzenlemelerin tamamlanmasıyla, mektubun IMF'ye gönderileceğini kaydetti.
BAŞMÜZAKERECİLİK
Bakan Babacan, AB Başmüzakereciliği ile ilgili soruya karşılık, Dışişleri Bakanlığı'nın, bu konuda alternatifli bir çalışma yaptığını, bu çalışmanın daha sonra Başbakanlığına sunulacağını, Başbakan Erdoğan'ın ise bu konuda nihai kararı vereceğini vurguladı.
Babacan, bir gazetecinin, ''Hazine ile Maliye Bakanlığı'nın birleşip birleşmeyeceğini'' sorması üzerine, böyle bir konunun gündemlerinde olmadığını, ancak daha iyi yapının nasıl oluşturulabileceğinin tartışılabileceğini ifade etti.
YENİ IMF TÜRKİYE MASASI ŞEFİ
Devlet Bakanı Babacan, IMF Türkiye Masası Şefliğine, eski şef Carlo Cottarelli'den sonra yine bir İtalyan'ın gelebileceğini de kaydetti.
(AA)
|