İş dünyasına nalbur olarak giren Eray Kapıcıoğlu, şu an Türkiye'nin en büyük göz hastanelerinden birinin sahibi. Yurtiçinden ve dışından binlerce hasta ona başvuruyor.
Eray Kapıcıoğlu'nun yaşamı, küçük bir nalbur dükkanından Türkiye'nin en büyük göz hastanesine uzanan bir serüvenin hikayesi. Göz sağlığını bir sektör haline getiren Dünya Göz Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Eray Kapıcıoğlu, bu yıl Avrupa'dan Türkiye'ye tam 15 bin göz hastası ithal etmeyi hedefliyor. Geçtiğimiz ay Amsterdam'da da bir şube açan Dünya Göz Hastanesi bu ay Berlin'de ardından da Londra'da şube açacak. Kapıcıoğlu, Avrupa'dan Türkiye'ye göz alanında sağlık turizmi başlatmayı planlıyor. Kapıcıoğlu yeni projeleriyle ilgili sorularımızı şöyle yanıtladı:
* Neden Avrupalı hastaları hedeflediniz? Çünkü lazer ameliyatlarını yurt dışında hiçbir ülkenin sigortası karşılamıyor. Bu ameliyat için ceplerinden para ödemek durumunda kalan hastalar araştırıyorlar. Oralarda 4 bin Euro'ya yapılan ameliyatlar Türkiye'de 550 Euro'ya yapılabiliyor. Bize yalnızca internet sitelerinden bilgi alarak geçtiğimiz yıl Avrupa'dan 5 bin 700 hasta geldi. Şimdi girişimlerimizin ardından bu yıl sonuna kadar 15 bin Avrupalı hasta bekliyoruz. Gelecek yıl ise bu sayı 30 bini bulacak.
* Bu fiyatlarla Avrupalı hastalardan para kazanabiliyor musunuz? İtiraf edeyim bu işten para kazanmıyoruz. Ancak Türkiye'ye yönelik sağlık turizminin sistemli bir şekilde başlaması gerekiyordu. Bu işe Avrupa'da simsarlar el atmıştı. Ameliyat ettirme vaadiyle topladıkları Avrupalıları Türkiye'ye getirip en kötü otellerde konaklatıp, en kötü şartlarda ameliyat olmalarını sağlıyorlardı. Türkiye altı ay sonra bir yasakla karşı karşıya kalabilirdi. Almanya, Fransa, Belçika Türkiye'ye hasta yollamama kararı alabilirdi. Biz de bu durumu önlemek için Amsterdam'da bir klinik açtık. Her türlü donanımın bulunduğu bu klinikte ön muayeneleri yapılan hastalardan ameliyat olmaya uygun olanlar Türkiye'ye getiriliyor. 1399 Euro'ya uçak bilet ücretleri, İstanbul'da beş yıldızlı otelde konaklama ve şehir turu da dahil ameliyat olup ülkelerine dönebiliyorlar. Bu ay içinde Berlin'de de bir merkez açacağız sonra sırada Londra var. Yazın Belek'te bir otelle anlaştık, içine hastane açacağız. 10 günlük yaz tatili için Türkiye'ye gelecek olan gruplar tatillerinin son iki günü bu merkezde ameliyat olup gözlüklerinden kurtulacaklar.
* Ortadoğu'dan neden hasta gelmiyor? Çünkü Ortadoğu'da insanlar bu iş için para ayırıp Türkiye'ye gelmekte zorlanabilirler. Ortadoğu'da lazer uygulamalarını çok uygun fiyata yapan merkezler var. Ancak onlar da bizim kalitemizi istiyorlar. Ortadoğu'da Dubai'de 27 tane lazer merkezi bizimle ortak iş yapmakiçin teklifte bulundu. Ortadoğu'da hastane açmak kolay ancak bizim istediğimiz oralardan hasta toplayıp Türkiye'ye gelmelerini sağlamak. Biz Avrupa'nın göz merkezi olmak istiyoruz sonra da hedefimiz dünyanın göz merkezi olmaktır. Zaten şu anda dünyada en fazla lazer ameliyatı yapılan merkezlerden biri haline geldik.
* Sizce göz bir sektör mü? Tabii hem de çok ciddi bir sektör. Üniversitelerden sonra gözde branşlaşmayı sağlayan hastane kurarak bu alanı ciddi bir sektör haline getirdik. 1996 yılında Levent'te ilk göz hastanemizi kurduğumuzda 10 tane doktorla işe başladık. Bugün Dünya Göz Hastaneleri'nde 100 e yakın doktor 700'e yakın personel çalışıyor.
* Doktor olmadan sağlığa yatırım yapmak zor değil mi, bu işe hasta gibi mi bakıyorsunuz? Ben bu işe işadamı gözüyle, sağlık alanı olduğu için de yüreğimle bakıyorum. Hiçbir zaman yatırım yaparken korkuya kapılmam, çok hızlı karar veririm. Çünkü para benim için hep ikinci planda kalır. Ben her hafta bir gayri menkulümü satarak yatırımlarımı yapıyorum. 16 yaşından beri ticaretin içindeyim, hazır paradan hiç para kazanmadım. Bir nalbur dükkanıyla işe başladım, inşaatçılık derken bugünlere geldim ama hayatımda bankadan bir lira mevduat faizi almadım. Ben ne hisse senedi ne hazine bonosu tanırım. Ben her kuruşumu yatırım olarak değerlendiririm. Gecen hafta Kalamış'ta gayrimenkulumu sattım sağlık işine yatırıyorum. Mümkün mertebe bankalara gitmemeye çalışıyoruz. Zaten biz çok katı bir hastane değiliz. Dışarıdan birisi gelip buçuk milyarlık bir ameliyat olacaksa ama cebinde 700 milyonu varsa geri gönderilmez. Bana her gün Türkiye'nin dört köşesinden yardım mektupları yağıyor. Uygun olanları değerlendiriyoruz, bizim hastanelerimizde yardıma ihtiyacı olanlara para sorulmaz.
* Göz için yılda ne kadar yatırım yapıyorsunuz? Feneryolu, Levent'teki hastanelere ek olarak Ataköy hastanemizi geçen yıl açtık. Ayrıca bir göz TIR'ı var. 300 bin dolara mal oldu, 81 ili gezecek. İstanbul'a gelemeyen hastalara hizmet götürücek.. Bu yıl nisan ayında Altunizade'de 5000 m karelik bir alana dünya göz cerrahi merkezini açıyoruz. Haziran ayında Ankara Tunus Caddesi'nde 5 bin metrekarelik göz hastanesi açacağız. Etilerde 12 bin metrekareye hastane kuruyoruz. Levent'teki hastaneyi oraya taşıyacağız. Bu yatırımlarımız bittiği zaman doktor kadromuz 200e personel sayımız 1500e çıkacak.