kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kurban etlerini sebzeyle pişirin
'Kesimi çocuklara izlettirmeyin'

Kurban etlerini sebzeyle pişirin

Sağlık Bakanlığı kurban etinin pişirilmesinde haşlama, ızgara gibi sağlıklı yöntemler öneriyor. Tüketilen et miktarına da dikkat edilmesi öneriliyor.

Sağlık Bakanlığı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşları beslenme konusunda uyardı. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce yapılan açıklamada, Kurban Bayramı'nda, şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketiminin de artacağı belirtilerek, özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olanların beslenmelerine dikkat etmeleri istendi. Açıklamada şunlar kaydedildi: ''Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler, kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle tüketmeli. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar, şeker hastalığı ve yüksek tansiyonu olanlar, Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli,aşırıya kaçmamalı.''

PİŞİRME VE SAKLAMA
Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesinin besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntem olduğunun kaydedildiği açıklamada, etle yapılan yemeklerin kendi yağıyla pişirilmesi, ilave yağ eklenmemesi gerektiği ifade edildi. Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklığın eti yakmayacak, kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmasının önemli olduğu belirtilen açıklamada, yüksek ateşin, yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştıracağı ve ısının etin iç kısmına ulaşamayacağı ifade edildi. Açıklamada, etlerin kolaylıkla bozulabileceği belirtilerek, şu uyarılarda bulunuldu: ''Çözdürülen eti hemen pişirin, tekrar dondurmayın. Eti oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, buzdolabının alt bölmesinde çözdürün. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirir.''

A.A


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Sınırdışı edilen aşk
 Haluk Bilginer benim 'ağabeyim' olur
 Töre kurbanı iki kez öldü
 Güler cinayetine fezleke
 Gribi 'tavsiyeyle' atlatıyoruz
 Akdeniz'e tsunami erken uyarı sistemi
MANSUR FORUTAN
Yolun yarısındayız artık
Üzerine bin bir mana yüklenmiş...
MEHMET BARLAS
Kavga yıpratır, rekabet ise güçlendirir...
Bir yanda...
SAVAŞ AY
Sonunda bu da oldu ya, ölsem de gam yemem
Bugüne kadar...
REFİK DURBAŞ
Tatil kime yaradı?
Zaman zaman şikayet ederiz, en çok...
SAİT GÜRSOY
Bir başarı öyküsü
Bugün sizinle başarıya giden bir...
HINCAL ULUÇ
Derin dinlenmek ne güzel şey...
Frankfurt'taki iki...
EMRE AKÖZ
'Hayır' demeyi öğrenmek
Önceki gün, yönetim ve işletme...
Asıl hedef Nihat
Asıl hedef Nihat
Fenerbahçe'nin Anelka ile ilgilenirken Nihat'ın işini bitirmeye...
Bayram kurbanları
Bayram kurbanları
Fenerbahçe Teknik Direktörü Christoph Daum, futbolcularına Kurban...
CHP'de barış, yurtta barış, dünyada barış
Genel başkanlık ihtirasım yok. Niyetim 'bir şey olmak' değil,...
Hediyeler geri gönderildi
Başbakan Erdoğan'ın Rusya gezisi sırasında eşi Emine Erdoğan'a hediye...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu