|
|
|
|
|
|
Türkiye mali suçla mücadelede zayıf
MASAK Başkanı Yaraşlı'dan itiraf: "Türkiye ekonomik suçlarla mücadelede zayıf kaldı". İtalyan Maliye Bakanlığı'nın da desteği ile düzenlenen çalışmada Türkiye'nin ekonomik suç verileri masaya yatırıldı. Buna göre Türkiye'de klasik suç, ekonomik suça kayarken ülkenin konuyla ilgili acil desteğe ihtiyacı olduğu bildirildi.
Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) Başkanı Gençosman Yaraşlı, klasik suçları izleyip çözmede başarılı olan Türkiye'nin, aynı başarıyı ekonomik suçlarda gösteremediğini belirtti.
MASAK ile İtalya Maliye ve Ekonomi Bakanlığı'nın ortaklaşa düzenlediği ''Karapara Aklamayı Önleyici Faaliyetlerin Önemi ve Farklı Ulusal Birimler Arasında Birlikte Hareketin Rolü'' konulu seminerin ardından, Türk ve İtalyan Mali İstihbarat sorumluları, karapara aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele konusunda değerlendirmeler yaptı.
MASAK Başkanı Yaraşlı, adına 'ister suç geliri, isterse kayıt dışı' densin suç ekonomisi ile etkin şekilde mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'de bu konuda ciddi bir bilinçlenme bulunduğunu kaydeden Yaraşlı, iş dünyasının da 2005'in 'kayıt dışının önlenmesi yılı olması' önerisinde bulunduğunu hatırlattı. Kayıt dışı ekonomi ile suç geliri arasında yakın bir ilişki olduğunu belirten Yaraşlı, şöyle devam etti:
''Kayıt dışının önemlice kısmı, aslında bir suçla ilintilidir. Kayıt dışı ekonomi ile bizim uğraştığımız alanın yakın ilgisi vardır. Ülkemizde de artık bu alanlarda topyekün mücadele yönünde bir bilinç gelişti. Herkes, kayıt dışının genişlemesi halinde neler olabileceğini gördü. Artık (Ne var yani, biraz da kayıt dışılık olsun) denilmiyor.
Çünkü bunlar, hep suç ekonomisiyle ilintili şeyler. Suç ekonomisi bir şekilde kamu maliyesinin altını oyarsa, ne rekabet eşitliği kalır, ne de dünya çapında rekabet eden bir ekonomi. Aktörler, rekabet için kirli fonları kullanıyorsa, onların amacı ne kaliteli mal üretmektir, ne de dünya çapında rekabet etmektir. Türkiye'de 20 yıldır faaliyet gösteren terör örgütünün nereden ve nasıl finanse edildiğini düşünürseniz, ne demek istediğim daha iyi anlaşılır.''
KLASİK SUÇLAR, EKONOMİK SUÇLARA KAYIYOR
MASAK Başkanı Yaraşlı, Türkiye'deki sistemin klasik suçları izleyip, çözmede oldukça başarılı olduğunu, ancak ekonomik suçları izlemede o kadar başarılı olamadığımızı da ifade etti.
Ekonomik suçlarla ilgili kolluk ve yargıda mantalite değişikliğine ihtiyaç olduğunu dile getiren diyen Yaraşlı, ''Ekonomik gelişme arttıkça suçlar, klasik suçlardan çıkıp, çıkar elde etmek için işlenen ekonomik suçlara kayıyor'' değerlendirmesinde bulundu.Günümüzde karışık cinayet davalarının bile adli tıp, dna testi ve diğer yollarla kısa zamanda çözülebildiğini vurgulayan Yaraşlı, şunları söyledi:
''Ekonomik suçta bu durum değişiyor. Ekonomik suçun konusu olan para ve mal hareketlerinin tespiti gerekiyor. Suç ve suçlu konusunda illiyet bağını kurmak gerekiyor. Bunların hepsi başka bir örgütlenmeyi gerektiriyor. İşte burada MASAK gibi mali kuruluşlara olan ihtiyaç ortaya çıkıyor. Bu nedenle de zihniyet değişikliğini gerçekleştirmemiz lazım.
Bu bir öğrenme süreci. Hep birlikte bu süreci geçireceğiz. Bugün bu konularda İtalya ne yapıyor? Başka ülkeler ne yapıyor? Bu tür suçlarla nasıl mücadele ediyor? Bunları inceleyip, buradan dersler çıkarmalıyız. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz.''
ACİL DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR
Ekonomik suçların tespiti ve analizi için ciddi bir altyapı gerektiğini de belirten MASAK Başkanı, bu çerçevede İçişleri Bakanlığı'nın nüfus ve vatandaşlık verilerine, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı veri tabanına, adli sicil kayıtlarına, servet bilgileri için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Emniyet Genel Müdürlüğü veri ambarına bağlanmalarının zorunlu olduğunu anlattı. Aynı şekilde Gelirler Genel Müdürlüğü'nün vergi tabanına da ulaşılması gerektiğini bildiren Yaraşlı, ''Bunlar acil acil desteğe ihtiyacımız var'' diye konuştu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|