Kadın girişimciler için, mali işbirliği kapsamındaki AB fonları kullanılarak ''iş kurma merkezleri'' oluşturuluyor..
Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) koordinasyonunda yürütülecek projede, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu (TESK) girişimcilere eğitim verecek, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme Başkanlığı (KOSGEB) ise merkezleri oluşturacak.
İş kurma merkezlerinin bölgesel programlarla etkileşim içinde olması fikri benimsenirken, bu aşamada merkezlerin hangi illerde kurulacağı üzerinde duruluyor.
İŞ KURMA MERKEZLERİNDE NELER SAĞLANACAK?
İş kurma merkezlerinde, kadın girişimcilere işyerlerinin altyapısı hazırlanmış ve maliyetsiz olarak teslimi hedeflenirken, yapılacak işin girişimci tarafından belirlenmesi istenecek.
Merkezlerin fiziki mekanının ise yerel düzeyde sağlanması, AB'den sağlanacak fonlar ile de buraların tadilat, tefrişatının sağlanması ve girişimcilerin eğitim masraflarının karşılanması öngörülüyor.
Kadın girişimcilere verilecek eğitimle, bankacılık ve bölgesel fonlardan yararlanabilmeleri için gerekli bilgi altyapısı sağlanacak. Ayrıca kredi kullanımı ve işletme için de gerekli bilgiler verilecek.Girişicimler için eğitimlerin, önümüzdeki yıl başlayabileceği vurgulanıyor.
ÖİB'NİN İŞGEM'LERİNE BENZEYECEK
Öte yandan kadın girişimciler için iş kurma merkezleri, Özelleştirme İdaresi ile Dünya Bankası tarafından gerçekleştirilen İş Geliştirme Merkezleri (İŞGEM) örneğine benziyor.
İşletme Kuluçkaları veya KOBİ Fidanlığı olarak da adlandırılan bu merkezler, bünyelerinde barındırdıkları yeni işletmelere, ''yönetim danışmanlığı desteği, finans kaynaklarına erişim imkanı, uygun koşullarda iş yeri mekanı, ortak ofis ekipmanı ve ofis hizmetleri'' sunarak, adeta onları besliyor ve en zayıf oldukları iş kurma aşamasını sağlıklı şekilde aşmaları ve büyümelerini sağlıyor.