Diyarbakır'dadüşen Konya uçağının mağduru 36 ailenin avukatı Elmar Giemulla, THY ile sigorta şirketi aleyhine Fransa'da 30 milyon dolarlık tazminat davası açtı.
THY mağduru hakkını Fransa'da arıyor
Concorde mağdurlarını savunan ünlü avukat Giemulla, Diyarbakır'da düşen 'Konya' uçağında hayatını kaybeden 31 kişinin yakınları ve yaralı kurtulan 5 kişi adına Fransa'da dava açtı.
Diyarbakır'da düşen uçağın 36 mağduru haklarını Fransa'da arıyor. THY, 36 kişiye 2.5 milyon dolar önerince mağdurlar, düşen Concorde davasındaki avukat Prof. Dr. Elmar Giemulla önderliğinde Fransa'da yaklaşık 30 milyon dolar tutarında tazminat davası açtı. 8 Ocak 2003'te Diyarbakır Havaalanı yakınlarında düşen THY'ye ait RJ 100 tipi 'Konya' uçağında 75 kişi hayatını kaybetmiş ve beş kişi de yaralı olarak kurtulmuştu. Kazadan sonra 80 aileden 36'sının kurduğu Mağdur Aileleri Sivil Dayanışma Platformu (MASDAP), avukatları Prof. Dr. Elmar Giemulla ve Dr. Ulrich Von Jeinsen'e vekalet verdi. Giemulla ve Von Jeinsen, 36 aile adına THY, British Aerospace (üretici firma) ve İngiliz sigorta şirketi Lloyds aleyhine Fransa'nın Toulouse kentinde üç gün önce yaklaşık 30 milyon dolarlık maddi ve manevi tazminat davası açtı.
İSTENEN 30 MİLYON DOLAR Kazadan sekiz ay sonra Prof. Dr. Elmar Giemulla ve Dr. Ulrich Von Jeinsen MASDAP çatısı altında toplanan 36 ailenin avukatlığını üstlendi. Bu süreç içerisinde THY, 36 aileye toplam 2.5 milyon dolar tutarında sulh teklifi götürdü. Ancak bu rakamın çok az olduğunu düşünen ve yaptıkları araştırmalar sonucunda bu bedelin yaklaşık 30 milyon dolar olduğunu hesaplayan avukatlar uzlaşma sağlamak için bir ay önce İngiliz sigorta şirketi Lloyds, Ray Sigorta ve THY'nin avukatları ile görüştü. Ancak bu görüşmeden olumlu sonuç alınamadı. Yurtdışında dava açma hakkının iki yıl olması, bu tür davalarda tazminat bedellerinin yüksek verilmesi ve görüşmede tazminat bedellerinde uzlaşma sağlanamaması nedeniyle Giemulla ve Von Jeninsen iki yılın dolmasına iki gün kala 6 Ocak'ta Fransa'nın Toulouse kentinde tazminat davası açtı. Kazadan bu yana çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Giemulla, "THY'nin 36 aileye önerdiği rakamın çok düşük olduğunu belirledik. Avukatlarımızdan Wilfred Legart'ın önderliğini yaptığı bir aktüerya (destekten yoksun kalma tazminatı hesabı) timi kurduk. Arkadaşlarımız 36 aileye tek tek giderek kazadan önceki maddi ve manevi durumları ile kazadan sonraki maddi ve manevi durumlarını karşılaştırdı. Topladığımız bilgiler ışığında ve yurt dışında görülen bu tür davalarda verilen tazminat bedellerini incelediğimizde 36 aile için verilmesi gereken rakamın yaklaşık 30 milyon dolar olduğunu tespit ettik" diyor.
UZLAŞMAYI İSTEDİK Kazadan bu yana tazminat bedellerini mahkemeye taşımadan çözmeye çabaladıklarını belirten Giemulla, çabalarının sonuçsuz kaldığını söyledi ve ekledi: "Ancak görüşmeden olumlu sonuç elde edemedik. Bunun üzerine tazminat davası açmaya karar verdik."