|
|
Besin yelpazesini genişletmeli
Didem Uzel (Oyuncu) (Boy: 1.74 m. Kilo: 56 Yaş: 33) Kahvaltı: Yumurta, beyaz peynir, bal ve iki dilim kızarmış ekmek yiyor. Öğle: Genellikle meyve ve salata türü hafif yiyecekler tüketiyor. Akşam: Salata, sebze yemeklerinden bir çeşit, nadiren de et yemeklerinden yiyor. Gün boyu bol su içiyor.
Diyetisyenin yorumu: Beden Kitle İndeksi 18,5 kg/m2 olan Didem Uzel'in kilosu, yaşına göre olması gereken en alt sınırda. Zaten bu beslenme ile kilo alması da mümkün görünmüyor. İşi nedeniyle kilosunu koruması gerektiği gerçek. Ancak bu şekilde dengesiz ve az öğün içeren bir beslenme ile değil, daha sağlıklı öğünler oluşturarak da bu kilosunu koruyabilir. İleride B12 vitamin eksikliğine bağlı unutkanlık ve kognitif bozukluk, kemik erimesi ve yoğunluğunda azalma, adet düzensizliği, kas kitlesinde kayıp gibi ciddi hastalıklar yaşayabilir. Bunlara ek olarak bu beslenme tarzı ciddi mineral kayıplarına da neden olabilir. Kalitesiz protein kaynaklarından baskın beslendiği için iştah kaybı, saç ve tırnaklarda deformasyon, dokularda harabiyet oluşabilir. Peki, ne yapmalı? Bir kere mutlaka dört temel besin öğesinden tüketmeli. Beslenmesine bakıldığında süt-yoğurt ve et grubu ile kuru baklagiller, tam taneli tahıllar, kuru yemişlerin bulunmadığını görülüyor. Bu besinlerden kaçmak yerine az miktarlarda dahi olsa öğünlerine eklemesi çok önemli. Meyveleri aralarda tüketerek öğle öğününe yoğurt, sebze ve tam tahıllı ekmek koyabilir. Kuru meyveler ve kuru yemişler Uzel'in hayatı için çok önemli. Haftada 2 veya 3 kere yarım kase badem, ceviz, yer fıstığı yemeli.
|