|
|
|
|
|
|
Mutfaklarda diplomalı aşçı dönemi
Aşçılık gözde meslekler arasına girdi. Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'ne gösterilen yoğun ilgi de bunu kanıtlıyor.
Fazla değil, 10 yıl öncesine kadar gençlere ne iş yapmak istediklerini sorduğunuzda, doktor, mühendis, ekonomist, avukat gibi klasik cevaplar alabilirdiniz. Ancak günümüz gençleri, meslek seçimi konusundaki farklı tercihleriyle dikkat çekiyor. Son yılların en popüler iş sahalarından biri de "aşçı"lık. Geçen yıl açılan Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'ne öğrencilerin gösterdiği yoğun ilgi de bunu kanıtlıyor. Türkiye'nin sayılı kolejlerinden, özel okullarından mezun olmuş, 2-3 yabancı dil bilen gençler, mutfak sanatları konusunda uzmanlaşmak için sıraya giriyor. Tabii gençler bu alana yönelmekte pek de haksız sayılmazlar. Ne de olsa ülkemizde yeme içme sektörünün hızlı gelişimine rağmen profesyonel eleman bulma sıkıntısı yaşandığı da bir gerçek. Beş yıldızlı otellerin hemen hemen hepsinde ithal şefler görev yapıyor. Ancak Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ilk mezunlarını vermesiyle birlikte artık Türk şeflere de rastlamak mümkün olacak gibi görünüyor. Uygulamalı ve teorik olarak ders veren Öğretim Görevlisi David Shipman, bu bölümü kurmaktaki amaçlarını şöyle açıklıyor: "Gerekli bilgi ve becerilerle donatılmış, uluslararası alanda rekabet edebilecek yönetici özellikli 'Executive Chef''ler yetiştiriyoruz. Bölüm, dünyada bir üniversitede Güzel Sanatlar Fakültesi çatısı altında gastronomi eğitimi veren ilk lisans programı olma özelliğini taşıyor. Bölümün diğer bir amacı da zengin Türk mutfak kültürünün akademik bir ortamda korunmasını sağlamak ve bu kültürü uluslararası alanda tanıtmak. Dört yıllık lisans programı süresince adaylara en temelden en ileri seviyeye kadar yiyecek- içecek işletmeciliğinin ve yemek sanatının tüm incelikleri öğretiliyor. "
DERSLER İNGİLİZCE YAPILIYOR Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nde derslerin tamamı İngilizce yapılıyor. Ayrıca Fransızca zorunlu ek dil olarak öğretiliyor. Dört yıl boyunca klasik yemek pişirme tekniklerinin yanısıra dünyanın çeşitli ülkelerinden "modern cuisine"ler ve Osmanlı Mutfağı da uygulamalı olarak veriliyor. Ayrıca pastacılık sanatı, çikolata hazırlama teknikleri ve vejeteryan mutfağı gibi günümüzün aktüel mutfakları da dersler arasında. Bölümdeki uygulama dersleri için Avrupa standartlarında bir mutfak inşa edildiğini söyleyen David Shipman mutfağı kendisi dizayn etmiş: "Bugün beş yıldızlı bir otelin mutfağında bulabileceğiniz tüm gerekli araç, gereç ve mutfak aksamı en güvenilir markalardan seçildi. Bir laboratuvar, bir üretim mutfağı ve bir restoran yapıldı. " Bölümlerinde 45 öğrencinin ders gördüğünü söyleyen Shipman, bunların 5'inin de burslu olduğunu belirtiyor: "Bu sene 128 kişi başvurdu ve inanın seçim yapmak hayli zor oldu. Hepsi iyi okullardan gelmiş, bilinçli, son derece istekli ve kararlı çocuklardı. şeflik yetenek olduğu kadar büyük bir tutku ve aşk ister." Türkiye'de gastronomi alanında bir devrim olduğunu belirten Shipman, zengin bir mutfağa sahip olduğumuzu ve insanların yeni lezzetleri tatmaktan zevk aldıkları görüşünde: "Seyahat imkanlarının artmış olması, ülkenize gelen turist ve yerleşik yabancıların talepleri sanırım Türk insanının merakını da arttırdı. Ben gelişmeleri ve bu mesleğe olan ilginin artmasını büyük keyifle izliyorum.
Neslihan Tunç
|
|
|
|
|
|
|
|
|