|
|
Kilo almaktan korkmayın
Sabah Cumartesi yazarı Diyetisyen Selahattin Dönmez, sigara kullanıcılarının sigarayı bıraktıkları zaman yaşamlarında en çok hızlı kilo almaktan korktuklarını söylüyor: "Sigara içen bireyler sigarayı bıraktıklarında vücutlarında çok ciddi metabolik değişiklikler oluyor. Bazal metabolizma hızları düşüyor. Çünkü sigaranın içindeki nikotin bazal metabolizma hızını artırıcı bir özelliğe sahip. Sigarayı bırakanlar eskisi gibi beslenmeye devam ederlerse vücutlarında yağlanma olur. Ayrıca bireyler sigarayı ellerine almamak için bir başka besin almayı tercih ederler ve bu genellikle kuruyemiş, cips ve şekerlemelerle olur. Buna bağlı yağlanma da olabilir. Eğer bireylerin kilo fazlalıkları var ise ilk önce kilo verip daha sonra sigarayı bırakmalarını tavsiye ediyorum. Eğer sigarasızlık yemek yeme dürtüleriyle yok edilmek isteniyorsa mutlaka kalorisi, enerjisi düşük olan besinler tüketilmeli."
BOL BOL MEYVE YİYİN Dönmez'in dikkat çektiği bir başka nokta ise üç ana öğün, üç ara öğün olmak üzere mutlaka altı öğün yenmesi: "Bu ara öğünlerde istedikleri kadar meyve yiyebilirler. Özellikle de portakal, greyfurt ya da mandalinayı öneririm. Sigara içen bireylerde en büyük handikap C vitamini eksikliğidir. C vitaminine ihtiyaçları artıyor, hem onu kapatmış olurlar hem de vücutlarına antioksidan vitaminleri alırlar. Böylelikle yaptıkları hasarları tamir ederler." Dönmez sigarayı bırakanlara bol bol yürümelerini, hatta spor yapmalarını da öneriyor. Bir de zarar görmüş olan akciğerlerin daha rahat olabilmesi, akciğerde nikotin tıkaçlarının açılabilmesi için bitkisel özlü sıvı yağdan zengin, karbonhidrattan düşük beslenmelerini tavsiye ediyor: "Buna zeytinyağlı sebze yemekleri yiyerek, salatalarına biraz daha yağ ekleyerek, ekmeği, pilavı, makarnayı biraz daha azaltarak ulaşabilirler. Hatta mümkünse pilav, makarna ve patates tamamen beslenmeden çıkarılmalı, sadece kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerine birer dilim ekmek eklenmeli. Ayrıca karbonhidrat oranını düşürmek için bal, reçel ve şekerden tamamen uzak durulmalı."
|