|
|
Dışarı Çıkmadan Önce
7 Gün 7 Dakika nerede ne yapmalı?.
Geçip giden günlerimiz içinde dakikalar yer alır. Biz aslında dakikaları yaşarız. Önümüzdeki yedi günün bazı dakikalarına göz atalım mı? Belki kendimizi katabileceğimiz durumlar karşımıza çıkar, kim bilir?
8 Ocak Cumartesi Suluboya Gibi Fotoğraf Kayahan Bayraktaroğlu'nun fotoğraf sergisi. Son iki gün. 45 parçadan oluşan fotoğraflar arasında Porto Rico portreleri, Safranbolu kapıları, Kız Kulesi, sokak ressamları, antik köprüler, doğa görüntüleri yer alıyor. Bayraktaroğlu fotoğrafları bilgisayarda yeniden yorumlamış. Ortaya kimi zaman suluboya, kimi zaman guvaş tadı veren fotoğraflar çıkmış. Cihangir Sanat Galerisi, Tel: (0212) 244 69 54
9 Ocak Pazar Sabah yürüyüşü Kitabın adı: Samatya. Yazarı: Gökhan Oflazoğlu. 2004 Aralık. Pencere Yayınları. 95 sayfalık kitaptan yedi cümle. 1. Susarak konuşur karım benimle, gözlerinden anlamlı kelimeler geçer. 2. Samatya uzun bir sahildir, gezmeye çıksan bir türlü, çıkmasan başka. 3. Bir sabah yürüyüşünde erken, başıboş köpekler nedensiz düşman. 4. Daha, daha diyerek ıssız bir boşluğa düştük. 5. Kadınlar gerçekçidirler, sevdayla masalla işleri yoktur. 6. Aldatın bizi, yıkılmasın dünyamız. 7. İlişki nafile bir çabadır ömrümüzde.
10 Ocak Pazartesi Şişli'de Bir Balıkçı Mekanın adı: Balıkçı'dan Balık Lokantası. Küçük, sempatik bir mekan. Mekanın sahibi Alkan Bey balıkçı bir geçmişe sahip. İşinde, müşterilerine karşı, mutfağında lezzete karşı ayrıntılara dikkat ediyor. Mevsimin balıklarını bulmanız her zaman mümkün. Şişli'nin trafik kargaşasının içinde bir balık lezzeti vahası. Dükkanda karıştıracağınız eski Et Balık Kurumu dergilerinde karşınıza çıkabilecek bazı yazılar şöyle: Mayıs 1958. Balık Kurumu Umum Müdürlüğü Neşri. Aylık. Adı: Balık ve Balıkçılık. 75 kuruş. 'Boğaz'da göremediğimiz yunus balıklarına dair', 'Maskeli yengeç', 'Çapari nasıl yapılır?' Tel: (0212) 296 15 71
11 Ocak Salı Adadan Restoranın adı: Adadan. Bostancı'dan adaya gidilir. Adadan ne gelir; labada, ebegümeci, ısırgan, turp otu, radika. Bunlar elbette tek başlarına gelmezler, günlük taze balıklar, karideslerle birlikte gelir. Üstelik sipariş verilip, canlı ıstakoz, böcek, tarak gibi zor bulunan deniz ürünleri getirtilebiliyor. Mezeler de doğal olarak Adalı. Basmakalıp balık bilgilerimizden, üstünkörü haşlanıp bütün özelliği kaybolmuş ot mezelerinden, mekansal kabalıklardan kaçınılmış bir ortam oluşturulmuş Adadan'da. Es geçilmeyen ayrıntılar, üzerinde durulmuş farklılıklar Adadan'ın karakteristiğini belirliyor. Kişi başı yaklaşık 35-40 milyon. Önünde terası var. Tel: (0216) 372 33 66
12 Ocak Çarşamba Lostracı Turan Bey, kendi deyimiyle, doğduğundan beri bu işi yapıyor. Bu meslek ona babadan kalmış. Daha önce Sarıyer'deydi. Nişantaşı, Etiler, Levent gibi yerlerde ayakkabılarını yaptıran müşterilerin yüzde 80'ini çekmiş. Ayakkabı tamir ediyor, tamir ettiği ayakkabıları boyuyor. Aslında sayacılıktan yetişmiş. Yani ayakkabı tabanı yapıyor. Modelde çıkarabiliyor. Bu yeteneklerini ayakkabılarda birleştiriyor. Yazın fantezi terlikler bile yapıyor. Çanta tamiri de yapıyor. Yeniköy Lostra. Tel: (0212) 299 23 13.
13 Ocak Perşembe Yorgancı Son yorgancılardan. Kemal ve Orhan kardeşler 1930 ve 1937 doğumlu. Büyüğü Kemal Uzunoğullarından, bu işi 14 yaşından beri yapıyor, yani tam 60 yıldır. Minik dükkan mahallenin buluşma yeri gibi. Mahalleli onları çok seviyor. Herkes uğruyor. Yünlü ve pamuklu, ipekli satenli yorganlar dikiyorlar. Bir çift kişilik yorgan 100 milyon TL. Malzemesi hariç. Malzemesi yaklaşık 25 milyon TL'ye geliyor. Eskiye göre daha az yorgan diktirenler var. Gençlerin pek anlamadığını söylüyor Kemal Bey. Bir yorganı 3-10 gün arasında teslim ediyorlar. Modelsiz yorganlar bir günde bile bitebiliyormuş. Son 10 yılda bile Beşiktaş'ta bulunan yorgancıların sayısında yüzde elli azalma var. "Ancak nostaljiye geri dönüş olursa belki talep artar" diyor Orhan Bey. Sabah altı buçuk yediden akşam sekize kadar yorgan dikiyorlar. Penceredeki tabelada Manolya Ticaret yazıyor. Beşiktaş Tel:(0212) 261 04 17
14 Ocak Cuma Kuru Fasulye Yolunuzu değiştirip uğramaya değer. Kurucularından Cemil Bey, mangalda ağır ateşte 4-5 saatte pişen kuru fasulyenin tadına doyum olmadığını söylüyor. İki çeşit fasulye var: Etli ve pastırmalı. Bunun yanında pilav ve ev turşusu var. Turşu fabrikasyon değil. Çanak restoranın ustası bir de özel köfte yapıyor: "Kasap köfte". Bu köfte satır kıymasından yapılıyor yani kıyma makineden geçmiyor, tezgahın üstünde satırla doğranıyor. Ama en çok kuru fasulye için İstanbul'un her yerinden gelenler var. Saat 11.00'dan akşam 22.00'a kadar açık. Haftanın yedi günü. Bir kişi 10 milyon TL'ye karnını rahatça doyurabiliyor. Mekanın adı: Çanak Mangalda Kuru Fasulye. Balat Hastanesi karşısı. Tel:(0212) 621 58 35
|