|
|
|
|
Köpeğim huzur içinde uyuyor
Tuzla'daki "Havyan mezarlığı" her gün hüzünlü cenaze törenlerine ve mezar ziyaretlerine sahne oluyor. Bugüne kadar 200 kadar kedi ve köpeğin gömüldüğü bu bakımlı mezarlıkta ücret alınmıyor. Tek koşul mezarın başına bir ağaç dikmek.
Sevdikleri için dua ediyorlar
Tuzla'daki "hayvan mezarlığı" her gün hüzünlü cenaze törenlerine ve mezar ziyaretlerine sahne oluyor. Bu güne kadar 200 civarında kedi ve köpeğin gömüldüğü mezarlık son derece bakımlı.
Leydi Pelenk, kardeşinin biricik ablası, abacık, ablasının kuzusu badem gözlüm, pamuk prensesim beyazım aşkım, kızım, kızlar güzeli yavrum, seni çok seviyoruz bebeğim, canımın yarısını bıraktın döşcüm", "Kedilerin kralı Kocaoğlan kalbimizdesin", "Cennet hediyesi sevgili oğlumuzla tekrar kavuşuruz", "Toby seni çok özlüyoruz"... Mezar taşlarına kazınan bu duygu dolu kelimeler kedi ve köpeklerini toprağa vermiş olan hayvan dostlarına ait. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü'nce Tuzla'da 3 yıl önce açılan "Hayvan Gömü Yeri" hepsi birbirinden bakımlı mezarlarıyla dikkat çekiyor. 200 civarında hayvanın gömülü olduğu alanda, taze çiçeklerle süslenmiş, çimlendirilmiş, mermerle ya da ferforje demirlerle çevrilmiş çeşit çeşit mezar bulunuyor. Beyaz üzerine siyah beneklerle bezenmiş bir mezarda, Dük adında bir dalmaçyalı yatıyor. Bir başka mezarın üzerinde hayvanın en sevdiği oyuncağı duruyor. Yer olarak epey sapa kalsa da buraya hayvanlarını gömenler küçümsenmeyecek bir ziyaretçi kalabalığı oluşturuyor. Bakırköy'den, Avcılar'dan bile her hafta gelenler olduğunu söyleyen mezarlık görevlileri, ziyarete gelenler arasında mezar başında Kuran okuyanların olduğunu da hatırlatıyor. Kalabalık gruplar halinde gelip siyahlar giyip cenaze töreni yapanlar dahi oluyormuş bu mezarlıkta. İBB Veteriner İşleri Müdürü Hüner Öztürk, hayvanı ölenlerin, Büyükşehir Belediyesi'ne bir telefon açmasının yeterli olduğunu çok uzun bürokratik işlemlere gerek olmadığını söylüyor: "Buraya kendi imkanlarıyla getiriyorlar. Geldikten sonra, tutanak formlarımız var bunları dolduruyorlar. Bir nüshası bizde kalıp dosyalanıyor, bir nüshası da hayvan sahibine veriliyor. Daha sonra bizim görevlilerimiz yardımıyla defin işlemi gerçekleşiyor. Bir poşete konuyor ve üzerine kireç dökülüyor. Böylelikle mikrop saçması engelleniyor." Tuzla Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nin yakınındaki 20 dönüm arazi üzerindeki hayvan mezarlığının etrafı tamamen tel örgülerle çevrili. Hüner Öztürk burayı hizmete sokmaktaki amaçlarını şöyle açıklıyor: "İnsanlar yıllarca beraber yaşadıkları hayvanlar ölünce sağa sola atamıyorlar, gömecek yer arıyorlar. Öncelikle bu ihtiyacı karşılamak için böyle bir yer düşündük. Ayrıca sağlık açısından da önemi var. Ölen hayvan bir hastalık sonucu da ölmüş olabilir. Rastgele bir yere bırakılırsa çevre kirliliğine veya bir hastalığa yol açabilir. Bu nedenle çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde gömülmesi için gömü alanı oluşturduk."
BİR AĞAÇ DİKMEK YETERLİ Tuzla Hayvan Gömü Yeri'nde verilen hizmetten bir ücret talep edilmiyor ancak tek bir şart var. Mezarın başına bir ağaç dikmek. Ayrıca mezar alanının ancak 3 yıllığına tahsis edilebildiğini söylüyor Hüner Öztürk: "Buradaki gömü alanları üç yıl tahsisli, gömü yapan kişiye biz buranın tapusunu vermiyoruz. İstanbul'da yer bulmak zor. Özellikle hayvanların gömülebileceği şartlara uygun yerler bulmak zor. Çünkü bunlar yerleşim alanı dışında olacak, su havzası dışında olacak. Çevre kirliliğine neden olmayacak, diğer hayvanlar tarafından eşilmesine neden olmayacak yerleri seçmek zorundasınız. İşte gerek görülürse, bunların üstüne tekrar gömü yapmak için kullanabiliriz diye en fazla üç yıllığına tahsis ediliyor." Öztürk ayrıca Avrupa Yakası'nda da uygun bir alan tespit edildiğinde bir hayvan mezarlığı açılacağını belirtiyor.
Neslihan Tunç
|
|
|
|
|
|
|
|
|