|
|
|
|
|
|
Sorunlu çocuk çizdiği resimden belli olur
"Bir aile çiz" testindeki her figür çocuğun ruhsal bir problemini ortaya çıkarıyor.
Bir insan çiz" ve "Bir aile çiz" testi artık Türkiye'de de uygulanıyor. Kendisini ve ailesini nasıl algıladığını anlamayı amaçlayan bu resim testleri, çocuğun duygusal sorunları hakkında ipucu veriyor.
Depresyon habercisi Çocuğun çizdiği kocaman bir kafa, ailesi tarafından yaşıtlarıyla kıyaslandığının; nokta kadar tek bir kulak, sosyal ilişkilerde problem yaşadığının; iki minik kapalı göz, depresif bir yapıda olduğunun göstergesi.
Sorunlu çocuk resminden belli olur
Çocukların çizdikleri resimler, onların iletişim problemlerinden kardeş kıskançlığına, depresyondan aile içindeki sorunlarına kadar pek çok konudaki duygularının ipuçlarını veriyor. Uzmanlar, çocuklara uyguladıkları iki ayrı test ile ruh dünyalarını ortaya çıkarıyor.
Çocuğun ruh dünyasını anlamak için uygulanan yansıtma testlerinden "Bir insan çiz" ve "Bir aile çiz" testi Türkiye'de de uygulanıyor. Çocuğun kendisini ve ailesini nasıl algıladığını anlamayı amaçlayan bu resim testleri onların pek çok sorunu hakkında ipucu veriyor. Aktüel Dergisi bu haftaki sayısında konuyla ilgili habere yer verdi.
YAKIN TAKİBE ALINIYOR Çocukların yaptıkları resimler onların ruh halleri hakkında pek çok ayrıntıyı barındırıyor. Örneğin, kocaman bir kafa, nokta kadar tek bir kulak, iki minik kapalı göz, kocaman bir burun ve vücudun iki katı uzunluğunda yana açılmış kollarla kendini tasvir eden çocuğun ruh hali uzmanlar tarafından hemen tahlil ediliyor. Zira çocuğun kendisine çizdiği kafa, ailesi tarafından yaşıtlarıyla sürekli kıyaslandığını; kulak, sosyal ilişkilerinde problem yaşadığını; gözler, içi dönük ve depresif yapıda olduğunu; burun, cinsellik hakkında soru sormasının aile tarafından yasaklandığını; kollar, insanlarla ilişki kurma isteğini; ayaklar ise, kendi başına hareket edebilme ve karar verebilme güçlüğü yaşadığını gösteriyor.... Çizimde hiç ağız olmaması ise çocuğun konuşmakta ve çevresiyle iletişim kurmakta zorlandığına işaret ediyor. Anaokullarında ve çocuk yuvalarında görev yapan psikologlar zeka gelişimini takip etmek amacıyla çocuk resimlerini yakın takibe alıyor. Örneğin dört yaşındaki bir çocuğun evi bulutlarla aynı hizada ve havada çizmesi normal karşılanırken, aynı çizim sekiz yaşında tekrarlandığnıda çocukta zeka gelişimiyle ilgili bir sorun olabileceğinden şüphe ediliyor. Bunlar bilinen, olağan ve rutin takipler... Ama ülkemizde çocuk psikolojisi alanında son iki, üç yıldır yaygınlaşan "Bir İnsan Çiz" ve "Bir Aile Çiz" testleri çocuğun ruh dünyasıyla aileyi ve kendini algılaması hakkında önemli ve özel ayrıntılar veriyor. Geçtiğimiz günlerde kurulan Projektif Testler Derneği de, projektif (yansıtma) testleri başlığı altında toplanan bu çalışmaları Türkiye'de yaygınlaştırmayı ve uzmanları bu konuda eğitmeyi amaçlıyor. Derneğin başkanı İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Tevfika İkiz, başkan yardımcısı ise klinik psikolog Funda Akkapulu Kaya. Derneğin uzmanlar ve psikoloji meraklıları için yayınladığı "Yansıtma" dergisi de ilk sayısında resim testleri konusuna geniş yer veriyor.
TEMEL DETAY Bu konuda tecrübeli isimlerden biri de İstanbul Üniversitei Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda görevli Uzman Psikolog Reyhan Bahçıvan Saydam. "Çocuk Çizimlerinin Klinik Değerlendirmedeki Yeri" başlıklı geniş bir araştırması bulunuyor. Saydam, araştırmasında öncelikle çocuklara uygulanan resim testlerinde dikkat edilecek temel detayların altını çiziyor. Resim testlerinin Türkiye'deki bazı tıp fakültelerinin çocuk psikiyatri bölümlerinin psikoloji laboratuvarlarında yeni yeni uygulanmaya başlandığın söyleyen klinik psikolog Funda Akkapılı Kaya, 'Aile Çiz Testi'ndeki temel düzeneği ise şöyle özetliyor: "Bu testin değerlendirmesinde çizimlerin konumlanışı çok önemlidir. Bu açıdan değerlendirmeye alınan ilk çizim özelliği bireylerin resmedilmesi sırasıdır. Çocuğun aile içinde kendisi için taşıdığı önem sırasına göre bireyleri resmettiği ve genellikle özdeşleştiği kişiyi ilk olarak ve sayfanın soluna çizdiği kabul edilir."
GEÇTİĞİMİZ günlerde kurulan Projektif Testler Derneği, yansıtma testlerini tüm Türkiye'de yaygınlaştırmayı amaçlıyor Yansıtma testlerinde çocuklara kendileri ve aileleri hakkında iki ayrı resim çizdiriliyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|