Bankacılarla bir araya gelen Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, "Cebinde kartı olan herkes her türlü alışverişi yapsın" dedi. Unakıtan "Bostan korkuluğu değiliz" diyerek, kart harcamalarında önlem alınacağını açıklamıştı.
Kredi kartı harcamaları Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı karşı karşıya getirdi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, kredi kartları ve taksitlendirmeye yönelik tartışmalar konusunda, "Cebinde kartı olan her türlü alışverişi yapsın'' dedi. Şener, Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) Olağan Yönetim Kurulu toplantısında Bankalar Birliği yöneticileriyle biraraya geldi. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı öncesinde, gazetecilere açıklama yapan Şener, 2003 ve 2004 yılında bankacılık sektöründe önemli gelişmeler ve iyileşmeler yaşandığını, bunda karşılıklı diyaloğun çok önemli etkisi bulunduğunu söyledi.
MECLİS'E BU AY GELECEK Abdüllatif Şener, Türkiye'deki güven ve ekonomik istikrar ortamından bankacılık sektörünün de yararlandığını söyledi. Finansal Hizmetler Kanun Taslağı üzerindeki çalışmaların sürdüğüne değinen Şener, taslağın şu haliyle bile önemli mahsurları bulunmayan, çağdaş normlara uygun hazırlama düşüncesi içinde ele alındığını ve belli bir noktaya getirildiğini ifade etti. Şener, ''Taslak daha önce açıklandığı gibi ocak ayında Meclis'e sunulacak mı?'' sorusuna, ''Taslağı ocak ayında Meclis'e göndermeyi düşünüyoruz. Yasalaşma süreciyle ilgili bir sıkışıklık söz konusu değil'' yanıtını verdi. Şener, bir gazetecinin kredi kartlarıyla hemen hemen her türlü alışverişin taksitlendirilmesinin bazı sakıncaları olacağına yönelik tartışmaları hatırlatması üzerine, ''Buna benzer şeyler yazıldı çizildi ama ben farklı düşünüyorum. Cebinde kartı olan her türlü alışverişi yapsın'' diye konuştu. Sektördeki rakamsal verilere değinen Şener, şunları kaydetti: ''Reel kredi hacminde 2004 yılı sonu itibariyle 2002'ye göre yüzde 49'luk, 2003'e göre ise yüzde 29'luk artış oldu. Mevduatın krediye dönüşme oranında da iyileşmeler görüldü. 2002 sonu itibariyle yüzde 36 olan oran, 2004 yıl sonu itibariyle yüzde 50'nin üzerinde, yüzde 51-52 düzeyinde gerçekleşti.
KREDİ RİSKİ AZALDI Kredilerin toplam aktif içindeki payı 2002'de yüzde 23 iken 2004 eylül ayı itibariyle yüzde 32 düzeyine çıktı. Kredilerden kaynaklanan risklerde de önemli azalmalar oldu. Brüt takipteki alacaklar, 2002'ye göre yüzde 53 reel azaldı. Takibe dönüşüm oranı 2002'de yüzde 18 iken 2004 eylül ayı itibariyle yüzde 6'ya düştü. Hatta özel bankalarda takibe dönüşüm oranı yüzde 5'e inmiştir.'' Şener, tüketici kredilerinde de önemli artışlar görüldüğünü, faizlerdeki düşüşün bunun temel sebebi olduğunu vurguladı. Ayrıca beklentilerdeki iyileşmelerin de bunu etkilediğini belirten Şener, tüketici stoğu ve kredi kartı bakiyelerinin GSMH'ye oranının 2002'de yüzde 2.4 iken, eylül 2004'te yüzde 5.8'e çıktığını anımsattı.