Danıştayİmar Bankası'nda bonozede 3 bin 625 kişinin paralarının ödenmemesi kararını bozdu. Toplam 102.5 milyon YTL ödenecek.
Müjde, Danıştay karar verdi: 102 milyon YTL ödenecek
Danıştay, İmar Bankası'nda bonoları mevduata dönmüş 3 bin 625 mağdurun paralarının ödenmemesi kararını esastan bozdu. Mağdurlara 102.5 milyon YTL ödenecek.
Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu, İmar Bankası'nda Hazine bonosu alan ve vadesi gelip son bir ay içinde mevduata dönen yatırımcıların paralarının ödenmemesi için alınan Bakanlar Kurulu kararını bozdu. Edinilen bilgilere göre Genel Kurul, Bakanlar Kurulu kararının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle kararın esastan bozulmasına karar verdi. Karar taraflara tebliğ edilmeye başladı. Böylece sayıları 3 bin 625 ve alacakları para miktarı da toplam 102.5 milyon YTL (102.5 trilyon TL) olan mağdurlar 1 ay içinde paralarına kavuşacak. Bu kararın İmar Bankası'ndaki diğer Hazine bonosu mağdurları için örnek temsil edebileceği belirtiliyor. Hukukçular, Danıştay kararının uygulanmasının mecburi olduğuna dikkat çekerek, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) 30 gün içinde bu paraları ödemek zorunda olduğunu dile getiriyor. Hukukçulara göre aksi halde; yatırımcılar bu kararın gereğini yerine getirmeyen sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunup, tazminat davası açabilecek.
ÖNCE REDDEDİLDİ İmar Bankası'nda sahte Hazine bonosu satışı yapılarak, devlet 850 trilyon lira zarara uğratılmıştı. Bakanlar Kurulu ise bu bankadan bono alanlara ödeme yapmama kararı almıştı. Ancak mağdurlar hem Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nu (BDDK), hem de Sermaye Piyasası Kurulu'nu (SPK) suçlayarak sahte bono satışı yapan İmar Bankası'nda bu suçların işlenmesine göz yumulduğu gerekçesiyle dava açmışlardı. Bazı mağdurların bono hesapları bankaya el konulmadan önce süreleri bittiği için mevduata dönüştürülmüş, ancak bu yatırımcıların da parası burada muvazaalı (danışıklı) bir durum olduğu gerekçesiyle bono hesapları ile aynı kategoriye sokulmuştu. Mağdurlar bu kararın iptali istemiyle dava açtı. Danıştay 10. Dairesi yerine adli tatilde davaya bakan nöbetçi daire, söz konusu maddenin yürütmesinin durdurulması istemini 2'ye karşı 3 üyenin oyuyla reddetti. Karara itiraz edilince bir üst mahkeme olan Dava Daireleri Genel Kurulu önce yürütmeyi durdurdu ardından kararı esastan bozdu.
HERKES UYMAK ZORUNDA Böylece mağdurlara paralarını geri alma yolu da göründü. Dava Dairesi Genel Kurulu'nun verdiği kararın tekrar 10. Daire'ye geleceğini ve buradan çıkacak kararın Bakanlar Kurulu'na bildirileceğini belirten Avukat Murat Esen, Danıştay 10'uncu Dairesi'nin Genel Kurul'un kararına uymak zorunda olduğunu kaydetti. Alınan kararın kesin karar olduğunu dile getiren Esen, "Bakanlar Kurulu yetki verilmeyen bu hususta yetki aşımıyla kanunu genişletti. Bu nedenle mahkeme kararı yerindedir. Bu şekilde parası ödenmeyen bono mağdurlarının zararı da telafi edilecek" dedi.