Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti, Merkez Bankası'nın yılbaşı gecesi çalışacağını belirterek, sorunlara karşı "YTL Geçiş İzleme Merkezi" kurulduğunu açıkladı..
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Süreyya Serdengeçti, Merkez Bankası'nın yılbaşı gecesi çalışacağını, finans kesiminin YTL'ye geçişinin izlenebilmesi için, Merkez Bankası İdare Merkezi'nde ''YTL Geçiş İzleme Merkezi'' oluşturulduğunu söyledi.
Serdengeçti, YTL'ye geçiş süreci konusunda,YTL Geçiş İzleme Merkezi'nde, ilgili birimlerden duruma göre 10-15 kişinin görev yapacağını, bu merkezin, vardiya usulü 31 Aralık Cuma gününden 3 Ocak Pazartesi sabahına kadar çalışacağını bildirdi. Serdengeçti, burada bankaların YTL'ye geçişlerinin on-line izleneceğini, sorun çıkması halinde müdahale edileceğini vurguladı.
Kendisinin de zaman zaman bu merkeze uğrayacağını anlatan Serdengeçti, ''ayrıca hatırlatmamda yarar var sanıyorum, 1-2 Ocak 2005 tarihlerinde, sadece nakit değişimi yapmak üzere bankamız şubelerinin tamamı açık olacak'' dedi.
YENİ İBARESİ NE ZAMAN KALKACAK?
Bu arada ''Yeni Türk Lirası'ndaki 'yeni' ibaresinin ne zaman kaldırılabileceğine'' ilişkin soru üzerine Serdengeçti, şunları söyledi:
''Bildiğiniz gibi Yeni Türk Lirası, geçiş döneminde kullanılacak bir para birimi. Diğer ülke uygulamalarında olduğu gibi, defter ve kayıtların tutulmasında hesap birimi olarak tekrar TL'nin kullanılabilmesi için, yeni ibaresinin kaldırılması öngörüldü. YTL ile ilgili kanun, bunun nasıl yapılacağını açıkça söylüyor. Diyor ki 'bu konuda karar alma yetkisi, Bakanlar Kurulu'ndadır'. Yani 2005 yılı geçiş dönemi deneyi görüldükten sonraki bir tarihte alınacak Bakanlar Kurulu kararıyla, tekrar TL'ye döneceğiz''.
Teknik nedenlerden dolayı, bu yöndeki kararın, yeniden Türk Lirası uygulamasına geçilmesinden 2-3 yıl önce alınmasının uygun olacağını kaydeden Serdengeçti, ''zira TL banknotların tasarımlarının yapılması,boyutlarının değiştirilmesi, güvenlik özelliklerinin daha da güçlendirilmesi, üretim programlarının hazırlanabilmesi ve üretim için gerekli malzemelerin temin edilebilmesi için, en az 2-3 yıllık bir süreye ihtiyacımız var'' dedi.
ÇEK VE SENETLERE İLİŞKİN İŞLEMLER
Serdengeçti, çek ve senetlere ilişkin bilgi verirken de, Adalet Bakanlığı'nın çek ve senetlerle ilgili gerekli açıklamaları yaptığını,bu açıklamaların ''www.ytl.gen.tr'' adresinde yer aldığını hatırlattı.
Buna göre 2004 ve 2005 yıllarında, keşide edilen ve ibrazı 2005 yılında gerçekleşecek olan TL üzerinden düzenlenmiş çek ve senetlerin geçerli olduğunu belirten Serdengeçti, ''bununla birlikte, 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren çek ve senetlerin YTL üzerinden düzenlenmesinde fayda var'' dedi.
YTL üzerinden düzenlenen çeklerde ise iki hususa dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Serdengeçti, şöyle devam etti:
''Birincisi, 2004 yılında hem keşide edilmiş hem de ibraz edilmiş bir çekin ödenmesi mümkün değildir. İkincisi, keşide tarihi 2005 yılı olan bir çekin 2004 yılında ibraz edilmesi durumunda, bu çekin ödenmesi mümkün değildir. Bu çek ancak 2005 yılında süresi içinde ibraz edilirse ödenebilecektir. Diğer taraftan, bankamız nezdinde hesabı bulunan kurum ve kuruluşlara 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren ytl çek karneleri verilecek. Bankalardan beklentimiz, 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren müşterilerine YTL çek karnelerini vermeleri ve çek işlemleri konusunda hesap sahiplerini bilgilendirmeleridir.''
HAZIRLIKLAR TAMAM
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Süreyya Serdengeçti, Yeni Türk Lirası'na (YTL) geçiş sürecinde gerekli hazırlıkların tümümün tamamlandığını, şu anda ellerinde, tedavüldeki banknotlardan daha fazla miktarda YTL banknot bulunduğunu bildirdi.
Serdengeçti, YTL'ye geçiş hazırlıkları konusunda hakkında bilgi verdi. 29 Aralık 2004 itibarıyla tedavülde yaklaşık 13,1 katrilyon lira değerinde banknot bulunduğunu, basımı tamamlanan Yeni Türk Lirası (YTL) banknot tutarının ise 14,9 milyar YTL olduğuna işaret eden Serdengeçti, ''diğer bir ifadeyle şu anda elimizde, tedavüldeki banknotlardan daha fazla miktarda YTL banknot var'' dedi.
Serdengeçti, 31 Aralık itibarıyla bu tutarın yaklaşık 15 milyar YTL'ye, 15 Ocak itibarıyla ise 16 milyar YTL'ye ulaşacağını açıkladı.
MADENİ PARALAR
Darphane tarafından da, yıl sonu itibarıyla 425 milyon YTL değerinde 1.2 milyar adet madeni paranın üretilmesinin planlandığını ifade eden Serdengeçti, ''Darphane de üretim çalışmaları planladığı şekilde yürüttü ve tamamladı'' dedi.
YTL banknot ve madeni paraların, ülke genelinde Merkez Bankası'nın 21 şubesinin dışında Ziraat Bankası'nın 86 merkezine de dağıtılarak ve stoklanmış durumda olduğunu belirten Serdengeçti, şöyle devam etti:
''YTL banknotların ön yüklemesi kapsamında, banka ve özel finans kurumlarından yaklaşık 1.3 milyar YTL tutarında talep geldi. Bu sayede bankalar ve özel finans kurumları, 1 Ocak'tan itibaren ödemelerini kasalarında bulunan TL banknotlar yerine, Aralık ayında teslim aldıkları YTL banknotlarla yapabilecekler. Ön yükleme çalışmaları 31 Aralık 2004 akşamına kadar devam edecek.''