İşte 1 Ocak 2006 itibariyle başlaması düşünülen Genel Sağlık Sigortası'nın getireceği yenilikler:
* ÜLKE genelindeki tüm vatandaşlar doğumdan, ölüme kadar genel sağlık sigortası kapsamında olacaklar. 18 yaşından küçükler, bakıma muhtaçlar ve hamilelerin prim ödeme şartı kalkacak.
* GENEL sağlık sigortası için yüzde 12.5 prim alınacak.
* ÖDEME gücü olmayanların primlerini devlet verecek. Bu kişiler ilk başta yeşil kartlılar olarak tanımlanacak. Daha sonra asgari geçinme standartı tespit edilecek ve buna göre kişiler belirlenecek.
* DEVLETİN primlerini ödediği kişilerin gelir durumlarındaki değişim düzenli olarak takip edilecek ve yenilenecek.
* SİGORTALILAR istedikleri hastaneye giderek tedavi olabilecekler. SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı hastaneleri ayrı ayrı olmayacak. Sisteme dahil olan hastanelerle sözleşmeler yapılacak.
* AİLE hekimliği sistemi başlatılacak. Türkiye'de yeterli düzeyde aile hekimi bulunmadığı için pratisyen hekimler aile hekimi olarak yetiştirilecek.
* KİŞİNİN aldığı sağlık hizmetinin karşılığının ödediği primle uzaktan yakından ilgisi olmayacak. Herkes geliri oranında prim ödeyecek, ihtiyacı oranında hizmet alacak.
* HEKİM ve diş hekimi muayenesi, ayakta tedavide verilecek hizmetler ve ayaktan tedavide sağlanan ortez, protez, iyileştirme araç ve gereç bedelleri için yüzde 0 ile yüzde 50 oranı arasında katılım payı alınacak. Her bir muayene ve tedavi için katkı payı net asgari ücreti geçemeyecek.
* TÜP bebek gibi yardımcı üreme teknikleri, tıbbi gereklilik dışında estetik ameliyatları, alternatif tıp uygulamaları ve kaplıca tedavileri sigorta kapsamı dışında olacak.