Emeklilik ve sağlık sistemi yeniden şekilleniyor. Geçmiş yıllarda yapılan popülist politikaların faturası ise gençlerimiz ve çocuklarımıza çıkmış durumda....
Hükümet, emeklilik ve sağlıkta yeni bir dönem açmak üzere üç yasa tasarısını görüşmeye açtı. 'Sosyal güvenlik sisteminde reform' olarak sunulan bu tasarılar, vatandaş cephesinde bir tedirginlik yarattı. Çünkü biliyoruz ki bir yerde 'reform' kelimesi geçiyorsa, birilerinin canı yanacak demektir. Biz de, 'bu yeni sistem neler getiriyor, gerçekten birilerinin canı yanacak mı?' diye araştırdık. Bir yandan da genç bir ülke olan ve aslında fon biriktirmesi gereken sosyal güvenlik sisteminde yapılan hataları yeniden masaya yatırdık. Belki de en sonda söylememiz gerekeni başta söylemek doğru olacak. Ocak sonuda Meclis Genel Kurulu'na inmesi beklenen emeklilik ve sağlık ile ilgili yasa tasarılarının özellikle emeklilik ile ilgili bölümü, bugünün çalışanlarına yeni bir yük getirmiyor. Söz konusu tasarılar, kanunlaştıktan sonra iş yaşamına yeni adım atacak kişileri ilgilendiriyor. Yani bugünün gençleri ve çocuklarını. İlk etapta etki gün sayısında oluyor. Halen SSK'lıların 7 bin olan prim ödeme sayısı, tasarı ile 9 bine çıkıyor. Tasarı yasalaştığı andan itibaren işe başlayanlar 2 bin gün yani yaklaşık 5.5 yıl daha fazla çalışmak zorunda kalacak (Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nda bu rakam zaten 9 bin gün). Yaşta ise 2036'dan sonra bir kademeli geçiş öngörülüyor.
40 YAŞINDA EMEKLİLİK BİTTİ Bugün doğan çocuklarımızın popülist siyasi politikalar nedeniyle 'bizden çok daha fazla çalışacakları ortada.' 1999 yılında çıkarılan 4447 sayılı yasa ile yaş sınırı, kademeli olarak 58 ve 60'a çıkarılmış durumda. Ancak halen emeklilik yaş ortalaması kadınlarda 44, erkeklerde 48 görünüyor. Prim sayısı da 5 bin günden 7 bin güne kadar uzanıyor. Bugün doğan bir kişinin 18 yaşında iş yaşamına başladığından hareket edecek olursak, 2023 yılında hayata atılacağı görülüyor. 2036 yılında başlayan kademeli geçişe de takılacak olan bu kişinin gün süresi 2048 yılında sona eriyor. Ancak o tarihte primini doldurması yetmeyecek. Kademeli geçiş tablosuna göre kadın ya da erkek olsun 65 yaşından önce emekli olması mümkün değil.Tasarı çıktıktan sonra işe başlayacak olanlar ise daha şanslı. Bugünün SSK'lılarına göre, 2 bin gün fazla çalışsalar da en azından 2036'dan önce emekli olacakları için kademeli yaş artışına yakalanmayacaklar.
YARIN İkinci Köprü'yü yapmaya talip olan Bağ-Kur nasıl çöktü? 1971 yılında "bu sistem çökmeye mahkum" diyen kim?