kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ölüm, polisleri ikinci pusuda ağına düşürdü
Ölüm, polisleri ikinci pusuda ağına düşürdü

Habur’dan, Musul’a uzanan yol boyunca 4 ayrı peşmerge kontrol noktasında durdurulan Türk konvoyu birinci saldırıdan sağ çıkıp ikincide 5 şehit verdi.

Musul'da 5 özel harekat polisinin şehit edildiği saldırının nasıl gerçekleştirildiği ve katillerin kimlikleri konusunda sis perdesi yavaş yavaş aralanıyor. Olaydan kurtulan görevlilerin verdiği ifadelere göre, Türk ekibi saldırıya uğramadan önce, Habur Sınır Kapısı'ndan Musul'a varıncaya kadar, 4 ayrı kontrol noktasında peşmerge tarafından kimlik kontrolünden geçmiş. Musul'daki saldırıyla ilgili olarak yürütülen soruşturma çerçevesinde Emniyet Genel Müdürlüğü'ne değişik bilgiler gelmeye başladı. Saldırıdan yaralı ve sağ kurtulan polislerden Emniyet Genel Müdürlüğü üst birimlerine intikal eden bilgilere göre saldırı şöyle gerçekleşti: Iraklı şoförlerin kullandığı Chevrolet marka kiralık otomobiller 17 Aralık Cuma sabahı saat 08.00'de Habur sınır kapısından çıkış yaparak, Musul üzerinden Bağdat'a gitmek için yola koyuldu. Sivil giyinen polisler yanlarına orta boy M-16 tüfeği aldılar. M-16'ların şarjörlerinde 30'ar mermi bulunuyordu; yedek şarjörleri de doluydu. Polislerin ayrıca 16 mermi kapasiteli tabancaları da vardı.

İKİ PUSU KURULDU
4 araçlık konvoy saat 11.30 sularında Musul'a ulaştı. Peşmerge kontrolündeki 4 ayrı arama noktasında durdurulup hem kimlik soruldu, hem de görev yazısı istendi. Araçlar Musul çıkışındaki kavşağa girip yavaşladıklarında ise saldırıya uğradılar. Gaza basarak yaylım ateşinden kurtulan konvoydaki otolardan ikisi Bağdat yönüne devam ederken ikisi, Musul'un içine girdi. Musul'a giren otomobildeki görevliler kurtuldu. Bağdat yönüne giden iki otomobildeki 5 polis ile 2 Irak'lı ikinci pusuya düşürüldü. İkinci kavşakta yaklaşık 10-15 terörist sadece polislerimizin bulunduğu araçları yaylım ateşine tuttular. Polisler, M-16'ların tetiklerine bastı, sonra bellerindeki tabancalarla ateş etmeye başladı. Yaklaşık 10 dakikalık çatışma sonrası saldırganlardan ikisi öldürülürken 5 polisimiz de şehit düştü. Başlarına maske geçiren ve sivil kıyafetli olan saldırganların ellerinde otomatik silah ve el bombaları vardı. Türk emniyet birimlerinin üzerinde durduğu birkaç olasılıktan biri, pusuyu peşmergelerin düzenlemiş olabileceği. Bir yetkili, "Orası peşmergenin kontrolündeki bir bölge olduğu unutulmamalı" dedi. Olayın ardında, Felluce'deki operasyon nedeniyle bu kenti terk ederek Musul'da konuşlanan Zarkavi'ye bağlı teröristlerin olabileceği de hem Dışişleri hem de Emniyet'te konuşuluyor. Bir diğer teori ise, saldırganların "ABD'li sandığı için" Türk timine saldırdığı.

KATİLLERİN KİMLİĞİ BELİRLENDİ
Musul'da 5 Türk polisinin şehit edilmesi olayına karışan iki saldırganın cesedi ABD'li askerler tarafından teşhis edildi. Türk konvoyuna yapılan saldırının gerçekleştiği yere çok yakın bir yerde bulunan ABD kampında nöbet tutan askerler gözetleme kulesinden olaya müdahale etmiş ve iki saldırganı öldürmüştü. Daha sonra ABD'li askerler öldürülen teröristlerin cesetlerini teşhis ederek üzerlerinde yapılan aramada kimliklerini tespit etti. Dışişleri yetkilileri saldırganların muhtemelen Zerkavi çizgisinde olduğunu söylüyor. Bu arada Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, 5 Türk polisinin Musul'da şehit edilmesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada ABD'ye olaya müdahale etmesinden ve işbirliğinden dolayı teşekkür etti. Tan, açıklamasında "Gerek güvenlik, gerek insani işbirliği konularında ABD makamlarının bu elim olay sırasında sergiledikleri özenli ve duyarlı yaklaşımı memnuniyetle karşılıyoruz'' dedi.

GERİ DÖNÜYOR
Musul'daki silahlı saldırıdan sağ kurtulmayı başarıp Türkiye'ye dönen polis memuru Mustafa Aktaş, bugün askeri uçakla Bağdat'a gönderilecek. Saldırıdan yaralı kurtulan Sadettin Keçe'nin tedavisi ise Musul'da sürüyor. Hayati tehlikeyi atlatan Keçe de taburcu olduktan sonra Bağdat Büyükelçiliği'ndeki koruma görevine başlayacak. İçişleri Bakanlığı'nda şehitler için düzenlenen tören sırasında protokolde bulunanlara, 'Barzani'ye zırhlı oto tahsis ediyorsunuz, ama polisleri arızalı otomobille Irak'a gönderdiniz. Polisleri niçin uçakla göndermediniz" diye protesto eden Devlet Bahçeli'nin koruma polisi İsmail Hakkı Özkan, dün açığa alındı. Eski özel timci Özkan'ın, önceki yıllarda da "Amirlerine itaatsizlik ettiği" gerekçesiyle 16 ay kıdem durdurma cezası verildiği bildirildi. Açığa alınan Özkan hakkında idari soruşturma başlatıldı.

Kadir ERCAN - Evren MESCİ ANKARA

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Savcıya suç duyurusu
 Türkiye şehitler için ağlıyor
 Erdoğan'dan Bush'a: Bu olayı aydınlatın
 Şehit polislerin 20 milyarı kayıp
 Liman kavgası 'çevreyi' karıştırdı
 'Şeffaf' yargılama
 Vali emriyle teşhir
 'Toplu mezardakiler gözaltında kayboldu'
 Türkiye'de bir burjuva sınıfı yaratma çabaları
 Erbakan, Nurcular'ın ezberini bozuverdi
 Kurtları kangal köpekleri durdurdu
 İngiliz avukatlar Kızıltepe'de
 Mülteci teknesi 15 yolcusuyla kayıp
 Doğu'nun makam aracı: Snowtrak
 Alkışlar Kaymakam için
 Metroda yangın paniği
 Memet Fuat ödülleri sahiplerini buldu
 G-Mall yangını için suç duyurusu
ERDAL ŞAFAK
Erdil, Juppe ve vekillerimiz
Cumhuriyet...
UMUR TALU
İyi adamın anısına
Başbakan, bir sürü "İlerleme...
Musul'da hedef ABD: 24 ölü 57 yaralı
Musul'daki Amerikan üssünde Iraklı ve ABD'li askerler öğle yemeği...
Bush: Irak'ta durum eskisinden daha iyi
Amerika Başkanı George W. Bush, önceki gün yaşanan patlamaların...
Bana yetmez
Bana yetmez
Hagi: "Bulunduğumuz yerden çok mutlu değilim. İkincilik beni memnun...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu