TBMM Genel Kurulu'nda, 2005 Mali Yılı Bütçe Yasa tasarıları ile 2003 Mali Yılı Kesinhesap Yasa tasarılarının görüşmelerine başlandı..
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2004 yılı sonu itibariyle konsolide bütçe harcamalarının 139.1 katrilyon lira, konsolide bütçe gelirlerinin 108.9 katrilyon lira, bütçe açığının 30.4 katrilyon lira, faiz dışı fazlanın 26.3 katrilyon lira olarak gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini bildirdi.
TBMM Genel Kurulu'nda, 2005 Mali Yılı Bütçe Yasa tasarıları ile 2003 Mali Yılı Kesinhesap Yasa tasarılarının görüşmelerine başlandı. Maliye Bakanı Unakıtan, konuşmasına 2005 Yılı Bütçesi'nin AK Parti hükümetlerinin üçüncü bütçesi, 2003 Kesin hesabının da görüşülecek olan ilk kesin hesabı olduğunu belirtti.
BÜYÜME
Unakıtan, Türkiye ekonomisinin 2004 yılında hedeflenen yüzde 5 oranının oldukça üzerinde bir büyüme gerçekleştireceğini; 2002 yılında 2 bin 619 dolar düzeyinde olan kişi başına milli gelirin ise 2004 yılında 4 bin doların üzerine çıkacağını söyledi.
Bu başarının başta siyasi istikrar ortamının sağlanması olmak üzere ekonomide fiyat, döviz kuru ve faize ilişkin belirsizliklerin önemli ölçüde giderilmesi ve güven ortamının sağlanması ile mümkün olduğunu ifade eden Unakıtan, ''Amacımız, bu güven ve istikrar ortamının devamlı olmasını sağlamaktır'' dedi.
Unakıtan, büyüme konusunda sağlanan başarının tesadüfi değil, hükümet olarak uygulanan politikaların bir sonucu olduğunu kaydetti. Büyümede özel sektörün öncü rol oynamasının dikkat çekici olduğunu bildiren Unakıtan, şunları söyledi:
'Bu da tesadüfi değildir. Zira hükümet olarak temel politika tercihimiz, devletin faaliyet alanlarını asli hizmet alanlarıyla sınırlayarak, ekonomik büyümeyi özel sektörün öncülüğünde gerçekleştirmektir. Bu politikamızın en somut yansıması, özel kesim sabit sermaye yatırımlarında kendini göstermektedir. 2003 yılında özel kesim sabit sermaye yatırımları sabit fiyatlarla yüzde 21.2 artmıştır.2004 yılındaki artışın yüzde 40 civarında olmasını bekliyoruz. 2005 yılı için öngördüğümüz reel artış ise yüzde 8'dir.''
İŞSİZLİK
Unakıtan, işsizlik oranları hakkında bilgi verirken de oranların 2004 yılının ilk çeyreğinde yüzde 12.4, ikinci çeyreğinde yüzde 9.3 ve üçüncü çeyreğinde yüzde 9.5 olduğunu belirtti. 2004 yılının ikinci ve üçüncü çeyreklerinde istihdam edilenlerin sayısında, geçen yılın aynı dönemlerine oranla sırasıyla 492 bin ve 463 bin artış gerçekleştiğini bildiren Unakıtan, 2005 yılında konsolide bütçeye dahil kuruluşlarda 48 bin kişinin işe alınacağını, önümüzdeki üç yıllık dönemde de 1 milyon 650 bin kişiye iş kapısı açılacağını söyledi.
'HEDEF YÜZDE 4 ENFLASYON...'
Özel kesim sabit sermaye yatırımlarındaki artış eğiliminin gelecek üç yıllık dönemde de süreceğini ifade eden Unakıtan, ''Bu, istihdamda artış ve daha fazla vatandaşımızın aş ve iş imkanına kavuşacağı anlamına gelmektedir'' dedi.
Bakan Unakıtan, enflasyon oranlarına da değindiği konuşmasında, gelinen tek haneli enflasyon rakamlarını da yeterli görmediklerini belirtti. Hedeflerinin enflasyonu AB ülkelerindeki gibi düşük seviyelere indirmek ve enflasyonlu günlerin bir daha gelmemek üzere geçmişte kalmasını sağlamak olduğunu bildiren Unakıtan, 2007 yılı sonunda enflasyonun yüzde 4'e inmesinin öngörüldüğünü ifade etti.
İÇ BORÇ STOKU
İç borç stokunun 2003 yılı sonunda 194.4 katrilyon lira, 2004 yılı Ekim ayı itibariyle ise 225.6 katrilyon lira olduğunu belirten Unakıtan, önümüzdeki dönemde borç faiz oranları ve vade yapısı konusundaki iyileşme seyrinin süreceğini ifade etti.
Unakıtan, faiz oranlarında düşüşe paralel olarak bütçe üzerindeki faiz yükünün de aşağıya çekildiğini kaydetti. 2001 yılında toplanan vergilerin tamamının faiz ödemelerini karşılamaya yetmediğine dikkati çeken Unakıtan, 2004 yılı sonunda ise toplanan 100 lira verginin 57 lirasının, 2005 yılında ise 47 lirasının faiz ödemelerine gideceğini belirtti.