1 Ocak 2006'dan geçerli olmak üzere hazine bonosu, devlet tahvili alım satım kazançları aracı kurumca kaynakta kesme yöntemiyle vergilendirilecek.
Devlet tahvili ve bonoya yüzde 15 vergi geliyor
Maliye Bakanlığı, 1 Ocak 2006'dan itibaren devlet tahvili ve hazine bonosu kazançlarından yüzde 15 oranında vergi alacak. Yeni Türk Lirası'na (YTL) geçişin, vergi kaybına yol açmaması için yeni bir düzenleme yapıldı. Dün TBMM'ye sunulan tasarıda, maktu vergi payları YTL esaslı tanımlanırken harçlar, Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi, Damga Vergisi ve Çevre Temizlik Vergisi'nin bazı maddeleri de değiştirildi. 1 Ocak 2006'dan itibaren çeşitli finansal araçlardan elde edilecek kazançlardan yüzde 15 oranında Gelir Vergisi kesilecek. Menkul kıymetler ile diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılması sonucu veya elde tutulması sırasında sağlanan gelirlerin vergilendirilmesinde 1 Ocak 2006'dan sonra yeni bir sistem devreye girecek.
BORSA İSTİSNASI KALKIYOR Hisse senetlerinin belirli bir süre (üç aydan fazla) elde tutulması halinde, satışında ortaya çıkacak kazancın vergiye tabi olmamasına ilişkin uygulama kaldırılacak. Çeşitli menkul kıymet getirileri aynı düzeyde ve kaynakta kesinti yoluyla vergilendirilecek. Bu kapsama; hazine bonosu ve devlet tahvilleri de dahil, tüm menkul kıymetler, sermaye piyasası araçları, mevduat faizleri, özel finans kurumlarından elde edilen gelir ve repo kazançları girecek. Düzenlemeyle menkul kıymetlerin ve sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılması veya elde tutulma sürecinde sağlanan gelirlerin, bankalar veya aracı kurumlar aracılığıyla kaynaktan vergilendirme esası getiriliyor. Tasarıyla yüzde 15 olarak belirlenen vergi kesintisi, bankalar ve aracı kuruluşlar tarafından alım satımına aracılık yaptıkları menkul kıymetlerin alış ve satış bedelleri arasındaki fark dikkate alınarak gerçekleştirilecek.