Tarihi güne İstanbul bakışı
Türkiye, 81 yıllık 'muasır medeniyet' yolculuğunun son 41 yılında hedeflediği AB sürecinin en önemli dönüm noktasına geldi. Bugün, sadece Türkiye açısından değil, medeniyetlerin buluşması, insanlığın çatışmacı geçmişten, barışçı geleceğe geçişi açısından da çok önemli. Önümüzde müzakere denilen zorlu bir süreç de olsa, aslonlan bugün alınacak karardır. İşte bu noktada, yerel demokrasilerin, yerel yönetimlerin rolü giderek daha da artacak. Peki İstanbul'un yerel yöneticileri bugünün anlamı için ne düşünüyor? Beklentileri ve geleceğe ilişkin düşünceleri ne?
Selami Öztürk-Kadıköy Belediye Başkanı: Bugün 40 yıllık tarih için bir milad. Bundan sonraki pazarlıklar daha zor olacak gibi geliyor, başta tarım olmak üzere. Türkiye'nin girdiği bu yeni yolda başarılı olacağına inanıyorum. AB süreci, daha girmeden dahi ülkedeki yerel yönetimlerin dünyaya bakışını, kentlilik bakışını önemli ölçüde değiştirdi.
Hasan Akgün-Büyükçekmece Belediye Başkanı: AB bize muhakkak müzakere başlama tarihi verecek. Avrupa Konseyi'nde Yerel ve Bölgesel Meclis Yönetimi'nde görevli biri olarak söylüyorum, orada Türkiye denince herkes kulak kabartıyor. Milli gelir çok düşük, siyasilerin davranışları demokratik süreci engelliyor diye her zaman bunları önümüze koyuyorlar. Yerel yönetimleri etkileyecek. Biz şehirlerimizin yaşam standartlarını, estetiğini bugünkü Yunanistan kadar yükseltmezsek, müzakereler devam ederken bunlar mutlaka önümüze konulacak. Zaten bizim belediyeler hazır değil. Şehir yöneticileri, personel eğitimi çok geride.
Erol Kaya-Pendik Belediye Başkanı: Avrupa yeni bin yıla yeni bir açılımla, Orta Asya, Ortadoğu noktasında, gelişmiş ülkeler ve dinler noktasında çatışmacı olmadığını ispatlamak istiyorsa Türkiye'yi almak zorunda. Yerel yönetici olarak bu medeniyet projesinin başarıyla sonuçlanacağını umut ediyorum.
İsmail Ünal-Beşiktaş Belediye Başkanı: Türkiye'nin şartlı bir 'evet' demesi mümkün değil. Buradan çıkacak kararın şartsız olması ve görüşmelere başlaması lazım. Yeniden yapılanma olacak, kentsel dönüşümler ortaya çıkacak.
Aziz Yeniay-Küçükçekmece Belediyesi: Tarih alma noktasında bir süreç başlatılacak. Ama olağanüstü bir sürprizle karşılaşacağımızı pek düşünmüyorum. Yerel yönetimlerin ve yöneticilerin kriterleri değişecek. Birçok şeyi yeni baştan gözden geçirmek gerekecek.
Dr. Mehmet Müezzinoğlu-AKP İstanbul İl Başkanı: Türk halkının onurunu, geçmişini, tarihi değerlerini ve saygınlığını sıkıntıya sokmayacak bir karar çıkmasını bekliyorum. Kesinlikle olumlu olacak. Avrupa'nın ihtiyacı bize onlarından daha fazla. Tüm insanımızın hayat felsefemizi etkileyecek.
Şinasi Öktem-CHP İstanbul İl Başkanı; Ne beklediğimiz önemli değil de, oradan ne geleceği önemli. Biz bu 41 yıllık mücadelenin zaman zaman parçası olduk. Liderimizin de çizdiği yoldur, onurlu, bütünlüğüylü Kıbrıs'ı feda etmeyecek, bunlara meydan vermeyecek bir şekilde Avrupa'da yerini almak çok önemli.
Faik İçmeli-DYP İl Başkanı: Benim kanaatim, bir tarih verilecek gibi gözüküyor . Fakat bu tarih verilmeden sonraki müzakere sürecinde bizi zor günlerin beklediği, bazı dayatmalarla karşı karşıya kalacağımız gibi bir endişem var.
|