|
|
|
|
Parlamento'dan Türkiye'ye evet
Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye ile tam üyelik müzakerelerini gereksiz vakit geçirmeden başlatmasını tavsiye eden karar tasarısını 262'ye 407 oyla kabul etti..
Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye ile tam üyelik müzakerelerini gereksiz vakit geçirmeden başlatmasını tavsiye eden karar tasarısını 262'ye karşı 407 oyla kabul etti.
Bağlayıcı niteliği olmayan tavsiye kararı, Türkiye için tarihi öneme sahip AB-Brüksel zirvesi öncesi AP'nin görüşünü yansıtması açısından önem taşıyor. Genel kurulda yapılan oylamada, Sosyalist, Liberal, Yeşil parlamenterlerle Hıristiyan Demokrat grubun İngiliz, İspanyol ve İtalyan parlamenterlerinin Türkiye lehine oy verdiği gözlendi.
TÜRKÇE 'EVET!' YAZAN PANKARTLAR AÇILDI
Hollandalı Hıristiyan parlamenter Camiel Eurlings tarafından kaleme alınan rapor ve buna bağlı tavsiye kararında, 'Müzakerelerin başında siyasi kriterlerin uygulamaya sokulmasına öncelik verilmesi' istendi. AB Komisyonu'nun ilerleme raporundabelirttiği 6 yasal değişikliğin TBMM'de onaylanması çağrısında bulunulan tavsiye kararında, 'AB Komisyonu tarafından gerektiğinde müzakerelerin askıya alınmasını öngören ve yakın denetim süreciyle etkili siyasi diyalog mekanizmasının işletilmesi'' önerildi. Türkiye lehine oy kullanan parlamenterler, Türkçe ''evet'' yazan dövizleri kaldırdılar.
ÖZEL ORTAKLIK ÖNERİSİNE RET
Avrupa Parlamentosu, Türkiye'ye tam üyelik yerine özel ortaklık statüsü verilmesini tavsiye eden değişiklik önergesini reddetti.
Avrupa Parlamentosu genel kurulunda yapılan oylamada, Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkan değişiklik önergesi reddedildi.
Avrupa Parlamentosu, Türkiye'nin müzakerelere başlaması için sözde Ermeni soykırımının tanınmasını talep eden değişiklik önergesini de reddetti.
TÜRKİYE BİR ÇOK ADIM ATTI
Basın toplantısında konuşan Hollandalı Hıristiyan parlamenterCamiel Eurlings, Türkiye'ye bir şans verilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye'yle ilgili gerçeklere dayalı bir rapor yazdığını belirten Eurlings, "Türkiye'nin son birkaç yıl içinde Türkiye'nin bir çok adım attığını gördüm. Ama daha atacak adımları var. Türk yetkililer mümkün olduğunca daha fazla ilerleme kaydetmeli. Ermeni, Kıbrıs ve Güneydoğu konularında Türkiye bir şeyler yapmalı. Herkes, Türkiye'nin diğer Avrupa ülkeleri kadar özgür olmasını istiyor. Siyasi kriterler pratikte uygulanmalı" diye konuştu.
'TÜRKİYE İLE İLGİLİ ÖNYARGILAR GİDERİLMELİ'
AP Başkanı Josep Borrel ise yaptığı konuşmada, Avrupa kamuoyunun Türkiye'yi iyi tanımadığı için Ankara'nın üyeliğinden korktuğunu bildirdi.
Borrel, tarihten gelen önyargıların da olduğunu belirterek, Türkiye'nin Avrupa kamuoyunatanıtılmasında AP'nin de sorumlulukları bulunduğunu söyledi.
Borrel, bir soru üzerine, AP tüzüğü gereği yeterli sayıda parlamenterin talebi geldiği gerekçesiyle oylamanın gizli yapılmasına karar verdiğini söyledi.
AP'de bugün yapılan oylamadan önce söz alan Sosyalist Liberal ve Yeşil grup temsilcileri, şeffaflık ilkesi gereği gizli oylamaya karşı çıkmışlardı.
Türkiye'nin önemli reformlar gerçekleştirdiğini kaydeden Borrel, ''Bizim gözümüzde Türkiye, AB ile tam üyelik müzakerelerine başlamayı hak etti'' diye konuştu.
'TÜRKİYE RUM KESİMİNİ TANISIN'
Borrel, AP'nin bugün aldığı tavsiye kararıyla, ''Türkiye'ye müzakerelerin AB'nin 25 ülkesiyle yapacağı gerçeğini hatırlattığını'' belirterek, ''sonuç olarak aynı masada birlikte oturulacağı için, Türkiye'nin Rum kesimini de tanıması gerektiğini söyledi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|