Türkiye ilk kez bir IMF programını başarıyla bitirdi; 3 yılda 10 milyar dolar borç ödenecek.
18'inci IMF programı başarıyla tamamlandı. IMF ile ilişkinin artık biteceği, son üç yıllık stand-by anlaşmasına geçileceği Ankara'da IMF ve Türk heyetlerince açıklandı. BORCUMUZ AZALACAK Devlet Bakanı Babacan yeni dönemde IMF'ye olan 20 milyar dolarlık borç stokunun 10 milyar dolara ineceğini, Türkiye'nin artık net borç ödeyeceğini söyledi.
Üç yıllık anlaşmaya vardık 10 milyar dolar aldık
Türkiye 1961'de tanıştığı IMF ile ilk kez bir programı başarıyla tamamladı. Üç yıllık yeni stand-by'ın ana hatlarını açıklayan Babacan IMF'den 10 milyar dolar kaynak kullanılacağını belirtti ve programın adını koydu: IMF Kaynaklarından Çıkış Programı.
Türkiye-IMF ilişkilerinde yeni bir stand-by dönemi başlıyor. İlk kez IMF destekli bir programı başarıyla sonuçlandıran Türkiye, 2005- 2007 yıllarını kapsayan üç yıllık standby düzenlemesi kapsamında 10 milyar dolar kaynak kullanacak. Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin, IMF'ye net borç ödeyicisi konumunda olacağını belirtti. Yeni dönemi, "IMF kaynaklarından çıkış programı" olarak tanımlayan Babacan, 2008 sonrası için "Gönlümüzden geçen yeniden IMF kaynaklarına başvurulmaması" dedi. Üç yıl içinde IMF'ye olan borç stoku, 20 milyar dolardan 9.3 milyar dolara indirilecek. IMF Türkiye Masası Şefi Reza Moghadam'la ortak bir basın toplantısı yapan Babacan, 10 milyar dolarlık kaynağın 12 dilim halinde kullanılacağını açıkladı. İlk kredi dilimi, programın 2005'in ilk aylarında IMF İcra Direktörleri Kurulu'nda onaylanmasının ardından serbest bırakılacak. Bu ilk dilimin yanısıra 2005'te 4 taksit kredi daha alınacak. Kredinin kalan kısmı, 2006 yılında 4 dilim, 2007'de ise 3 dilim halinde ödenecek.
KREDİ PLANI VE FAİZ 10 milyar dolarlık kredi, 2 yıl 3 aylık dönemi geri ödemesiz olmak üzere 4 yıl vadeli olacak. 1 yıl normal ödeme esnekliğini de içerecek. Türkiye, 2005'te 4.2 milyar dolar IMF kredisine karşın 7.5 milyar dolar ödeyecek, net borç ödemesi 3.3 milyar dolar olarak gerçekleşecek. 2006'da IMF'den 3.3 milyar dolar kredi gelecek ancak 7.4 milyar dolar ödeme sonrasında net ödenen tutar 4.1 milyar doları bulacak. 2007'de 2.5 milyar dolar IMF kredisi kullanılacak, 4.9 milyar dolar borç ödenecek, net borç tutarı 2.4 milyar dolar azalacak. Ancak, 2007'de aynı zamanda 10 milyar dolarlık kredinin ödemesiz dönemi sona ereceği için yeni kredinin en az 900 milyon dolarlık bölümü yine ödeme kapsamında olacak. 2004 sonunda 20 milyar dolar seviyesinde olan borç stoku 2007 sonunda 9.3 milyar dolara düşecek.
BORÇ ÖTELEMESİ IMF'ye 2006'da yapılacak ana para geri ödeme tutarının, erken ödeme bazında yaklaşık 11 milyar dolar olduğunu belirten Babacan, bu ödemelerinin 3.7 milyar dolarlık bölümünü erken ödeme yerine normal ödeme dönemine kaydırıldığını söyledi. Babacan, böylece 2006 yılındaki geri ödemelerin 3.7 milyar dolarlık bölümünün 2007 yılında yapılmasının öngörüldüğünü bildirdi. "Krediyi bütçe finansmanında kullanacağız" diyen Babacan, Stand by düzenlemesinin stand by faizlerinin geçerli olduğunu hatırlattı. Babacan, şöyle devam etti: "Ne kadar borç kullanırsak üç yılın sonunda o kadar borcumuz kalacaktı. 'Öyle bir rakam olsun ki üç yılın sonunda IMF kaynaklarına başvurmadan Türkiye borçlarını ödeyebilsin' diye düşündük. Bu, IMF kaynaklarından çıkış programı. Gönlümüzden geçen IMF kaynaklarına başvurulmaması."