SSK'lı hastaların serbest eczanelerden yararlanmasına ilişkin protokol imzalandı..
SSK'lı hastaların serbest eczanelerden yararlanmasına ilişkin protokol, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve ilaç sektörü temsilcileri arasında imzalandı.
Protokol, en geç 10 Şubat 2005'ten itibaren geçerli olacak. Sheraton Oteli'nde düzenlenen protokol tanıtım toplantısında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Başesgioğlu, 35 milyon SSK'lı vatandaşı ilgilendiren SSK eczanelerinden ilaç teminindeki güçlüğün herkesi rahatsız eden bir manzara olduğunu söyledi.
Bu sorunu gidermek için hazırlanan SSK'lı hastalara ayaktan verilen ilaçların serbest eczanelerden alımını sağlayacak protokolün, kamu ve sektör temsilcilerinin uzun süreli çalışmaları sonucunda belirlendiğini belirten Başesgioğlu, kamunun ilaç alım politikalarını standart hale getirmeyi de hedeflediklerini kaydetti.
Uygulamayla bir maliyet artışı olmasının doğal olduğunu anlatan Başesgioğlu, ancak sektörün yapacağı indirimler nedeniyle kamunun bir yıl için 1 katrilyon lira tasarruf edeceğini bildirdi.
Bu rakamın bugünkü şartlar içinde azımsanmayacak bir rakam olduğunu ifade eden Başesgioğlu, uygulamanın firmaların gönüllülük esasına dayandığını belirtti. Başesgioğlu, şöyle devam etti:
''Anlaşmaya vardığımız prensipler çerçevesinde, tüm jenerik ilaçlarda eczane satış fiyatı üzerinden indirimin yüzde 3.5 eczacı tarafından, yüzde 11 imalatçı veya ithalatçı tarafından karşılanması kararlaştırıldı.
Orijinal ilaçlardaki indirim iki gruba ayrıldı. Birinci gruptaki ilaçlar için, ilgili ilaç molekülünün veya yeni bir kimyasal molekülün Türkiye'de ruhsatlandığı tarih 6 tam yılı doldurmamışsa eczane satış fiyatı üzerinden yine yüzde 3.5 eczacı indirimi, yüzde 4 imalatçı veya ithalatçı indirimi yapılacak. İkinci grup, 6 tam yıldan daha yaşlı orijinal ilaçlarda, eczane satış fiyatı üzerinden yüzde 3.5 indirim eczacı tarafından, yüzde 11'i ise imalatçı veya ithalatçı tarafından karşılanacak.
Orijinal ilaçlarda, fiyatı 22 Nisan 2004 tarihli ilaç fiyat kararnamesi ile belirlenen referans fiyatların altında kalan ilaçlarda imalatçı veya ithalatçı indirimi daha az olacak.''
Başesgioğlu, sektörün kamuya yaptığı indirimin, eczane satış fiyatı 3 milyon veya daha az olan ilaçlar için yüzde 7.5 oranında uygulanacağını bildirdi.
Bu kadar kapsamlı bir projenin hayata geçirilmesi için bir geçiş süresine ihtiyaç olduğunu, ilaç sektörünün de 40 günlük bir süre talep ettiğini kaydeden Başesgioğlu, ''1 Ocak 2005'te uygulamayı başlatacaktık, ama sıkıntı yaşanmaması için 40-45 günlük hazırlık dönemine ihtiyaç var. En geç 10 Şubat 2005 olmak kaydıyla uygulamayı hayata geçirmeyi arzu ediyoruz. Hazırlıklar daha önce tamamlanırsa uygulama daha erken başlar'' diye konuştu.
MALİYE BAKANI UNAKITAN
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bundan sonra devletin ilacı tek elden alacağını, yapılan uzun süreli görüşmeler sonucunda yeni bir sistemin başlayacağını söyledi. Bugüne kadar SSK'lı hastaların ilaçlarını almak için SSK hastanelerine gittiklerini, eziyet çektiklerini anlatan Unakıtan, ''Sıkıntıların haddi hesabı yoktu'' dedi.
Uygulama ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''SSK ilaç kuyruklarını kaldıracağız'' sözünün yerine gelmiş olduğunu bildiren Unakıtan, artık SSK'lı hastaların da Türkiye genelindeki 22 bin eczaneden ilaç alabileceklerini belirtti.
İlaç sektörünün 10-12 katrilyon liralık bir sektör olduğunu, ilaç alımının yüzde 85'ini devletin gerçekleştirdiğini kaydeden Unakıtan, ''O zaman devlet bunu tek alsın. Şimdi bu tatbike geçiyor. Hükümet ilaç sektörüne diyor ki, 'çok alıyorsam o zaman çok kıyak isterim'. Tabi kolay vermiyorlar ama...'' diye konuştu.
Unakıtan, uygulamadan hem devletin hem bütçenin, hem vatandaşın hem de ilaç sektörünün kazançlı çıktığını dile getirdi.Eczanelere geri ödemelerin zamanında gerçekleştirilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını kaydeden Unakıtan, ''Bundan sonra bakalım nasıl bir seyir izleyeceğiz, hep beraber göreceğiz. İnşallah elimizden geleni yapacağız. Arkadaşlar rahat olsun. Elimizdeki imkanlar çerçevesinde elimizden gelen gayreti göstereceğiz'' dedi.
SEKTÖR TEMSİLCİLERİ
İlaç İmalatçıları Derneği Başkanı Cengiz Celayir de anlaşmayla kamu sigorta kurumu mensuplarının modern, çağdaş hizmet almasının önünün açıldığını belirtti. Sektörün büyük bir özveriyle şartlarını incelediğini anlatan Celayir, eczaneler ve sektörün sağlıklı işleyişini sağlamak için ilaç bedellerinin zamanında ödenmesini istedi. Celayir, aksi halde sürecin kesintiye uğramasının mümkün olabileceğini vurguladı.
Daha pahalı ilaçlarda yüzde 4, daha ucuz ilaçlarda yüzde 11 iskonto yapıldığını belirten Celayir, bu oranların eşitlenmesini beklediklerini kaydetti. İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Bülent Eczacıbaşı da uygulamanın sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi açısından çok önemli olduğunu ifade etti.
Türkiye'de ilaçların her zaman erişilebilir, makul fiyatlarla bulunabilir olmasını amaçladıklarını bildiren Eczacıbaşı, ''İlaç üreticileri, içinde bulundukları zor koşullara rağmen üzerine düşen görevi yaparak bu prensip anlaşmasını sağlamak yönünde istekli olduklarını belirmişlerdir. Biz de üye firmalarımızın bu isteğini sevinçle karşılıyor ve destekliyoruz'' diye konuştu.
Türk Eczacıları Birliği Genel Başkanı Mehmet Domaç da hastaların yüzünü güldürecek bu anlaşma sürecinde eczacıların da büyük özveride bulunduklarını söyledi. Domaç, hizmetin aksamaması için kamu kurumlarının geri ödeme sürelerine uyması gerektiğini belirterek, ''Aksi halde eczacıların bu işte büyük sıkıntı çekeceklerini şimdiden görmemiz lazım. Bu sıkıntıları depoya, oradan da üreticilere yansır ve büyük bir sıkıntı olarak karşımıza çıkar. Onun için ödeme sürecine uyulmasına titizlikle dikkat etmek gerek'' dedi.