IMF Başkanı Rato: Memnuniyet verici
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Rodrigo de Rato, yeni stand-by görüşmelerinde Türkiye ile anlaşmaya varılmasının ''memnuniyet verici'' olduğunu söyledi.
Rato, IMF'nin web sayfasında yayımlanan mesajında, Türk yetkilileri ve IMF heyetinin mutabakatıyla hazırlanan niyet mektubu taslağının, IMF İcra Direktörleri Kurulu tarafından gelecek yılın başlarında değerlendirileceğini belirtti.
Rato, açıklamasında şunları ifade etti: ''Yaklaşık son 3 yıl boyunca Türkiye'nin ekonomik programı, olumlu sonuçlar ortaya koydu. Üretim hızla arttı, enflasyon bir nesil boyunca kaydedilen en düşük düzeyle geriledi ve kamu borçları hatırı sayılır derecede azaldı. Bu başarıya dayanarak Türk yetkililerinin hazırladığı ve IMF'den destek istediği yeni Ekonomik Program başarılı şekilde uygulandığı takdirde, Türkiye'nin sürdürülebilir bir ekonomik büyüme yakalamasına yardımcı olacağına inanıyorum.
Yeni program, istihdam yaratmaya, enflasyonu Avrupa düzeyine çekmeye, ekonominin esnekliğini güçlendirmeye ve böylece borçlarının dikkate değer ölçüde azalmasına da yardımcı olacaktır. Yeni program Türkiye'nin IMF'nin daha fazla mali yardımına ihtiyaç duymaktan da kurtaracaktır.''
IMF Başkanı Rodrigo de Rato, Türkiye'de uygulanacak yeni Ekonomik Program'ın başarısında, mali disiplinin korunmasının büyük önem taşıdığını belirtti.
Rato, IMF'nin web sayfasında yayımlanan mesajında, yeni Program'ın, yüzde 6.5'lik faiz dışı fazla hedefini koruduğunu hatırlattı.
Rato bu hedefe, kamu borçlarını gelecek üç yıl içinde 'Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 10'u' civarında azaltmayı öngören bir Borç Azaltma Programı çerçevesinde ulaşılacağını ifade etti.
Bu nedenle hükümetin kamu harcamalarında, vergi yönetimi ve vergi politikasında reformlar düşündüğünü belirten Rato, kalıcı bir mali konsolidasyon (bütünlük) için, sosyal güvenlik açığını kapatmanın başlıca görev olduğunu iddia etti.
10 MİLYAR DOLARLIK KAYNAK VE ERTELEME KONUSU
Türkiye'nin yeni stand-by ile 10 milyar dolarlık kaynak istediğini kaydeden Rato, bu isteğin IMF İcra Direktörleri Kurulu'nda görüşülmesinden önce, mali servisler, sosyal güvenlik ve vergi yönetimiyle ilgili yasal mevzuat konusunda ilerleme sağlayacak bir dizi adım atılacağını ifade etti.
Rato, IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun, Türkiye'nin 2006 yılında vadesi gelen 3.75 milyar dolarlık borcun ödemesinin 'bir yıl geriye atılması' yönündeki talebini de değerlendireceğini kaydetti.
|