Tüketici Hakları Derneği, "Danıştay yürütmeyi durdurdu" diyerek Tarım Bakanlığı'nı piyasadaki enerji içeceklerini toplatmaya çağırdı. Bakanlık, "Karar bize ulaşmadı" diyor.
57. Hükümet döneminin Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp ile aynı dönemin tek enerji içeceği Red Bull'u karşı karşıya getiren tartışma, yıllar sonra yeniden alevlendi. Dün bir basın toplantısı yapan Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, Gıda Kanunu'na göre pazardaki enerji içeceklerinin toplatılması gerektiğini savundu. Çakar, basın toplantısında, THD'nin açtığı dava sonucunda Danıştay'ın, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından 9 Mart 2004 tarihinde yayımlanan "Türk Gıda Kodeksi Enerji İçecekleri Tebliği''nin 5. maddesinin (c) ve (d) bentlerinin 'yürürlüğünün durdurulması' kararını verdiğini hatırlatırken, Gıda Kanunu uyarınca enerji içeceklerinin toplatılması gerektiğini söyledi. Bu kararla, enerji içeceklerinde bulunan kafein, inositol, glukoronolakton, taurin gibi maddelerin 'halk sağlığı açısından riskli olabileceğinden' dolayı, ilgili tebliğdeki yüksek kullanım miktarlarının durdurulduğunu ifade ifade eden Çakar, bu ürünlerin kullanımından sonra İsveç ve İrlanda'da, kalp krizine bağlı olarak ölümle sonuçlanan 4 olay saptandığını bildirdi. Danıştay tarafından durdurulan tebliğde, daha önceki tebliğe göre bu maddelerin miktarının 2 ila 125 kat artırıldığına işaret eden Çakar, "Halk sağlığının korunması açısından, Yüksek Mahkeme tarafından haklılığının tescil edilmiş olduğu bir konuda, bakanlığın bir öncekinin tam tersi birtebliğ çıkartması, güvensizlik yaratacak diğer bir unsurdur'' diye konuştu. Çakar, "Bu tür içeceklerin pazarlanmasının durdurulması, pazarda satılanların toplatılması için, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nı acilen göreve çağırıyoruz. Tüketici ve özellikle de genç kardeşlerimize sesleniyoruz; sağlığınız ve güvenliğiniz için lütfen bu ürünleri kullanmayınız."
KARAR BİZE ULAŞMADI Ancak bu açıklamadan sonra Tarım Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürü Nihat Pakdil, Danıştay'ın enerji içecekleri tebliği ile ilgili verdiği kararın henüz bakanlığa ulaşmadığını belirterek, "karar ulaştığında hukuki olarak ne yapılması gerekiyorsa yapılacak" dedi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 22 Mart 2002'de yayımladığı Türk Gıda Kodeksi Enerji İçecekleri Tebliği'ni, firmaların şikayeti üzerine AB mevzuatına uyum sağlamak üzere yenilemişti. 9 Mart 2004'te yayımlanan yeni tebliğle, enerji içeceklerinin litresindeki kafein miktarı 150 mg'den 350 mg'ye çıkarılırken, diğer etkili madde miktarlarında yüzde 100 ile 120 katına varan artışlar yapıldı. Önceki tebliğde izin verilen inositol miktarı 100 mg'den 200 mg'ye, glukoronolakton miktarı 20 mg'den 2500 mg'ye, taurin miktarı da 800 mg'den 4000 mg'ye yükseltildi. Tebliğde ayrıca daha önceki kafein sınırı olan 150 mg'nin üzerinde kafein içeren içeceklere uyarı konulması zorunluluğu getirilmişti.