Türkiye, IMF'yle üç yıllık yeni bir stand-by anlaşmasında mutabakata vardı. Yeni stand-by'a göre Türkiye önümüzdeki üç yılda IMF'den 10 milyar dolar kaynak kullanacak. Büyüme hedefi ortalama yüzde 5, enflasyon ise 2005'te yüzde 8, 2006'da yüzde 5, 2007'de yüzde 4 olarak hedefleniyor. Babacan, "Türkiye'nin uygulayacağı ekonomik programın 17 Aralık AB Zirvesi'nde çıkacak her türlü sonuca hazırdır" dedi..
Devlet Bakanı Ali Babacan, IMF ile yeni bir stand-by`a ilişkin yapılan görüşmelerde dün gece itibariyle mutabakat sağlandığını bildirdi. Babacan, niyet mektubunun taslağı üzerinde genel hatları üzerinde mutabakat sağlandığını açıkladı.
"YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR"
IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin de katılımıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Babacan, 17 Aralık öncesinde Türkiye'nin kendisi için doğru olduğuna inandığı 'yerli' bir programı ve stand-by çalışmalarını tamamladığına işaret etti. Babacan, şöyle konuştu: "Türkiye ekonomi politikalarında kendi kaderini kendisi tayin etmektedir. Uygulayacağımız ekonomik program 17 Aralık tarihinde çıkacak her türlü sonuca hazırdır. AB'de çıkacak sonuç ne kadar olumlu olursa olsun bu kendi başına bir ekonomik kalkınma süreci getirmeyecektir. Önemli olan ekonomik programın uygulanmasıdır. Ekonomik program büyük bir kararlılıkla uygulanacaktır" dedi.
Yeni programın ve stand-by'ın 17 Aralık öncesi açıklanmasının en önemli nedenini ise Babacan, şöyle açıklıyor: "İiyi bir sonuç asla rehavet ve gevşeme sebebi olmayacaktır. Biz bugünden ne yapacağımızı ortaya koyuyoruz."
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, yeni programın temel hedefleri ise özetle şöyle anlattı:
* BÜYÜME YÜZDE 5: Ekonomide sürdürülebilir büyüme sağlamak. Üç yılda milli gelirde ortalama büyüme hedefi yüzde 5.
* ENFLASYONDA YÜZDE 4 HEDEFİ: Enflasyon oranının tek haneye indirmek. Üç yıllık dönemde enflasyon oranının Maastrich Kriterleri'ne yaklaştırmak. Enflasyon hedefi ise 2005'te yüzde 8, 2006 yüzde 5, 2007'de yüzde 4 olarak öngörülüyor. * İSTİHDAM HEDEFİ: Büyümeye pararel olarak üç yılda 1 milyon 650 bin kişilik istihdam artışı hedefleniyor * FDF HEDEFİ: Faiz dışı fazla hedefi yüzde 6.5
10 MİLYAR DOLARLIK KAYNAK
Devlet Bakanı Ali Babacan, yeni stand-by düzenlemesi kapsamında 2005-2007 öneminde IMF'den kullanılması öngörülen kaynak tutarının 10 milyar dolar olduğunu açıkladı. Babacan, 2005-2007 döneminde toplam 15 milyar dolar düzeyinde doğrudan yabancı sermayenin Türkiye'ye gelmesini beklediklerini de ifade etti.
YENİ STAND-BY'IN FİNANSAL BOYUTU
Yeni stand-by düzenlemesinin finansal boyutuna da değinen Babacan, 2004 yılı sonu itibariyle IMF'ye olan borcun 13.8 milyar SDR düzeyine,yani yaklaşık 20 milyar dolar seviyesine inmiş olacağını vurguladı. Bu borç stokunun tamamına yakın bölümünün 2005, 2006 ve 2007 yıllarında geri ödeneceğini hatırlatan Babacan, şöyle devam etti: ''Yeni stand-by düzenlemesi kapsamında aynı dönemde IMF'den kullanılması öngörülen kaynak tutarı ise 10 milyar dolardır. Böylece önümüzdeki 3 yıl boyunca Türkiye IMF'ye net borç ödeyicisi konumunda olacak ve 2007 yılı sonunda 6.4 milyar SDR düzeyine, yani 9.3 milyar dolar seviyesine düşecektir.''
12 DİLİMDE KULLANILACAK
Yeni stand-by düzenlemesi kapsamında kaynağın 12 eşit dilimde kullanımının öngörüldüğünü de açıklayan Babacan, ''Söz konusu kullanımlar, ilki programın hemen ardından olmak üzere, 2005 yılında ilave 4 dilim, 2006 yılında 4 dilim, 2007 yılında ise 3 dilim şeklinde yapılacaktır. Yani 2005'te programın onayının hemen ardından 1+4 beş oluyor, 2006'da 4, 2007'de 3 dilim şeklinde yapılacaktır'' dedi.
BORÇ GERİ ÖDEMELERİ
IMF'ye 2006 yılında yapılacak ana para geri ödeme tutarının, erken ödeme bazında yaklaşık 11 milyar dolar olduğunu belirten Babacan, Türkiye'nin bu ödemelerinin 3.7 milyar dolarlık bölümünü erken ödeme yerine normal ödeme dönemine kaydırması imkanı bulunduğuna işaret etti. Babacan, ''Bu hakkımızı kullanarak 2006 yılındaki geri ödemelerimizin 3.7 milyar dolarlık bölümünün 2007 yılına kaydırılmasını öngörüyoruz'' diye konuştu.
Yeni stand-by düzenlemesi, kullanılacak kaynak tutarı ve geri ödemeye ilişkin hususların, 2005 yılı başlarında IMF İcra Direktörleri Kurulu'nca görüşülüp sonuçlandırılmasını beklediklerini de anlatan Babacan, şöyle konuştu:
''Yeni stand-by düzenlemesi ile Türkiye, IMF'ye olan borçlarının azaldığı bir döneme girecektir. Daha önceki stand-by'ların pek çoğunda Türkiye, yeni borçlarla borcunun büyüdüğü bir döneme girerken yeni stand-by döneminde, borçların azaldığı ve Türkiye'nin net borç ödeyicisi olduğu bir döneme girmekteyiz.''
Babacan, yeni stand-by düzenlemesinin önceki dönemlerde olduğu gibi krizlerden sonra meydana gelen krizlerden çıkış ile ilgili bir stand-by düzenlemesi değil, elde edilen kazanımların üzerine yenilerinin inşa edilmesini amaçlayan bir düzenleme olduğunu sözlerine ekledi.