Tüpraş'ın satışının iptalinin ardından ilk kez konuşan Ahmet Zorlu, Başlangıçtan da geriye gidildi" dedi.
Tüpraş'ın Zorlu Holding-Tatneft konsorsiyumuna satışının Danıştay 10. Dairesi tarafından iptal edilmesinin ardından, Zorlu Grubu ilk kez sessizliğini bozdu. Dün, Finans Koordinatörü Cem Köksal ve Denizbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bodur'la birlikte basının karşısına çıkan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, özelleştirme süreci ile ilgili görüşlerini, 'Kırgınım" kelimesiyle özetledi.
KONUŞMA ZAMANI Tüpraş'ın satışında gelinen noktanın başa değil, Telekom ve Petkim gibi telafisi güç bir eksi noktaya geri döndüğünü kaydeden Zorlu, "Bütün bu süreci değerlendirdiğimde söylenecek tek şey bulabiliyorum. O da kaybedenin Türkiye olduğudur" diye konuştu. Bugüne kadar yargı sürecini etkilememek için susmayı tercih ettiklerini ifade eden Zorlu, artık konuşma zamanının geldiğini belirterek şu noktaların altını çizdi:
* Uzmanlarımız daha düşük bir rakam hesapladığı halde biz, ekspertizlerin üzerine çıkarak Tüpraş için 1 milyar 302 milyon dolar teklif ettik. Bu rakam, Özelleştirme İdaresi'nin uzmanlara yaptırdığı ekspertiz değerinin de üzerindeydi.
* Yapacağımız yatırımlarla, tıpkı birer enkaz olarak devralıp devler ligine soktuğumuz Vestel ve Denizbank gibi Tüpraş'ı da şaha kaldırmaya hazırdık. Ancak satışa ilişkin her aşama ve onay için, bir sendika dava açtı. Ve şimdi sonuç ortada.
* Telafisi olmayan tek şey zaman ve biz onu hovardaca kullanıyoruz. Dünya ile rekabet yarışında geri kalıyoruz. Türkiye'nin en kıymetli kurumlarının bu belirsizlik süreçlerinde değer kaybediyor. Bir zamanlar 20 milyar dolar değer biçilen Telekom'u bugün onda birine satamayacağımızı konuşuyoruz.
* Şahsen yaşadığım duyguyu sorarsanız, o da kırgınlık. Her gün insanlarımıza iş sağlama, ihracatı artırma, üretim ve yatırım yapma heyecanıyla yaşayan ülkesine sevdalı bir işadamı olarak yaşananlar beni kırdı.
* Hukuk sürecinin sonucunu beklerken birçok yatırım ve büyüme fırsatını da değerlendiremedik. 1.3 milyar dolarlık yatırımı başka alanlarda yapabilir, binlerce insana iş imkanı sağlar, milyonlarca dolarlık ihracat gerçekleştirebilirdik.
MEYDANDAN KAÇMAYIZ * Ama biz meydanlardan kaçamayız, güreşmeye devam edeceğiz. Ülkemiz için yapamayacağımız şey yok. Bu kurum 50 yılda bugüne geldi. Herkes kaçarsa bu ülkenin sahibi kim olacak?
* Tatneft'in tabela şirketi olduğunu söylediler. Sonunda kimin ne olduğu ortaya çıktı. Şirketin bu seneki kârı 1 milyar dolar. Zorlu Grubu olarak ne idüğü belirsiz şirketle ortak olmamız mümkün değil. Olmayız da...