Hollandalı raportör Camiel Eurlings'in büyük tepki çeken raporu, yapılan bazı değişikliklerle Avrupa Parlamentosu'nda onaylanıp kabul edildi. Raporda AB üyeleri, 17 Aralık'ta toplanacak AB devlet başkanlarına 'Türkiye ile müzakereler aşırı gecikme olmadan başlasın' mesajı verdi.
Belçika'nın başkenti Brüksel'de dün önemli bir Türkiye toplantısı vardı. Avrupa Birliği'ne üyelik müzakerelerinin ne zaman başlayacağı, niteliğinin nasıl olacağı yolunda önemli bir dönemeç olan toplantıda, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Hollandalı raportörünün hazırladığı Türkiye raporu ele alındı. Hıristiyan Demokrat Partili Camiel Eurlings'in ilk sunduğunda büyük tepki çeken raporu, yapılan bazı değişikliklerle oylanıp kabul edildi. Raporda AP üyeleri, Aralık ayında toplanacak AB devlet ve hükümet başkanları zirvesine önemli bir mesaj verdi: Türkiye ile üyelik müzakereleri aşırı gecikme olmadan başlasın... Liderlere "AB ülkeleri halklarını temsil eden milletvekillerinin tavsiye kararı" niteliği taşıyan raporda önemli başka ifadeler de yer aldı. AP Dış İlişkiler Komisyonu'nda (AFET) görüşülen söz konusu Türkiye raporu, müzakerelerin içeriği ve niteliği konusunda AB Komisyonu'nun hazırladığı Türkiye İlerleme Raporu'nun görüşlerini benimser nitelikteydi.
KIBRIS KOŞULU VAR AP, Türkiye raporunda "müzakerelerin hedefinin tam üyelik olduğunu, ancak müzakerelerin doğası gereği ucunun açık ve doğrudan üyeliğe götürmeyebileceğini" ifade etti. Raporda Kıbrıs'ı tanıma şartı da getirildi. Raporun ilk taslağında "Türkiye Kıbrıs'ı tanımalıdır" cümlesi genişletilerek "Müzakereler Hükümetlerarası bir süreçtir. 25 üyeli AB ile müzakerelerin sürmesi için Kıbrıs'ın tanınması gerekir" denildi. Dış İlişkiler Komisyonu'ndan 74 üyenin katıldığı oylamada 50 parlamenter "evet", 18'i ise "hayır" oyu kullandı. 6 parlamenter de çekimser kaldı. Eurlings'in hazırladığı rapora ilk sunumda 483 değişiklik önergesi verilmiş, daha sonra bu önergeler birleştirilerek 34'e indirilmişti. Yapılan değişikliklerle kabul edilen Türkiye raporu, terminoloji olarak AB Komisyonu'nun hazırladığı İlerleme Raporuyla aynı olarak yorumlandı. İçeriğine Ermeni konusuyla ilgili bir madde eklenmedi. Hıristiyan Demokratlar'ın "ayrıcalıklı ortaklık talebi" raporun son haline girmedi. İlk raporda Aleviler "Müslüman azınlık", Kürtler ise "Kürt azınlık" olarak geçiyordu. Azınlık kelimeleri çıkarıldı.