The Economist, geçen yıl, 2004'te Türkiye'de kriz çıkacağını, doların 3 milyon 420 bin lirayı, enflasyonun da yüzde 92'yi bulacağını söylemişti Oysa, 2004'e gelindiğinde enflasyon yüzde 10'a geriledi. Dolar 1 milyon 420 binde, faiz yüzde 24'te kaldı. Economist'in tahminleri karavana oldu.
Dünyanın en prestijli ekonomi dergilerinden bilinen The Economist Dergisi Türkiye tahminlerinde tam anlamıyla 'karavana' attı. Derginin ekonomik araştırmalar birimi Economist İntellengence Unit (EIU) ekibi tarafından hazırlanan 'The World 2004' ekinde, 2004'te Türkiye'de büyük bir kriz patlayacağı iddia edilerek adeta felaket tellallığı yapılmıştı. The Economist'e göre, 2004 yılında Türkiye'de dolar 3 milyon 420 bin liraya, faizler yüzde 90'a, enflasyon da yüzde 92'ye fırlayacaktı. Dergi, çizdiği bu karamsar tablo ile Türkiye'nin ekonomik istikrarsızlığa sürükleneceğini, krizin ardından da AKP hükümetinin bölüneceğini de öngörmüştü. Türkiye'nin IMF ile ilgili şartları yerine getirmekte zorlanacağını da savunan dergi, Türkiye'nin iç ve dış borçlarını döndüremeyeceğini iddia etmişti. 2004-2005 yılları arasında Türkiye'nin IMF'ye 20 milyar dolar borç ödeyeceğine işaret eden dergi, 2004 yılında Türkiye'de milli gelirin yüzde 6 oranında gerileyeceği de öngörmüştü.
SÖYLEDİĞİNİN TAM TERSİ Ancak işler derginin tahmin ettiği gibi olmadı. Özellikle makroekonomik dengesizlikleri azaltarak, önemli bir ilerleme sağlayan Türkiye, Avrupa Birliği (AB) süreci ile birlikte ekonomik ve siyasi istikrarı sürdürülebilir hale getirdi. AKP hükümeti de yola IMF ile devam kararı aldı ve programın sağlıklı bir şekilde devam etmesi sağlandı. 2004 yılında yüzde 10'luk bir büyüme hedefleyen Türkiye'nin 2004 yılı enflasyon beklentisi yüzde 12. Faiz oranları ise yüzde 24 oranında seyrediyor. Bu rakamın yıl sonunda daha da düşmesi bekleniyor. Dolar ise Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğiyle ilgili olumsuz açıklamalar karşısında yükselerek, 1 milyon 437 bin liradan işlem gördü.