'Türkiye'de marka olmak bana yetmiyor' diyen Yalçın Ayaydın, İpekyol'u Avrupa'ya taşımak için Edirne'de fabrika kurduğunu söylüyor. Ayaydın, başta Dice Kayek olmak üzere ünlü tasarımcılarla da üretime hazırlanıyor.
Karşımda 6 kız, 6 erkek kardeşten oluşan Ayaydın Ailesi'nin en girişimci üyesi var. Yalçın Ayaydın. İpekyol'un hayalini, ' gün şirket kuracağım. İsmi de İpekyol olacak' diyerek üniversite yıllarında kurmuş. İpekyol, Mardinli Ayaydın Ailesi'nin memleketlerine olan tutkusu anlamda. Erkek kardeşler üniversiteden mezun olup, birer birer Yalçın Ayaydın'ın kurduğu şirkette çalışmaya başlarken sadece bir fire vermişler. O da büyük ağabey Aydın Ayaydın. Eski bürokrat, milletvekili ve şu anda da köşe yazarı olan Aydın Ayaydın, İpekyol'a manevi destek vermekle yetiniyor... Konfeksiyon dünyasının ön plana yeni çıkan isimlerinden Yalçın Ayaydın, yenilikçi hareketleriyle dikkat çekiyor. Tasarımcılara müthiş inanıyor ve kendine de iddialı hedefler koyuyor. Koymakla da kalmıyor, bunları gerçekleştirmek için yeni projeleri uygulamaya alıyor. Anlaşılan Edirne'deki 6 milyon dolarlık fabrika yatırımı, İpekyol'un en kaliteli konfeksiyonla buluşma hayalini gerçekleştirmekle kalmayacak, başta Dice Kayek olmak üzere ünlü tasarımcıların da üretim sorununa deva olacak
* İpekyol önce bir şirket adıydı ama şimdi İpekyol markalı kadın konfeksiyonuyla isminden söz ettirmeye başladı. Hayaliniz gerçekleşti diyebilir miyiz? 20 yıl elbette bir şirket için uzun bir süre değil. Ama biz 20 yılda çok iyi bir yere geldik. Hayal olmadan bir şey yapamazsınız. Benim hep hayallerim vardı. Yaptığım her işin hayallerini çok önceden kurmuştum. Bir işi tam anlamıyla bitirdikten sonra ötekine zıplıyorum. Yani bir ayda 5 mağaza birden açmadım hiç. Adım adım ilerledim.Yılda 1 milyon parça konfeksiyon ürünü satıyoruz artık. Mağaza sayımız 40'a ulaştı. Sadece İstanbul'da 12 mağazamız var. Ayrıca Türkiye'de 100 noktaya mal satıyoruz. Yine kendi markamızla 7-8 ülkeye konfeksiyon ürünü gönderiyoruz. Yurtdışında şu ana kadar 5 mağaza açtık. Bu hafta Bükreş mağazamızı da açıyoruz. Hedefim yurtiçinde 50 mağazaya ulaşmak.
ARMANİ'NİN SAĞ KOLU BİZDE!
* Babanız memurmuş. Yani bu işi babadan devralmadınız. Peki öyleyse Ayaydın kardeşler konfeksiyon sektöründe geldiği noktayı neye borçlu? Doğru, babam devlet memuruydu. Bu işi üniversite yıllarında başka şirketlerde çalışıp öğrendim. Kumaşı tanıdım. Dikişi öğrendim. Tasarımcılarla çalıştım. Sonra da bu öğrendiklerimi kendi şirketimde uygulamaya dönüştürdüm. Büyük kardeşim Aydın Ayaydın hariç kardeşlerim de eğitimlerini tamamladıktan sonra şirkete girdi. O yıllarda jarse çok modaydı. Anadolu'daki şehirlerin en iyi mağazalarına mal satıyorduk. Bütün illeri ve en prestijli mağazaları çok iyi bilirim. Bunun avantajını da sanırım çok iyi yaşadım.
* Bir anlamda İpekyol'u Anadolu büyüttü, öyle mi? Anadolu'daki bütün illere mal satıyorduk. Sonra İstanbul pazarına girdim. Kredibilitem yüksekti. Bütün kumaşçıları tanıyordum. O yıllarda parayla bile malı alamıyordunuz, benim piyasada iyi bir kredim vardı.
* Öğrendiğim kadarıyla mayoya da giriyormuşsunuz. Üretimi kim yapacak? Biz tasarımı vereceğiz, Aprido üretecek. 15 yıl Armani'nin sağ kolu olmuş bir Türk kadın tasarımcı var. Nurçin Sebük. Şimdi bizim için mayo tasarlayacak.