kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Vitaminin iyisi besinde
Vitaminin iyisi besinde
Daha dikkatli olmalı

Vitaminin iyisi besinde

Avuç avuç vitamin hapı sağlığınızı korumaz. Bu ihtiyacı besinlerden karşılamak gerekiyor. Pişirme yöntemleri ise yiyeceklerin değerlerinin korunmasında önemli.

Vitaminler yüksek biyolojik aktiviteye sahip, enerji içermeyen, vücutta çoğu sentezlenemediği için diyette alınması zorunlu, esansiyel besin faktörleridir. Buna beslenme biliminde mikrobesin öğesi denilmektedir. Vitaminler vücutta işlevlerine göre suda eriyen (C ve B grubu vitaminleri) ve yağda eriyen (A, D, E ve K vitamini) olmak üzere ikiye ayrılır. Vücutta biyolojik fonksiyonların oluşmasında çok büyük işlev görürler. Görmede, antioksidan olarak vücuttan istenmeyen maddelerin temizlenmesinde, kan yapımında, immün sistem ile hücre büyümesi, dejeneratif hastalık ve bozukluklara karşı korumada önemli rolleri bulunur. Vitamin kullanımında, "Yeterli, sağlıklı, iyi dengelenmiş diyette desteğe ihtiyaç yoktur" görüşü kabul edilir. Sağlığın optimum düzeyde sürdürülmesi, hastalıkların önlenmesi ve kronik hastalık riskinin azaltılması için vitaminlerin besin yolu ile alınmasının önemi büyüktür. Beslenme bilgilerine toplum ilgisinin artması ile desteksel vitamin kullanımı, 'iyi beslenme' kuralının önüne geçerek bilinçsiz şekilde artmaktadır. ABD'de toplumun yüzde 40'tan fazlası düzenli destek vitamini kullanmaktadır. ADA (Amerikan Diyetetik Birliği) güvenlik ve etkinliğin, yeterli ve bilimsel kanıtlara dayandırılması halinde uygun vitamin desteğine ihtiyaç olabileceğini bildirmektedir. Ve bir de önemli uyarıda bulunmaktadır. Bu da hiçbir desteksel vitamin ve mineral ürününün "yeterli, dengeli, beslenme alternatifi olmayacağı", tek başına desteksel multivitaminmineral kullanımı ile sağlıklı olunamayacağıdır. Vitamin desteği, aşağıdaki durumlarda bir beslenme uzmanı veya hekim kontrolünde uygulanabilmektedir.

* Düşük ya da çok düşük kalorili beslenme

* Vegan tip vejeteryan beslenme

* Cerrahi müdahale

* Gebelik ve emzirme dönemi

* Yaşlılık

* Alkolizm

* Bazı ilaçların sürekli kullanımı

* Damardan beslenme
Vitaminlerin besinlerdeki miktarı dünyanın her yerinde aşağı yukarı aynıdır. Besin üretimi saflaştırması, besinin aşırı işlem görmesi, ısı, ışık, oksidasyon ve asitle reaksiyon, bu değeri azaltır. Bu nedenle besin gruplarına göre pişirme tekniklerine dikkat edilmelidir. 1. Kırmızı et, balık, tavuk-hindi-kaz-ördek etinde, fırında ya da buharda pişirme en sağlıklı yöntemdir. Burada yönteme göre B vitaminleri kaybı artar. Kayıp oranı fırında pişirmede yüzde 10-30, kızartmada yüzde 20, buharda yüzde 0-10'dur. 2. Kurubaklagil ve tahılların, pişirme suyunu dökmemek yeterlidir. Çünkü B vitamini kaybı oluşur. Tam taneli tahıllar vitamin yönünden zengindir. Bu nedenle tam taneli tahılları yemeliyiz. 3. Sebzeler ve meyvelerde, en uygun yöntem az suda ve buharda pişirmedir. Yumru sebzelerde B vitamini yüzde 25-90, C vitamini yüzde 40 kayba uğrarken, yapraklı sebzelerin B vitamin yüzde 30- 90, C vitamini yüzde 70 kayba uğramaktadır. Sebzelerde pişirme ile, folik asit, B6, tiamin, riboflavin kaybı oluşur. E vitamini ve karotenlerde kayıp azdır. Bu nedenle sebzeler az suda ve kısa sürede, yenecek kadar pişirilmeli. Meyveler kabuğu soyulmadan tüketilmeli. Besinlerin içerdiği vitaminlerden tam anlamıyla faydalanarak sağlıklı beslenebiliriz. Önümüzdeki hafta, her vitamin grubunun sağlığımız için öneminden ve hangi yiyecekte hangi miktarlarda bulunduğundan söz edeceğim.

Selahattin Dönmez

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Tarihi mekanda antika fuarı
 Dışarı Çıkmadan Önce
 İtalya'dan tiyatro geldi
 Şık kadının mağazası
 Erkekler daha kolay satın alıyor
 Lenin ve devrimler
 Memleketimden uzay manzaraları
 Jil Sander'den yeni bir sadelik anlayışı
 Beyoğlu'nda yepyeni bir adres
 Koton'dan jean fikir
 Kısa kısa kısa...
 Müziğin peşinde kış yolculuğu
 Güzellik Yarışması
 Her yemek bir şölen olmalı
 Yeni nesil yaşlılar artık gençler gibi yaşıyor
 İç mimari ve orkestra benzerliği
 Abdülhamit'in teknoloji merakı
 Işık karanlıkta güzeldir!
 Tüm çocuklar kitaba ulaşsın diye yola çıktı
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Cezalı öğrenci gibiyim
Colin Farrell Büyük İskender...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Mübarek bayramınız geçmiş olsun
Dikkat ederseniz 'Geçmiş...
KENAN ONUK
Müzikseverler için üç önemli haber
Köşemizde bugün...
ŞAFAK KARAMAN
Radyodaki fason şarkı
Hafta içi her gün 12-14 saatleri...
Şöhreti kalitesinin önünde gidiyor
Fransa'da üretilen meyvemsi ve hafif bir şarap olan Beaujolais Nouveau için...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.