Yurtdışı ve yurtiçi mali kaynakların harekete geçtiği iki yılı geride bıraktık. Siyasi istikrar, ekonomik istikrar ve dünyada faizlerin düşük kalmasına karşılık Türkiye'de reel faizlerin yüksek olmasının sonucunda Hazine kağıtlarına yatırım çok cazipti. Dün hem yerli hem de yabancı yatırımcıların kamu kağıtlarına yöneldiklerini ve AKP Hükümeti'nin geride kalan iki yılında en yüksek kazancın bonodan sağlandığını yazdık.
Mahkumiyetinnedeni Yerliler iki yılda kamu kağıdı yatırımını 33.8 milyar dolar, yabancılar 6.5 milyar dolar artırdı. Yabancılar ayrıca, hisse senetlerine 2 milyar dolar daha yatırdı. Sistem dışından kaynak girişinin etkisiyle yurtiçi mevduat ve Hazine kağıdı tasarrufları 75 milyar dolar arttı. 8.5 milyar dolarlık yabancı girişi ile birlikte rakam 83.5 milyar dolara çıkıyor. Ekonominin çarklarının nasıl döndürüldüğünün, büyümenin nasıl finanse edildiğinin bir yanıtı da burada. AKP Hükümeti'nin ücüncü yılında da finansal piyasalarda benzer eğilimlerin sürmesi gerekiyor. Çünkü 15 milyar dolar civarına yükselebilecek cari açığı finanse etmenin, dış borçları ödemenin, Türkiye'ye girmiş sermayeyi burada tutmanın, çarkları çevirmenin başka çaresi yok. Yabancılarınönemi Hazine yine yüksek borçlanma gereği ile karşı karşıya kalacak. Kamu kesiminin üzerindeki iç borç stoku giderek özel sektöre ve piyasaların üzerine geçmeye devam edecek. Bu nedenle Türkiye yüksek reel faiz mahkumu. En azından diğer gelişmekte olan ülkelerle hatta onlardan daha yüksek reel faizi vermek durumunda.
Programınönemi Bunun için de, dış piyasalarda faizlerin fırlamaması, yurtiçinde reel faizlerin yüksek kalmaya devam etmesi ve kurların son iki yıllık seyrini aşağı yukarı sürdürmesi şart. En baştaki şart ise elbette IMF ile yola devam edilmesi ve üç yıllık olacak ekonomi programı çerçevesinde yapısal reformların yapılması. Yoksa yabancıları kaybedebilir. Kaybederse de bunun döviz kurundan faiz oranlarına ve kamunun finansmanına kadar bir dizi olayı tetiklemesi mümkün. Sonuç "Öyleyaralarvardırkikolaylıklasargısıaçılmaz" Alfred de Musset