Şekeriniz varsa asla öğün atlamayın
* Diyabetliyseniz, şeker de dahil olmak üzere hiçbir yiyecek yasak değil. Ancak, bazılarını ölçülü yemeniz gerekebilir. * İnsülin kullanıyorsanız ve diyetisyeniniz önermişse, ara öğünlerinizi ihmal etmeyin. * Öğünlerinizi asla atlamayın. * Her gün aynı saatte ve belirlenen miktarda yemek yemeye çalışın. * Kilo vermeniz gerekiyorsa, her türlü yağı kısıtlamalısınız. Yemeklerinizi ızgara veya fırında pişirin. Yağsız etleri (balık, derisiz tavuk) ve yağsız süt ürünlerini tercih edin. * Hamur tatlıları yerine meyveli veya sütlü tatlıları tercih edin. Tatlandırıcı kullanacaksanız, pişirildiğinde acı tat vermeyen toz tatlandırıcıları kullanmanız daha sağlıklıdır. * Damar sertliği riskini azaltmak için doymamış (bitkisel sıvı) yağlara yönelin. Zeytinyağı ile soya veya mısırözü yağlarından birini yarı yarıya karıştırarak pişirmeyi deneyin. * Bol su için, günde bir-bir buçuk litrenin altına düşmeyin. Diğer içecekler suyun yerini tutmaz. * Tuzu azaltın, salamuralardan kaçının. * Yağlı gıdalardan, sakatat, sucuk, salam ve sosis gibi yiyeceklerden sakının. * Lifli (posalı) yiyecekleri (çiğ sebze, meyve, kuru baklagiller, kepek-çavdar ekmeği, yulaf, tam buğday unlu gıdalar) tüketin. * Haftada bir gün aç karnına sabah kalkınca tartılın; ancak bu şekilde hedeflediğiniz kiloya ne kadar yaklaştığınızı anlayabilirsiniz. * Diyabetik çikolata, tatlı, reçel gibi ürünler tamamen masum değildir. Fazla yendiklerinde ishal yapabilir veya yüksek kalori ve yağ içerdiklerinden kilo vermenizi engelleyebilir. * Hazır gıdaları zorda kalmadıkça yemeyin. * İnsülin kullanıyorsanız, yanınızda mutlaka dört adet kesme şeker taşıyın. nKan şekerinizin hangi sınırlar arasında olması gerektiğini bilin.
|