|
|
|
|
|
|
Mantara karşı yoğurt sürün
PROF. DR. TARIK ALTINOK İlaçtan önce koruyucu ve destekleyici özelliği bilinen gıdalar ve yöntemlerle hastalığı iyileştirmeye çalışan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarık Altınok "Hasta yok, hastalık var" ilkesinden yola çıkıyor. "Asıl mantıklı olan hastalık oluşmadan önlemeye çalışmak ve bu yüzden vücudun ihtiyacı olan depoları doldurmaktır. Örneğin yoğurt lactobasillus içerir ve bunların vücudumuza sayısız yararı var. Ağızdan alındığında mide bağırsak sistemine ve tüm vücuda çok yararlı. Çünkü yoğurdun içindeki bakterilerin bazıları hidrojen peroksit üreten ve mikropları öldüren bir madde salgılıyor. Yoğurdun içindeki bakterilerin mide asidiyle yok olmaması için ise yemeğin üstüne yenmesi gerekiyor. Yoğurt bazen bakterileri öldürürken bazen de hücrelere yapışarak başka bakterilerin gelip oraya yerleşmesini engelliyor. Bazıları da ortamdaki bakterilerin faydalanacağı maddeleri kendisi tükettiği için onların üremesine engel oluyor." Altınok, yoğurdun kadınlardaki mantar oluşumuna karşı da çok faydalı olduğunu ve risk faktörü taşıyanlara yoğurdu vajinaya sürmelerini öneriyor. Ancak her yoğurt kullanılamıyor. Bunun için 'bio' özelliği olan ya da evde mayalanan yoğurt olması gerekiyor. Profesör, özellikle antibiyotik kullanımına bağlı olarak kadınların çoğunda oluşan mantara karşı haftada bir vajinalarına yoğurt sürmelerini öneriyor. Yine mantar oluşumu riski taşıyan diyabet hastaları, doğum kontrol hapı kullananlar ve gebelere haftada bir önlem olarak yoğurt sürmelerini tavsiye ediyor.
ATEŞ BASMASINA KURUBAKLAGİLLER Altınok'un doğal yolla tedavi yöntemlerinden bir tanesi de menopoza giren kadınlara ilaç kullanmaları yerine önerdiği gıdalar. Menopoz dönemindeki kadınların ateş basması şikayetiyle geldiğini söyleyen Altınok, bu tip durumlarda onlara civan perçemi diye bilinen bitkiyi çay gibi demleyip sabah-akşam birer kaşık içmelerini söylüyor. "Bunu yanı sıra kalsiyum takviyesi de şarttır" diyen Altınok, tablet yerine kalsiyumdan zengin süt, yoğurt, peynir benzeri gıdaların tüketiminin artırılması gerektiğini belirtiyor. Altınok, menopozda, kurubaklagillerin içerdikleri fito östorojen dolayısıyla bu dönemi daha kolay atlatmaya yardımcı olduğunu da ekliyor. Kurufasulye, mercimek, nohut, bakla gibi gıdaları önerdiği gibi sigaradan uzak durmalarını, spor yapmaları gerektiğini de hatırlatıyor. Eğer tüm bunlar şikayetlerin giderilmesinde etkili olmazsa son çare olarak ilaç tedavisine gidiliyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|