|
|
|
|
|
Hangi besinleri yemek gerekli?
|
|
Günümüzdeki modern yaşamda çinko yetersizliğine neler yol açıyor? * Tek yönlü beslenme. * Aşırı sportif aktiviteler. * Aşırı alkol tüketimi. * Aşırı terleme. * Bir sıra ilaçlar. * Kronik müzmin bağırsak hastalıkları. * Karaciğer bozuklukları. * Ağır metallerin (kurşun, cıva vb.) vücutta fazla birikimi. Birçok dış ülkede beslenme dernekleri sağlık ve güzellik için kadınların günde 7 mg; erkeklerin 10 mg çinko alımını salık vermektedir.
Günlük tükettiğimiz besinlerden en önemli çinko kaynakları: * Tavuk göğüs eti * Deniz ürünleri, özellikle istiridye * Baklagiller * Yulaf ezmesi * Yumurta * Bulgur * Çay
Kabak çekirdeği Ancak besinlerle çinko alımı yetersiz olabilir. Çünkü gıdalar içerisindeki çinkonun büyük bir kısmı işleme sırasında yok olur ya da çinkodan fakir toprak nedeniyle besinlerde yeterli çinko yoktur. Ayrıca kullanılan bazı ilaçlar da (kortizon, barbitürad) vücutta çinko azalmasına neden olmaktadır. İshal ve yüksek miktarlarda lifli (tahıl ve baklagiller) tüketimi nedeniyle çinko düzeyi düşebilir. Tahıl ve baklagillerin bol lifleri çinko ile bağlanarak emilemeyen bileşenler oluştururlar. Çinko yetersizliğine yol açan durumlarda, çinko hapları almak gerekir. Çinko pikolinat en iyi tolere edilen tamamlayıcı biçimidir. Günde 15 mg. alınır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|