kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Doğru ısıda yapılan banyo günün bütün yorgunluğundan kurtarır

Banyo deyip geçmeyin. Günün bütün yorgunluğunu ve stresini üzerinizden akan suyla temizlemeniz, yeniden doğmuş gibi olmanız mümkün. Uykusuzluk tedavisinde de yararlanılan, 36-38 derecedeki 20 dakikalık bir banyo, ağrılarınızı azaltıyor, ruhsal ve fiziksel bir gevşeme sağlıyor. Ancak, ardından banyo süresinin iki katı kadar dinlenmeniz şart!

Sudan ilaç gibi yararlanmamız mümkün. Bunun yollarını doktorlar gösteriyorlar. İstanbul Tıp Fakültesi Hidroklimatoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle, yıllardır yaptığı bilimsel araştırmaları ile su banyolarının vücudumuz üzerine etkisini anlatıyor. Kaplıcaya, hatta hamama giderken nasıl bir kür uygulanması gerektiği konusunda reçete veriyor. Hastalıklardan korunmak için Dr. Hasan İnsel ve Prof. Dr. Ziya Mocan içme suyunda hangi özellikleri aramamız gerektiğini açıklıyorlar. Suda doğumun özelliklerini, bu konuda çalışan Türkiye'deki ender doktorlardan biri olan Dr. Kübra Taman anlatıyor. Hayatımızın olmazsa olmazı su hakkında merak edilen tüm soruları, sizler için Türkiye'nin önde gelen doktorları yanıtladı. Suyla sağlıklı olmanın yolları sizin için... İstanbul Tıp Fakültesi Hidroklimatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle, suyu sağlığımız için nasıl kullanabileceğimizin tıbbi yöntemlerini anlatıyor. Banyo suyunuzun sıcaklığını doğru ayarlayarak, vücudunuzu dinlendirmeniz ya da aktif bir güne hazırlanmanız mümkün. Vücudunuzun sudan ilaç gibi yararlanmasını sağlamak için Prof. Dr. Zeki Karagülle'nin anlattıklarına kulak verin...

DUŞLA GELEN DOPİNG
* Eve yorgun geldik, vücudumuzu nasıl bir banyo ile dinlendirebiliriz?
36-38 derecelik banyo suyu sıcaklığında alınan 20 dakikalık bir banyo, kesinlikle ruhsal ve fiziksel bir gevşeme yaratır. Ağrıları azaltır, yorgunluğun getirdiği laktik asitin dokulardan uzaklaşmasını sağlar. Uykusuzluk tedavisinde bu ısıda yapılan bir banyo kullanılabilir. Ancak banyo süresinin iki katı kadar bir süre mutlaka dinlenmek gerekir. Uyumadan önce 20 dakika süreyle bu ısıda alınacak bir banyonun ardından 40 dakika dinlendikten sonra yatağa girmek uyumayı kolaylaştırır.

* Yoğun bir güne hazırlanmak için sabahları nasıl bir banyo yapmalı? 40 derecenin üzerinde bir banyo alırsak, bu kez bağışıklık sistemi harekete geçer. Sıcak su, kalp - dolaşım ve solunum sistemine uyarı yapar. Banyo sonrası biraz daha yorgunluk olacaktır. Bağışıklık sistem uyarılacaktır. Bu da vücut direncini artırır. Bu banyonun ardından bir banyo süresinin iki katı kadar süre dinlendikten sonra işe gitmek yerinde olur. Sıcak banyo sabah banyosu olarak tercih edilebilir.

* Spor yaptıktan sonra nasıl bir duş almak gerekir? Spor sonrası için 33-35 derece ısıdaki banyo suyunu öneriyoruz. Bu ısı, vücutta termal bir yüklenme yapmıyor. Yani; kaslarda vücutta gevşeme yaratmadan bir rahatlatma sağlanıyor. Spordan sonra bu ısı tercih edilebilir.

* Soğuk su banyosu ile nasıl bir etki elde edebiliriz? 30 derecenin altına, özellikle 25-30 derece arasına 'soğuk su banyosu' diyoruz. Bu, vücutta aşırı yanıt uyandıran bir uygulamadır. Kaslarda kasılmaya neden olur. Vücudun metabolizması uyarılacağı için tansiyon yükselebilir. Bu ısıdaki banyoyu 10 dakikanın üzerinde önermiyoruz. Yoğun bir günün arasında duş alıp tekrar koşturmaya devam edecekseniz, bu ısıda banyo almanız gereklidir. Ancak en ideal banyo; ılıkla başlayıp, soğuğu araya sokup, yine ılıkla bitirmektir.

* Banyo almaya vakit yoksa, aynı etkiyi elde etmek için ne yapılabilir? Ayak banyosu yapın. Refleks olarak bütün vücudun suyla teması ile benzer etkiyi elde edebilirsiniz. Grip ya da nezle olan kişiler de sıcak bir ayak banyosu yaparak, burun ve üst solunum yolu dolaşımını olumlu yönde etkileyebilirler. O gün çok yoğun geçtiyse, artık dinlenmek istiyorsak, ılık bir ayak banyosu öneririm. Eğer kendimizi çok yorgun hissediyorsak ve o gün devam edecekse, soğuk ayak banyosu yapmak kurtarıcı olur. Ayak banyosu eğer yine mümkünse, 20 dakika sürmeli. 20 dakika ılık, beş dakika soğuk olanını tercih etmekte yarar var.

* İşyerinde banyo yapma imkanımız yoksa, su ile nasıl rahatlayabiliriz? Ayak banyosu yapılamıyorsa, dirseklere kadar kol banyosu da ayak banyosu ile benzer etkiyi gösterir. Dirseklere kadar kolları soğuk suya sokarak daha aktif bir günü sürdürebiliriz, ya da sıcak suya sokarak dinlenebiliriz.

KAPLICA İLAÇTAN ETKİLİ
* Banyodan sonra ne yemek gerekli?
Banyo sonrası terleme ile vücutta belli bir sıvı ve elektrolit kaybı oluyor. Banyonun ortalama iki katı kadar bir süre dinlenmek gerekir. Vücudun yavaş yavaş normal fonksiyonlara dönmesini beklemek çok önemlidir. Banyodan çıktıktan sonra örtünüp bir süre dinlenip, mutlaka sıvı almamız gerekir. Bunun ideali aslında mineralli sudur. Bitkisel çaylar da içilebilir. Doğrusu kahveyi çok önermem. Çünkü kahvenin içindeki kafein özellikle idrarla tekrar sıvı atılımına yol açacaktır. Hatta en ideali; banyonun ardından dinlenme sürecinde 10-15 dakikalık kısa bir uykudur.

* Kaplıca banyoları ilaç etkisi yapar mı? Yapar, hatta kimi zaman ilaçtan çok daha fazla etkilidir. Kaplıca suyunda diğer banyolara ek olarak bulunan mineraller pek çok hastalığın tedavisini sağladığı gibi, insan vücudunun hastalıklara karşı direnç göstermesini de etkiler. Ancak kaplıcanın etkisini görmek için düzenli aralıklarla yararlanmak gerekir. Haftada üç gün, altı ya da dokuz hafta süreyle bu tedavi uygulanabilir. Ya da 'altı hafta süreyle her hafta sonu' gibi bir kür programı seçilebilir. Zaten hamam ya da banyo uygulamaları için de aslında bir düzen oluşturmak ve belirli aralıklarla yapmak en doğru olanıdır.

* Hamamlar da kaplıcalarla benzer etkiyi yapabilir mi? Şehir hamamları ya da Türk hamamları aslında kaplıca ortamının şehir ortamına taşınması amacıyla ortaya çıkmışlar. Mimari olarak zaten Türk hamamlarıyla kaplıcalar birbirine benzer. Türkler'de akan su kullanma alışkanlığı vardır. Hamamda göbek taşının yerinde, kaplıcada termal havuz bulunur. İkisi de termal uygulamalardır. Kaplıcaya gidemeyenlerin en azından vücutlarını güçlendirmek için hamamlardan yararlanmalarında fayda vardır.

* SPA'ların da mantığı aynı mı? Günümüzde SPA (Sanitas Per Aguas) hamam geleneğinin modernize edilmesidir. Kozmetik ve güzellik uygulamalarını su ve sağlıkla kombine etmeye çalışan yerlerdir. SPA geleneği Türk hamamlarında zaten var, önemli olan bu hamam geleneğini daha modern yöntemlerle kombine ederek, herkesin kullanımına sunmaktır.

ÖNLEMİNİZİ ALIN
* Sıcak su uygulamalarının bağışıklık sistemimiz üzerine etkisi var mı?
Sıcak uygulamalarının; diyabet (şeker hastalığı), hipertansiyon (yüksek tansiyon), obezite (aşırı şişmanlık), kronik yorgunluk gibi durumları önleyici ya da bu durumlarda vücut fonksiyonlarını destekleyici etkisi vardır.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Suda Doğum Ağrıyı Yarı Yarıya Azaltıyor
 Anne Adayının Az Su İçmesi Vücut Şişkinliğini Artırıyor
 Fazla Kalsiyum İçeren Sular Böbreklerde Taş Yapıyor
 The Body Shop'tan Vücut Bakım Kitabı
 Babalık Testi Yaptıranların Yüzde 20'si Hüsrana Uğradı
 Kaplıcalar Çocukları Üst Solunum Yolu Hastalıklarından...
 Çay Ve Kahvenin Bir Bardağı Ancak Yarım Bardak Suya Eşdeğer
 Kaplıcalar Ağrı Gidermede İlaçtan Bile Daha Etkili
 Bu Hastalıkların Çözümü Şifalı Sularda
 Doğru Isıda Yapılan Banyo Günün Bütün Yorgunluğundan Kurtarır
 Akciğer Nakli İle Hayata Döndü
 Midesindeki Kelepçe İle 1.5 Yılda 63 Kilo Verdi
 Hasta Dostu Tüp Bebek Merkezleri Türkiye'de!
 En Yararlı Sebzeler
Şimdilerde herkes Hokus Pokus okulunda
Şimdilerde herkes Hokus Pokus okulunda
Trend ibresi aşçılık kurslarından sihirbazlık kurslarına döndü.
Her eve lazım
Her eve lazım
Katı gıdalara erken alıştırın
İngiltere'de yapılan bir...
Cüce Bayram İstanbul'a hapsetti!
Cüce Bayram İstanbul'a hapsetti!
9 günlük bayram tatillerine alışık olan İstanbul elitleri, topu topu...
Bayramda eğlencenin en 'in' adresleri
Bayramda eğlencenin en 'in' adresleri
Ramazan ayı ile birlikte durulan eğlence hayatı, bayramın gelmesiyle...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.