|
|
|
|
|
|
Kaplıcalar ağrı gidermede ilaçtan bile daha etkili
Kaplıcalar, hayatınızı alt üst eden ağrılardan kurtulmanızı sağlıyor. Kaplıca tedavilerinin ağrı kesicilerden bile daha etkili olduğunu vurgulayan uzmanlar, hiçbir sağlık sorunu olmayanların bile kaplıcalara giderek, bağışıklık sistemlerini güçlendirebileceklerini söylüyorlar
Ülkemiz için kaplıca cenneti demek abartılı olmaz. Pek çok kişi bilinçli veya bilinçsiz olarak kaplıcalardan yararlanmaya çalışıyor. Ancak, İstanbul Tıp Fakültesi Hidroklimatoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle, kaplıcalardan sağlıklı yararlanmanın reçetesini verdi, kaplıca tedavilerini anlattı...
* Her sıcak su kaplıca mıdır? Kaplıca denince sıcak suların sağlık amacıyla kullanıldığı yer ya da tesis aklımıza gelir. Günümüzde jeolojik araştırmalarda bulunup, sondajla da yeraltındaki sıcak suları çıkartılabiliyorlar. Bu suların en önemli özelliklerinden biri; sıcaklığı diğeri ise, içinde minerallerin bulunmasıdır. O yüzden biz bu sulara tıpta 'termomineral sular' deriz. Halk arasında 'kaplıca' adı verilir. Kaplıca olabilmesi için o suyun yeraltından çıkan doğal termal su olması, ısısının 20 derecenin üzerinde bulunması, litresinde ise en az 1 gram mineral bulunması gerekir. Türkiye'de yılda 6.5 milyon kişi kaplıcalara gidiyor. Kaplıcaya gidenlerin yüzde 60'ı kendi kararıyla kaplıcaya gidiyor. Oysa, kaplıcalar doktor tavsiyesiyle çok etkili bir tedavi yöntemine dönüşebilir.
* Kaplıcadan herkes yararlanabilir mi, yaş sınırı var mı? Kaplıca kürü almak için belirli bir yaş sınırı yok. İleri yaştakiler ve çocuklar da kaplıcalardan rahatlıkla kür uygulaması alabilirler.
* Kaplıca kürünün süresi ne kadar olmalı? Kaplıca kür uygulaması; uyarı ve uyum tedavisidir. Bu yüzden belirli bir zaman aralığında gerçekleştirilmelidir. Yapılan çalışmalarda bu sürenin en az 10 gün, optimum 15 gün olduğu gösterilmiştir. Ama bazı durumlarda üç ya da dört hafta gerekebilir. Son yapılan bir çalışma, altı hafta süreyle haftada bir gün iki banyo uygulaması ile olumlu sonuç alındığını kanıtlıyor. Dolayısıyla, değişik süre ve formlarda, fakat düzenli olarak yapılan kaplıca kürlerinden olumlu yanıt alınabilir.
* Kaplıca hangi hastalığa iyi gelir? Kaplıca kürlerinin ağrı kesici etkileri kanıtlanmıştır. Özellikle bu ağrı giderici etkinin bir yıla kadar devam ediyor olması dikkat çekici. Bu sayede, hasta kullandığı ağrı kesici ilaçları azaltabilir. Özellikle romatizmal hastalıklar üzerinde etkili oluyor, genel kas ve yorgunluk ağrıları için de kaplıcalardan yararlanılıyor. Kaplıca kürünün bir diğer önemli etkisi; hastanın yaşam kalitesini yükseltmesi. Yani; kaplıca kürü sonrası kişinin daha kaliteli yaşaması mümkün oluyor. Bu kür altı aydan dokuz aya kadar etkisini gösteriyor. Psikolojik rahatlamaya da neden oluyor. Özellikle yoğun çalışma düzeninin içinde bulunan insanlara bu kürleri öneriyoruz.
* Kaplıca kürünün avantajı nedir? Kaplıca aslında son dönemde moda olan terimiyle bir detox'tur. Arınma ve temizlenmeyle birlikte bünyenin güçlenmesini sağlar. Kişi hastalıkların kötüleştirici etkilerini üzerinden atabilir. Kaplıcanın bulunduğu iklimin etkilerinden yararlanır. Diyet, egzersiz, uyku, dinlenme programlarıyla birlikte kaplıca kürü uygulanırsa, vücut için bir dinçleşme sağlanır. Kaplıca, kişinin iş ve aile yaşantısını aktif sürdürebilmesi için rehabilitasyon sağlar.
* Kaplıcalar gerçekten ilaç etkisi yapar mı, reçeteye yazılabiliyor mu? Banyo tarzındaki uygulamalar vücutta birtakım fizyolojik değişikliklere neden olur. Bu değişiklikler; banyo suyunun sıcaklığına, girdiğimiz suyun yüksekliğine ve suyun kaldırma kuvvetine bağlı olarak gerçekleşir.
* Kimler kaplıcaya gitmemeli? Ülkemizde kaplıca tedavisine gidenlerin büyük çoğunluğunu romatizmal şikayetleri olan hastalar oluşturuyor. Ağrılarından bir an önce kurtulmak isteyen ya da diğer tedavilerden yeterli sonuç alamayan bu hastalar, daha çok son çare olarak tıbbi yönlendirme olmadan kaplıcalara gidiyorlar. Sonuçta herhangi bir doktor kontrolü ve tavsiyesi olmadan kaplıcaya gelen hastalar, genellikle de kaplıcalarda uzman doktor bulunmadığından o kaplıcada yüzyıllardır uygulanan yöntemle tedavi olmaya çalışıyorlar. Oysa, her kaplıca suyunun ayrı bir tedavi özelliği bulunur. Bunlardan yararlanma teknikleri de farklıdır.
* Kaplıcadan hastalık bulaşır mı? Mantar sudan bulaşmaz, kullanılan terlik, ıslak zemin ya da havlu gibi eşyalardan bulaşır. Bunlara dikkat ederek mantardan korunmak mümkündür. HIV ve sedef hastalıkları da kaplıcalardan bulaşmaz. En sık görülen risk; ciltte sivilce yapan konjektivit olabilir.
* Kaplıca, sizce gençleşmek için de etkin bir tedavi yönetimi mi? Aslında ileri yaşlarda da sağlıklı kalmak ve sağlıklı yaşlanmak için gerekli. Kaplıcanın genel iyilik halini güçlendirici etkisi bulunur. Vücudun çalışma düzenini dengelediği için vücut fonksiyonları arasında bir ahenk yarattığı için kaplıcalar tercih edilmeli.
* Ne zaman kaplıcaya gidilmeli? İster müzmin bir rahatsızlığı olsun, isterse sağlıklı, herkesin yılda bir kez kaplıca kürü almasını öneriyoruz. Hastalık durumlarında tedaviyi güçlendirmek, sağlıklı durumlarda ise bağışıklık sistemini güçlendirmek için öneriyoruz. En kötü durumda, iki yılda bir mutlaka gidilmeli. Altı hafta süreyle, haftada bir ya da iki kez gidilmesini ya da altı hafta sonu gibi bir programı öneriyoruz. Bir dönem hep yaz aylarında gidilmiş ama kaplıcanın aslında mevsimi yok, her mevsim gidilebilir. Kaplıcalar aynı zamanda bu yaşam tarzının denendiği ve öğrenildiği yerler olabilir.
* Çamur banyolarının gerçekten bir etkisi var mı? Kaplıcalarda termal mineralli sulardan sonra en sık kullanılan diğer bir tedavi unsuru; şifalı çamurlardır. Çamurların sudan biraz farklı termo fiziksel özellikleri vardır. Vücutta ve dokularda daha derin, daha rahat ve güçlü bir ısınma yaratırlar. Dolayısıyla, daha yüksek sıcaklıklarda uygulanabilirler. Belirli bir bölgeye, ekleme, dize veya omuza uygulanabilirler. Birçok kaplıcada şifalı su ve banyo terapisi uygulanabilir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|