| |
Demirel: "Arafat'tan sonra ne olur?"
Süleyman Demirel'e "Arafat'ın mesajını alınca ne yaptınız" diye sorduk... Demirel'in "son Başbakanlığı" döneminde, İçişleri Bakanı İsmet Sezgin aracılığı ile yolladığı mesaj: - Sayın Demirel, ABD'yle aramızı bulun. Demirel: - Mesajı anında Amerika'ya ilettim... ABD yönetimi ile konuştum... Bu konunun üzerine eğilmelerinde fayda olduğunu söyledim... Mesajı ve söylediklerimi dikkate aldılar. - Arafat'la kaç yıldır tanışırsınız? - En az 25. - Arafat denince aklınıza ilk gelenler? - Filistin davasına kendini adamış kahraman. Yürekli bir adam. Demirel devam etti: - Bu davayı sökebilmek için Filistin Kurtuluş Örgütü, terörü kullandı... Tabii, onlara karşı da terör kullanıldı. - Yaser Arafat'la Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak çok konuştunuz. - Cumhurbaşkanlığı görevim bittikten sonra da çok konuştum... Ortadoğu Barış Projesi ile ilgili görevim sırasında. - Ne durumdaydı?.. Tabii sağlık olarak değil. - Her şeye istediği kadar hakim değildi.
*** Süleyman Demirel: - Ama Arafat bir denge unsuruydu... Her şeyin tamamen rayından çıkmasını önleyen, çok önemli bir unsur. - Bunca yıl "bu işlerle" ilgilendiniz... Olay neden bu hale geldi? - Filistin diyor ki, bu topraklar bizim... Filistinli yönetici "toprağın şu kadarı sizin, bu kadarı bizim" diye imza atmaktan korkuyor. - Neden? - Yarın hain ilan edilirim korkusu.
*** Demirel: - Clinton, Arafat ve Barak arasında bir anlaşma imzalanmak üzereydi... İşte bu korku nedeniyle Arafat son anda, ipi kopardı... Bana göre hayatının en büyük hatasını yaptı. - Kendisine söylediniz mi? - Evet, hata yapıyorsun dedim. - Ne tepki verdi? - Sustu. - İsrail cephesinde neler gördünüz? - Onlarda da korku var. - Ne korkusu? - Geçmişte Babil Kralı bizi bu topraklardan kovdu. Sonra Roma imparatorluğu kovdu. Şimdi BM'in bize verdiği bu topraklardan üçüncü defa kovulur muyuz korkusu. - Sayın Demirel, Arafat'tan sonra ne olur? - Üç ihtimal var. - Birincisi? - Arafat'ın yerine elbirliğiyle birini getirmeleri... Bir kişi etrafında birleşmeleri. - İkincisi? - İktidar mücadelesi başlaması... Ve bu mücadele sonunda bir lider çıkması. - Üçüncüsü: - İç savaş... En kötü ihtimal... Arap dünyası için de, Filistin davası için de çok kötü olur.
*** Demirel'e, Arafat'ı sorduğumuz sırada, TV'de "savaşı andıran görüntüler" vardı. İstanbul ve Ankara'da polisle çatışan öğrenciler. Demirel: - Rahatsız edici bir tablo... Sürekli olacağını sanmıyorum... Hedef YÖK ama, hedefin çok dışına çıkılmış görünüyor. - Ne gibi? - Öğrenci meselesi olmaktan çok, başka yerlerin kaşıması gibi... Öğrenciler biraz dolduruşa gelmiş... Kullanılmışlar... Üniversitede 1.5 milyon öğrenci var... Umarım bu görüntüler tekrarlanmaz.
*** Demirel'le konuştuktan sonra Kızılay meydanına, önceki gün olayların yaşandığı yerlere gittik. Etraf "savaş sonrasını" andırıyordu. Evet "umarız bir daha yaşanmaz."
|