İSTANBUL Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Oya Okay ve Balıkadamlar Spor Kulübü Bilim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Tolay' ın Marmara Denizi'nde yaptığı araştırmalar kanserin beslenme zincirimize yansıdığını ortaya koydu. İki bilim adamı tarafından yapılan araştırmaya göre petrol ve tarım atıklarıyla kirlenen denizlerimizdeki balıklar kanser oluyor. Bu balıkları tüketenlerin vücutlarında biriken kanserojen maddeler ise kansere yakalanma riskini artıyor. Prof. Dr. Oya Okay, kirliliğin toplu balık ölümlerinin yanı sıra, insanlarda da toksik zehirlenmelere yol açabileceğini belirterek, "Sularda biyolojik çeşitlilik azalmakta, bazı türler ise yok olmaktadır. Toksinler balık yoluyla insanlara geçebilmekte, hastalanmaya, ölüme yol açabilmektedir. Çok kirli bölgelerde tüketilen canlılar konusunda yasal tedbirler alınmalıdır" şeklinde konuştu. Dr. Mustafa Tolay ise "Hastalıklı balığın pulları ve yüzgeçleri dökülür. Üzerinde ur benzeri yaralar bulunur. İnsanlar tip balıkları görünce hastalıklı olduğunu anlayıp yemesinler" dedi.